tisdag 20 juli 2010

Tillsatser i vin?

För vin och annan alkohol behövs ingen innehållsförteckning (tacka franska vinbönder för det...). Föga förvånande döljer det sig en hel del tillsatser som vi helst hade varit utan. Socker, konserveringsmedel och svaveldioxid är några av dem. Men hur ska man veta vad eller hur mycket?

Själv har jag ingen aning. Men jag vet att många får problem med huvudvärk och irritationer av bara små mängder. Är det inte dags för en ändring även på denna punkten!?!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola,

En fråga som jag hoppas platsar här även om den avviker från rubriken.

Jag har följt dina och andras råd om nötter, dvs äta små mängder (motsvarande en näve eller 15 nötter/mandlar) per dag och det har funkat bra för viktminskning och välmående. Har hittills gått ner 20 kg med hjälp av GI Viktkoll och dina böcker, och har ca 5 kvar till målvikt.

Jag brukar blanda nötter och mandel för att få variation, men sedan läste jag att vissa nötter har en alltför hög Omega 6-halt i förhållande till Omega 3. Därför undrar jag om du kan tipsa om vilka nötter som har den bästa relationen mellan Omega 3 och Omega 6?

Tack på förhand.

Michaela

Åse sa...

Om du går in på www.systembolaget.se
så kan man där gå in på de olika dryckerna o där se hur mkt socker som är tillsatta. Det finns även en rubrik "Tillsatser" men har ännu inte sett ngt under den.

Sophie sa...

Hej!

Det ar val 'tannins' (vad heter det pa svenska manntro?) som kan ge vissa manniskor bade huvudvark och allergiska reaktioner har jag for mig. Darfor manga reagerar just pa rodvin jamfort med vitt/rose (eller annan alkohol).
Socker hjalper ju jasningen..
Men det finns ju organic (ekologiska)som ska ha farre tillsatser.

Ola Lauritzson sa...

Michaela, grattis till att det går så bra för dig! Imponerande!!

Skillnaden mellan nötter är inte så stor. Med undantag av cashew som inte är en egentlig nöt. Bra innehåll av alla möjliga vitaminer och mineraler. Men mängden blir ofta lite stor, så håll dig till en näve om dagen!

Ola Lauritzson sa...

Åse, bra tips! Jag ska gå in o kolla. Men undrar samtidigt om Systembolaget verkligen vet vad alla viner innehåller eftersom leverantörerna inte är skyldiga att uppge det (och de säkert inte gör kemiska analyser på alla viner).

Sophie, taniner finns det i alla viner och en del kan vara känsliga mot det. Men dessa är ju inte egntligen några tillsatser utan mer en naturlig produkt i vintillverkningen (som också bidrar till vinets karaktär). Hur som helst, intressant fråga i dessa semestertider!