måndag 19 juli 2010

Boktips


Just kommit till Skåne (Papsen fyller år - grattis!). Mellan släktträffar, skrivande och joggingsrundor blir det förstås lite läsning också. Avslutade just denna fantastiska bok, Middlesex av Jeffrey Eugenides (Pulitzerpriset 2003). Gripande och oerhört välskriven!

Har du något annat boktips för hängmattan?

7 kommentarer:

Anna K. sa...

Började med GI idag. Följer din gamla bok från 2004 med de olika faserna. Ska bli spännande. Undrar om man får äta mellanmål i fas 1? Undrar även om det är fritt att äta "bra" grönsaker mellan målen och fritt komponera till de recept du lägger ut som förslag? Eller om det bara är det exakt som står i receptet som gäller...........

Ha en fin sommar ;)

Ola Lauritzson sa...

Kul att du börjar Anna. Säker på att det kommer att gå bra. Under den strikta GI-fasen så väljer du mellan olika proteinrika mellanmål. Makrill i tomatsås, tonfisk, ägg, skinka, tunga, kalvsylta, några skivor kallrökt lax, proteinsmoothie är några exempel. Grönsaker funkar också bra. De innehåller förvisso kolhydrater, men mängden är inte så stor så jag brukar säga "fritt fram så länge som du undviker rotfrukter".

Du kan kombinera recepten lite som du vill. Det viktiga är att hålla ner kolhydratmängden till ett minimum i början (för att tvinga igång fettförbränningen).

Lycka till!

Unknown sa...

"GI Gourmet" så klart! Har sträckläst den idag och är full av iver att laga alla recept...räknar med att ha ätit mig igenom hela boken i mitten av augusti!

Anonym sa...

Hej! Jag började med gi för tre månader sedan, har tappat ca 11 kilo och kör väldigt strikt! Men jag har en liten fundering, när jag byter ut min frukost bestående av ägg o skinka mot havregrynsgröt med päron på så slutar jag helt att gå ner i vikt, vad gör jag för fel? Jag försöker springa 4 ggr i veckan och känner att jag behöver lite kolhydrater för att kunna prestera mer! MVH Maria

Ola Lauritzson sa...

Chatherine: det var ju ett ovanligt klokt boktips - nästan som man skulle tro att det är jag själv som skrivit kommentaren, haha. Låt mig veta om du hittar något favoritrecept!

Ola Lauritzson sa...

Maria,
det kan bero på havregrynsgröten (som även om den är nyttig på många sätt) innehåller mycket kolhydrater och därför innebär att du binder lite mer vätska i kroppen. Eftersom du motionerar så mycket ser jag inte det som något problem och du bygger säkert en del muskler som också väger en del. Därför bättre att ta måtten än att stirra på vågen.

Unknown sa...

Ola,

Har idag lagat och bjudit på ugnsstekt lax med granatäpplesås och till efterrätt den frusna jordgubbsbakelsen med päronlikör. Lovorden räcker inte till...alla var lyriska, och ingen av mina gäster kunde riktigt fatta att så god mat samtidigt kan vara nyttig!

Ett STORT tack till dig och Ulrika för fantastiska kokböcker och inspiration!