onsdag 3 mars 2010

Vilka är de "heta" diettrenderna i USA?

Vet inte om jag har några amerikanska bloggläsare, men om så vore det intressant att höra vad man talar om "over there" i hälso- dietsammanhang. Vilka är nyheterna, vilka kostböcker säljer mest, osv?

Frågan gäller förstås även andra marknader. Vad är stort i Asien, Sydeuropa? Någon?

14 kommentarer:

Helene sa...

Har delar av familjen i USA och där verkar det vara en trend nu med typ www.svartaladan.se att man köper ett paket med träning och mat. Det är vad mina släktingar brukar berätta och frågat om jag har hoppat på. Man vill inte sätta sig in i saker utan betalar för att få allt bekvämt levererat!

Anna sa...

Jag var i USA över jul och nyår, och när jag botaniserade i bokhandlar fick jag intrycket av att Atkins fått en renässans...de gjorde reklam för hans klassiker i reviderad nyutgåva som, enligt texten på omslaget, tar hänsyn till de senaste rönen inom kost och hälsa. Så low carb-konceptet är långt ifrån dött på andra sidan Atlanten...!

Bittan sa...

Jag bor i den amerikanska södern sedan 5 år. Uppfattar inte att det finns ngn speciell metod som är mer poppis än ngn annan. Rent generellt är man otroligt fokuserad på att det inte ska vara ngt fett i det man äter. Socker ses inte riktigt lika illa. Det är helt ok att köpa en non fat muffin (full med socker och andra kolhydrater. Många av mina bekanta här äter inte rött kött, inte fett . Luncherna som man kan köpa i skolan är väldigt sockerfyllda och många barn får med sig vitt bröd med peanutbutter och sylt till lunch! En sak som däremot verkar bli mer populärt är att försöka undvika oprocessad mat, kravmärkt och mat utan tillsatser. Jag gör ibland chokladbollar och bjuder barnens kompisar och de brukar vara poppis. Dessutom brukar mammorna bli imponerade när jag berättar vad som är i! Jamie oliver har gjort en tv serie om en dåliga maten som kommer på tv snart , ska bli intressant att följa!

Elins viktblogg sa...

Jag ska till USA om ca 3 veckor. Kommer bli oerhört svårt att stå emot alla frestelser... Vi ska dessutom till Las Vegas. Nåja.. Får ta bort kilona jag går upp när jag kommer hem!

:)

Anna sa...

Bittan,

Ja, jag håller med dig om alla low fat och no fat-produkter som finns att köpa överallt. Jag såg t o m low fat bacon...hur nu det går ihop! Samtidigt ser man inte så många feta människor någon annanstans som i USA. Och då menar jag inte lätt till måttligt överviktiga, utan RIKTIGT feta, så att de bokstavligt talat vaggar fram. Efter tre dagar i New York var det nästan så att jag hajade till om jag såg en normalviktig människa på gatan...Som GI-frälst kunde jag inte låta bli att tänka på hur konstigt det är att ingen verkar göra kopplingen mellan lite fett, mycket socker och enorm övervikt? Men jag fick intrycket av att det är väldigt mycket sötningsmedel i produkterna, och att det ses som mindre hälsovådligt eller t o m något positivt. Formuleringar som "no white sugar added" förekom ofta, men för att produkten skall smaka sött krävs något annat, t.ex aspartam...vilket kanske innehåller färre kalorier än socker, men är livsfarligt för den som är sockerberoende.

bittan sa...

Elin, I las vegas hinner du inte äta :-)

MÅste tillägga att det finns en diet form , "south Beach" som är en slags GI inspirerad diet. Finns en del färdig mat att köpa. Viktväktarna finns såklart och en massa andra liknande "program" man kan gå med i!

Rent generelt kan jag säga att den sockerdebatt som pågått i Sverige under lång tid har inte ens kommit igång här där vi bor! Nu skulle se vad ungarna tar med som mellanmål! Fruktstund? NÄ, skulle inte tro det

Ola Lauritzson sa...

intressanta inlägg. Får nästan känslan av att USA ligger efter oss i många frågor, inte minst kring sockerdabatten. Lite förvånande tycker jag...

Bittan sa...

Ola, många verkar tro att allt i USA är detsenaste och att allt är modernt och fungerar! Efter 5 år här längtar man till landstingets och försäkringskassan organiserade sättatt hanetera saker och ting ! Ofattbart byråkratiskt och odatoriserat här! att ha två barn som ska registreras i skola och inom sjukvård är ett mycket omfattande arbete , varje läsår upprepas samma procedur...

Kajsa sa...

Döm om min förvåning när jag idag hade kemilab med 8:orna. Vi påvisade protein och druvsocker i olika livsmedel med test-stickor. Något som visade stort utslag på druvsocker-stickorna var rå äggvita!!
Har aldrig reflekterat över det - men det är klart att det även behövs druvsocker-molekyler när ett foster ska bildas och tillväxa. Att det var så pass hög koncentration hade jag inte en aning om!
Vad säger vi om det?! ;-)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ola Lauritzson sa...

Kajsa, det var verkligen intressanta nyheter. Så du menar att äggvitan innehåller druvsocker???! Det har jag mycket svårt att tro....?

Kajsa sa...

Druvsocker behövs som en av byggstenarna till ett nytt liv, f.a till hjärnans tillväxt. Och det är ju att skapa liv äggvitan är till för.. Mängder av proteiner också så klart - men helt klart druvsocker också i äggvita!

P.s Blev plåtad idag till Expressen!

SuburbiaLiving sa...

Ja du, här (USA) verkar de mest populära dieterna vara "allt i ett paket"..dvs att man köper medlemskap och får mat levererad till hemmet.(Nutrisystem, Jenny Craig etc) Det mesta handlar om att saker och ting ska vara smidigt och gå fort då det är ett annat levnadssätt här borta. Mycket beror på att dietföretagen tävlar med all snabbmat som finns i varje korsning.
South Beach, Jenny Craig, VV,Nutrisystem, Atkins etc.

När det kommer till att utbilda folket i hälsokost så är Sverige helt klart bättre.

Body for life och VV är de enda dietmetoderna jag provat innan jag fastnade för GI. Jag föredrar att läsa, lära och framförallt laga min egen mat.

Här kan man läsa om USA's alla olika dieter.

http://www.webmd.com/diet/evaluate-latest-diets

Ola Lauritzson sa...

Tack för länken!!