torsdag 6 maj 2010

Har du några frågor...

...om GI, mat, träning mm? Skriv dem här så svarar jag så snabbt jag kan.

26 kommentarer:

Sofie sa...

Jag har en fråga angående proteinpulver...Jag undrar vilket proteinpulver jag bör välja som mellanmål, med kasein eller vassle? Jag tränar 4-5 dagar i veckan (blandat gym, spinning, intensiv jympa, body pump) och till det några promenader. Jag vill inte gå upp i vikt av min träning, snarare ner...
Mvh, Sofie

Sabina sa...

ok.. hur lär man sig skylla på destruktivt kolhydratssug o kolhydratssug för att kroppen faktiskt behöver ökat intag av kolhydrater?

jag är så trött jämt.
trött innan/under/efter träning. vill få i gång en viktminskning så har därf minskat intag av kolhydrater till minimum. (igen)


och nu sitter jag här o är så sjukt sugen på en riktigt grov helkorns rågsmörgås! ryggbiff o sallad i all ära, gottgott var det men kroppen känns inte nöjd.

och en undran till.. om jag vill öka upp förbränning med hjälp av träning vad ska jag tillföra: raska långa promenader med stor vovve i blandad terräng 7 dag/v, rider minst en häst 7 dag/v, cyklar snabbt ca 1½ mil några ggr/v i blandad terräng (asfalt, varvat med skogsvägar/stigar).

vad gör jag för fel o varf är min kropp så motsträvig?

Anonym sa...

Hej Ola :)

Vill bara sga du är en super inspirationskälla och dessutom läcker, blir alltid glad när jag läser din blogg.
Nu till mina frågor

Jag har kört gi rivstart i en vecka gått ner ca 2,5 kilo:) följt det strikt. Men nu de senaste dagarna har jag verkligen börjat röra mig ordeentligt morgon träning promenad ca 6 km och har under en dag gått ca 16000 steg.

Idag kännde jag mig helt slut trots att jag lagt till 2 äpplen/dagen de senaste tre dagarna då jag börjat träna(promenera)och även 10min cross. Kan jag öka intaget av fruk utam att gå upp?? För just nu sitter jag med lite jorgubbar och ca 40g bomkål. För jag är trött och ont i kroppen och så här sent äter jag alldrig annars.Kommer allt bli förstört nu??.
Tacksam för svar

Anonym sa...

Glömde nämna att mitt arbeta är på en hög aktivitetsnivå därav att jag snabbt kan komma upp på en 6 timmars pass på 10000 steg

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag förstår inte hur jag ska hålla mig till det låga antal kolhydrater som gäller i rivstarten. Jag älskar grönsaker och frukt men försöker hålla igen på frukten. Äter dina matlådor till lunch varje dag på jobbet och det känns hopplöst att inte komma över det intag som man ska hålla sig till. Tränar inte så mycket som jag borde antar jag men försöker ändå. Har dock gått ner nästan 4 kilo sen 21/3... men vill ju självklart ner mer... Hur lyckades du hålla dig till den strikta delen?

Tack för en superinspirerande blogg..

Ha en bra helg

LindaH sa...

Jag försöker äta så mycket vegetarisk mat som möjligt men är det bra ur gi-synpunkt? En del bönor/linser är väldigt kolhydratrika.

Frida sa...

Hej!
Jag vet i stora drag skillnaden mellan GI och LCHF och har till stor del ätit enligt GI fas 1 eller som man kan säga, LCHF och i stort uteslutit de dåliga kolhydraterna.. och inte ens ätit fullkornspasta eller bröd osv.
Det jag undrar är varför man bör börja med detta igen och varför man ska välja bönor osv istället för att äta utan kolhydrater (nu räknar jag inte med sallad..)
MVH Frida

Catarina sa...

Hej Ola,

Jag har en kombinerad mat- och GI-fråga som jag hoppas platsar här och att du kan svara på den:

Jag har läst alla dina och Ulrika Davidssons böcker, och tack vare er och GI-Viktkoll har jag gått ner 30 kg och fått ett nytt liv. Dina och Ulrikas recept är suveräna - goda, lagom lyxiga och samtidigt lättlagade. Jag har bjudit på dem massor av gånger, och alla tror att jag haft cateringfirma :-)) I detta sammanhang är "GI Gourmet" helt oslagbar, och jag rekommenderar alla som inte redan har boken att införskaffa den.

Nu till min fråga: i boken "Våra bästa GI-recept" skriver ni på sidan 75 om en restaurang i Luxemburg där man kan få flamberade havskräftsstjärtar och andra skaldjursrätter. Jag har precis flyttat till Luxemburg, och är väldigt nyfiken på vad restaurangen heter. Om du vet tar jag tacksamt emot tipset.

Tack på förhand.

M v h

Catti

Ola Lauritzson sa...

Sofi,
Kasseinprotein tar längre tid att bryta ner och ger en längre mättnadskänsla. Vassle (whey) ger större insulinpåslag. Efter hård träning kan därför whey vara att föredra för bättre återhämtning och muskeluppbyggnad. Rent praktiskt är det dessutom lättare att blanda wheyprotein eftersom kassein lättar blir klumpig.

Ola Lauritzson sa...

Sabina,
Att du är trött kan bero på många saker. Äter du regelbundet (för jämn blodsockerkurva)? Äter du tillräckligt? Sover du bra? Stress/hormonbalans? Ja, du förstår.

Vad gäller ditt sug efter kolhydrater är det inte så konstigt. Glukos är kroppens och hjärnans favoritbränsle - fett är svårare att omvandla till energi. Om du har mycket övervikt är min erfarenhet att du ska försöka hålla ner på kolhydratintaget - och välja långsamma varianter av de du ändå äter. Enda undantaget är om du tränar mycket, eller har en mycket aktiv livsstil (som du verkar). Då behöver du inte vara så rädd för att öka mängde kolhydrater (men välj fortfarande de av bra kvalité).

I ditt fall kanske du faktiskt ska öka mängden något.

När det gäller tips för att öka fettförbränningen vid träning är det bästa om du kan varva pulsträning med lågintensiva, långa pass. Pulsträningen ökar hjärtats kapacitet och hjälper dig att öka den relativa fettförbränningen vid de längre konditionspassen (eftersom pulsen då är lägre än vad den skulle varit utan pulsträningen).

Ola Lauritzson sa...

Anonym, tack för dina snälla ord!! :-)

Grattis till de snabba resultaten - coh bra jobbat med träningen. Att du känner dig trött i kroppen är förmodligen en kombination av att du rör dig betydligt mer nu än tidigare (kanske rent av lite träningsvärk?), och att du förbränner betydligt mer energi än vad du stoppar i dig.

Yes, om du rör dig så mycket som du skriver är det helt ok att äta lite mer frukt eller någon annan kolhydratkälla med lågt GI. Men du kan ju också testa att lägge till ytterligare ett mellanmål som mest består av protein/naturliga fetter för att bara se om du upplever någon skillnad av att helt enkelt öka energiintaget.

Fight on!

Ola Lauritzson sa...

Anonym 2,
Viktnedgång kan du uppnå genom att a) äta färre kalorier än du förbrukar, b) kombonera en kost som optimerar blodsocker/insulin för att öka fettförbränning. Det bästa är förstås en kombination.

Men min spontana känsla - med tanke på att du lyckats så bra redan - är att du hittat en modell som funkar fint för dig. Och som jag brukar säga: why change a winning concept?

Ola Lauritzson sa...

LindaH,
Visst kan du äta vegetariskt och GI på samma gång (även om urvalet blir något mindre). Bönor, linser, quinoa, bovete, tofu, quorn, sojabönor, alger är ingredienser med bra GI och hyggligt proteininnehåll. Äter du fisk och ägg har du också mer att välja mellan.

GI-metoden handlar egentligen inte om att utesluta kolhydrater (även jag inbland rekommenderar det under en kort period för att tvinga igång kroppens fettförbränning) utan det handlar om att äta en del protein, naturliga fetter OCH kolhydrater av god kvalité, dvs sådana som inte får blodsockret att rusa. På lång sikt rekommenderar jag att ungefär en tredjedel av dagsenergin ska komma från resp grupp.
Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

Frida,
Som du säkert vet går LCHF ut på att strikt minimera kolhydratintaget och ersätta det med fett - gärna mättat fett.

Jag förespråkar hellre att proteinmängden är något högre och att fettet är omättat.

Dessutom förespråkar jag på längre sikt en balanserad kost som också innehåller nyttiga kolhydrater. Det finns flera anledningar till det:

1. Lättare att få i sig viktiga vitaminer, mineraler och fibrer.
2. Mindre socialt begränsande.
3. Osäkerhet i vad det innebär att på lång sikt utesluta kolhydrater ur kosten.
4. Möjlighet att träna lite mer.

Dessutom tyker jag (vilket är en personlig reflektion) att det blir äckligt med för mycket fett i maten.

Ola Lauritzson sa...

Catarina,
tack för dina trevliga rekommendationer av våra böcker - och stort grattis till -30 kg! Fantastiskt!

Här kommer svar från Ulrika ang restaurangen du undrade över:

De flamberade havskräftorna finns/fanns på en restaurang ner i GRUND som jag inte kommer ihåg namnet på men också på en restaurang som heter Bacchus om jag inte minns fel namn. Det är ju 15 år sedan jag bodde där och då var jag en flitig restaurangbesökare. Helt otroliga ställen det finns där måste jag säga. Det finns också ett ställe utanför Luxemburg som heter Reilanden Millen vid Junglinster.

Anonym sa...

Hej! Jag undrar hur man vet vad man ska väga? Började med rivstart för 5veckor sen. Vägde ca 69kg. Nu väger jag 61,7kg. Allt har gått så mkt lättare än jag trodde! Tränar två ggr i veckan. Är 1,62 cm. Har ganska breda axlar, är ingen späd tjej. Vill gå ner till 59 innan jag ökar kolhydraterna, är ganska strikt ff, vilket jag trivs med! Sedan funderar jag på om 54kg kan vara ett mål? Hur vet man? Vill gärna se test av proteinbar och tips om bra livsmedel. Kram christin

Sabina sa...

vill vara säga tack för svaret! :)

Anonym sa...

Tack Ola för dina svar:) Ja jag ska nog öka lite på kolisarna genom frukt då jag är väldigt aktiv och stegen ökar mer o mer för varjedag rekord är än så länge 19.000steg från att inte ha rört på mig på länge:)jag kör även med kosttillskott som omega3 och d-vitamin. Genom att ha börjat äta så har jag även fått min mens som varit borta i 3 år:) jag känner mig som en ny människa och vågar äta mera av de rätta kolisarna då jag äter enbart grönsaker ska jag förska våga införa lite morötter som varit tabu.. Jag är så glad och jag tackar digså mycket. Många kramar

Unknown sa...

Hej Ola! Jag har ätit enligt LCHF sedan i september och har gått ner 14 kilo på det sättet. (Jag vet att du egentligen inte rekommenderar den metoden, men det har passat mig bra.) Nu har jag bara ett par kilo kvar tills jag nått min målvikt. Det jag känner nu är att jag gärna går över till att äta mer GI eftersom jag tycker det är godare och lite enklare. Vet du hur jag ska tänka i en övergång? Tror du att det fungerar om jag i långsam takt börjar äta långsamma kolhydrater igen (just nu äter jag i stort sett inga kolhydrater alls) eller kommer jag att gå upp i vikt igen då? Det är väl lite så du tänker i övergång från rivstart till nystart? Hoppas du har svar på min fråga. Mvh Maria

Ola Lauritzson sa...

Christin,
hur mycket "man ska" väga är alltid lite vanskligt att säga. Ofta används BMI, body mass index, som ett mått. Dock ganska trubbigt.

Du räknar ut BMI genom att dividera din vikt med längden x längden i meter, ex 77 kg / (1,84 x 1,84) = BMI

Normalvikt anses ligga mellan 18-25, övervikt mellan 25-30, fetma 30-

Ola Lauritzson sa...

Maria,
grattis till framgångarna!
Ja, det är långsam övergång som jag rekommenderar. Börja med att lägga till en näve (ex en frukt, en dl quinoa, 1 dl bönor/linser, en skiva fullornsbröd utan socker) per dag den första veckan. Andra veckan ökar du din dagsranson till "två nävar" osv.

Alla är olika insulinkänsliga så du får prova dig fram. Jag är säker på att det går bra om du gör en kontrollerad övergång!

Ola Lauritzson sa...

Vänner,
tror att frågestunden är över för denna gången, i denna tråden - den börjar bli ohanterligt lång.

Kul att ni är så på hugget!

Anonym sa...

Hej och tack för en underbart bra sida. Har 2 frågor- när man äter enligt GI, ska man då äta feta mejeriprodukter eller light?

Kan man äta potatis i någon form? Tack än en gång!

Anonym sa...

Hej Ola,

Tack för en superbra blogg och många fantastiska böcker som hjälpt mig till ett nytt liv!

Jag har en fråga om ris - jag vet att råris är bättre än vitt ris och jasminris, men att ris överhuvudtaget är något man bör dra ned på när man äter enligt GI:s balansfas.

Min fråga gäller vildris - jag läste någonstans att det inte är ris utan i själva verket en ört. Innebär det att vildris är bättre än annat ris ur GI-synpunkt? Eller är quinoa alltid att föredra?

M v h

Catrin

Linda sa...

Hej, Har precis börjat med gi och är i fas 2. Jag har ett litet problem. Jag har IBS och skall då egentligen vara försiktig med mat som är svårsmält, vilket talar ganska mycket emot GI. Vad rekomenderar du att man gör? Fungerar bra nu i fas 2 men när jag går över till fas 3 blir det krångligt.

Och då jag dessutom är choklad beroende undrar jag. har sett att m&m, nutella och noguat har lågt GI, men det kan väl ändå inte rekomenderas att man äter eller?

Tack för en inspirerande blogg

Linda sa...

Hej!
Jag har nyligen börjat med GI fas 1 och tycker att en proteinshake med chokladsmak låter som ett väldigt gott mellanmål. Men det här med att hitta rätt pulver verkar omöjligt. Det finns ju hur många olika sorter som helst och alla har sina för- och nackdelar.
Vilket/vilka märken eller sorter rekommenderar ni för fas 1? Eller hur ska man tänka när man väljer pulver, vad ska man titta på?
Tacksam för svar!