torsdag 25 mars 2010

Potatismyten


Blev idag uppringd av en journalist som ville höra min åsikt om potatis. Till reporterns förvåning är jag ganska positiv till potatis (i dess ursprungliga form). Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte i dessa GI-tider (kanske är jag en bov till det?). Sanningen är att potatis bara innehåller ca 5% kolhydrater och att de flesta nöjer sig med ett par knölar som tillbehör till kyckling eller kött (till skillnad mot pasta som har ett lägre GI, men där mängden ofta blir väldigt mycket större).

Så, potatis är helt ok i en balanserad GI-kost. Nöj dig med 1-2 st och ät dem i så "ursprunglig" form som möjligt. Potatismos, pommes och chips går bort. Handlar det dessutom om nypotatis är mängden stärkelse dessutom betydligt lägre.

Hur mycket potatis äter du, om någon alls?

9 kommentarer:

Sabina sa...

lite oftare nu än innan. tidigare var jag väldigt restriktiv o åt mer åt rivstartshållet jämt. minskade varken mer eller mindre än nu då jag är mildare i reglerna om vad som är o inte är ok.

äter beroende på potatisens strl mellan en halv till en hel någon g/v. dvs fortf lite men ändå mer än innan.

håller jag till dom nivåerna verkar jag inte få kolhydratssug, kroppen känns bättre/piggare o faktum är att jag börjat minska lite igen! :)

kan viktminskningen avstanna om man äter "för strikt" samtidigt som man är väldigt fysiskt aktiv?

försöker förstå mig på min kropp men är inte det lättaste ibland.. den är dålig på att samarbeta! ;)

men potatis var det.. är en GOD knöl som funkar kanon som litet tillbehör ibland.

Anonym sa...

Hej!
Jag tillhör dem som uteslutit potatis för att jag trodde det var helt fel. Glädjs nu när jag läser detta. 1 liten knöl till lunchen blir perfekt. Tack för all hjälp! Annika

Ola Lauritzson sa...

Sabina, ang din fråga är det så att kroppen har en makalös tendens att vänja sig (gäller såväl träning som kost). Därför kan det ibland vara bra att göra förändringar för att liksom ruska till kroppen. Att äta väldigt ensidigt är alltså inte nödvändigtvis det bästa sättet att lyckas. Som du själv säger - tricket är att försöka lära känna sin kropp. Och nej, det är inte alltid lika enkelt som man skulle vilja. Som jag brukar skriva i mina böcker: kroppen är ju knappast som en ångmaskin - den förändrar sig hela tiden.

Ing-Marie sa...

det var en nyhet för mig

Karin sa...

Bra att du är positiv till potatis, som jag tycker är en underbar knöl. Jag trodde inte att du skulle tycka att potatis ska ingå i en hälsosam kost. Men som du säger är detta en riktig nyttig kolhydratskälla om man äter den som den är.

SELN sa...

Hmm glad åt att potaisen fått tillbaka sin status. Äter sen 1,5 år GI/LCHF med betoning mer och mer GI. Mår prima i magen. Har inte ätit potatis annat än några syndiga lördagschipspåsar. Märker dock att jag blir grymt uppblåst i magen av potatis. Det tar ca 20-30 min sen säger magen ifrån (gaser). Det gäller f ö även pasta och bröd med. Min fråga är nu om man kan vara känslig mot stärkelse? Har någon annan märkt av problemet med just stärkelserik mat?
PS Surdegsbröd funkar mindre dåligt.

jjjjjjjjjjjjj sa...

golden goose
adidas superstar
lebron 13
goyard handbags
nike huarache
kobe shoes
off white clothing
bape hoodie
nike air huarache
tom ford sunglasses

Unknown sa...

longchamp bags
hermes belts
adidas shoes
balenciaga sneakers
golden goose slide
links of london
jordan shoes
michael kors outlet store
chrome hearts
pandora bracelet

tyssea sa...

Continue m6x34x2c30 replica louis vuitton bags replica bags in pakistan pop over to this website a6c22c0b84 replica louis vuitton handbags replica bags and watches replica bags in gaffar market additional hints d6o80g6v81 replica bags us