måndag 26 juli 2010

Jakten på glukossirap...


Läste en intressant krönika i SvD idag om hur många livsmedel som innehåller glukossirap. Inget bra... Högt GI och allämnt otäckt. Gör ett test och kolla själv nästa gång du köper en glass eller något annat!

Här kommer lite mer info om glukossirap (inklippt från Wikipedia):
Glukossirap eller majssirap (äldre benämning stärkelsesirap) är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse, ris, vete, potatis eller annan stärkelserik råvara. Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller av sackaros (socker).

Glukossirap kan tillverkas genom att man blandar majsstärkelse med propylenoxid och fosforoxiklorid. En kemisk reaktion inträffar och saltsyra och fosforsyra bildas samtidigt som stärkelsen i majsen kloreras. Om den färdiga blandningen skall få en ljus färg behandlas den med svavelsyra. Blandningen snabbtorkas sedan till ett pulver och används t.ex. i frukostyoghurt, fiskgratäng eller salladsdressing.

6 kommentarer:

Fredrika sa...

Hejsan Ola!

Jag har några frågor som jag hoppas du kan svara på.
Jag har börjat med gi-metoden och har gått ner 1.5 kg på bara några dagar.
Min fråga är angående träning. Innan tränade jag spnning pass, men nu med tanke på det lilla intaget av kolhydrater undrar jag om det är bättre att jag kör
aerobics pass, core pass, yoga, pilates etc?

Kajsa sa...

Låter ju helt fantastiskt gräsligt ohälsosamt! Tänk vad mycket konstigheter som äts - och speciellt barn riskerar att få i sig en hel del..
Tur att vi ändå börjar vakna för eko, närproducerat och "utan tillsatser". Och ju mer efterfrågan på det ökar - desto fler producenter måste ju se vinstmöjligheterna. Tycker man.

Ola Lauritzson sa...

Fredrika, jag rekommenderar främst lågintensiv träning i den tuffaste fasen. Men du kan känna dig för och kanske ta något lugnt spinningpass också. Lyssna på kroppen. En del personer har inga preblem alls med orken.

Lena Österlund sa...

Jag har läst Bitten Jonssons bok sockerbomben och kände mig väldigt träffad, och det är banne mig socker i någon form i nästan allt som går att äta.
Har lyckats vara utan kolhydrater i två dagar nu och är superstolt.

jjjjjjjjjjjjj sa...

adidas tubular
pandora charms
adidas iniki
goyard bags
balenciaga speed
adidas store
adidas eqt support adv
adidas yeezy
adidas gazelle sale
balenciaga sneakers

jjjjjjjjjjjjj sa...

adidas gazelle
yeezy boost 350 v2
lebron james shoes
huarache shoes
adidas shoes for women
nike react flyknit
nhl jerseys
off white hoodie
adidas iniki
jordan shoes