söndag 22 augusti 2010

Har du några frågor om GI, mat och träning?


Vet att många vill göra en "Nystart" efter semestrarna. Och därför tänkte jag att det kunde vara dags att öppna bloggen för en allmän "frågestund" om GI, mat och träning. Lägg upp din fråga här så försöker jag svara så fort jag kan!

Kan inte låta bli att lägga upp en bild på Sture från dagens promenad. Sture tyckte det var lite skarpt ljus och valde att matcha sin outfit med ett par svarta solglasögon...

30 kommentarer:

the80sme sa...

Jag har väldigt svårt för ägg, jag har försökt på olika typer av omeletter och stekt ägg men jag tycker helt enkelt inte om ägg smaken. Kan du föreslå några bra alternativ till frukost och mellan mål i fas 1? Tack! :)

Babsan sa...

Ja men så söta ni är!!
Vilka fina solglasögon Sture har!
Hälsar
Babsan

Sabina sa...

Hej Ola,

Jag och min man är nu inne på vår fjärde vecka med fas 1. Jag har tappat 5,3 men för maken går det lite trögare men dock ner. Det är otroligt gott, lätt och roligt!!

Nu till min fråga: är det ok att äta kebabsallad om man äter lunch ute? Jag tänker ganska fett kött, fet sås och sallad.. Jag har ätit det någon gång under dessa veckor. Vid något annat tillfälle åt jag en fisklunch med sås och valde bort potatisen och tog sallad. Är dessa val ok under fas 1 eller ska jag välja något annat? Tacksam för tips!

Allt gott till dig och Sture :)

Hälsningar Sabina

Anonym sa...

Hej! Vad roligt med frågestund! Jag har kört strikt GI eller nästan LCHF sedan april och jag har tappat 13,7 kilo och har nu 2,8 kilo kvar, min fråga är hur jag ska gå tillväga För att tappa det sista och när jag ska lägga till kolhydrater? är kolhydrater verkligen nödvändiga? Jag känner inte något sug efter pasta och potatis osv, det jag kan tänka mig är att äta gröt till frukost, är det bra? Sedan ska jag springa göteborgsvarvet nästa år, hur ska jag äta och träna inför det?

Sara Pierrou sa...

Hej,
Perfekt med frågestund :-) Jag har svårt att hitta något bra till mellanmål. Det är svårt att hitta något praktiskt som kan följa med mig till jobbet...har du några bra tips på lätta mellanmål som man kan ta med sig enkelt?

MVH
Sara

Maria Winter sa...

Jag har lite svårt för recept som vänder sig till flera. Jag är singel och lagar bara mat för mig. Kommer du också ge ut en kokbok för oss som lagar mat på liten skala?

Mvh,

Wicca

Ola Lauritzson sa...

Cutiepie, eftersom du är i fas 1 är rekommendationen att du minimerar kolhydratintaget. Det finns många alternativ till äggen. Kallskuret kött, fågel. Skivor av kallrökt lax. Keso. Kalvsylta med lite dijonsenap? En proteinsmoothie? Eller varför inte resterna av gårdagens middag (varm mat mättar bättre).

Du kan förstås också välja att ta något som ändå innehåller lite kolisar, ex 1 rågkuse, 1 frukt, 2dl turkisk yoghurt med bär och rostade nötter. Allt detta (fast inte samtidigt) ryms under din "kolhydratbudget" om du i övrigt är strikt under dagen.

Ola Lauritzson sa...

Sabina, yes - det låter som två bra alternativ! Grattis till framgångarna!

Ola Lauritzson sa...

Anonym, nästan oavsett vad du äter så får du alltid i dig en del kolhydrater, och det är inte så att du ska vara rädd för dem (bara välja rätt sort). Visst, i fas 1 rekommenderar jag att minimera kolisarna, men på sikt tycker jag det är bra om du äter liter mer balanserat för att inte riskera underskott av vissa mineraler, vitaminer och fibrer.

När du går över i fas två är det inge stora förändringar du gör. Lägg till någon frukt. En grov smörgås, en knyte fullkornspasta mm. Eller gröt på morgonen som du själv föreslår.

Just inför Göteborgsvarvet förslår jag att du äter lite mer kolisar för att ladda upp med snabb energi (glykogen) som muklerna kan använda. Två-tre dagar inför loppet kan du börja "kolhydratsladda".

Lycka till med de sista kilona och med loppet!

Ola Lauritzson sa...

Sara,
Som mellanmål finns det en hel del av välja mellan (även om jag vet att många håller med dig om att just mellanmålen kan vara svåra). Varför inte testa en burk keso som du smaksätter, makrill i tomatsås, tonfisk-burk, en avokado med god fyllning, en frukt, halv rågkuse med proteinrikt pålägg, turkisk yoghurt? Det är några förslag.

Som lunchalternativ kan jag inte låta bli att slå ett slag för de frysta GI-rätter som jag utvecklat i samarbete med Dafgård och som du hittar i frysdisken. Du ser en bild av mig på hela förpackningen så du kan inte missa dem...

Ola Lauritzson sa...

Wicca, enkel lösning: ta bara en fjärdedel av ingredienserna (om receptet är för 4a) eller laga som det står och spara resterna till nästa dag!

Anonym sa...

Hej
Är i fas 1 sedan två veckor. Följer slaviskt men bara gått ner 1 kg! Känns trögt. Börjat träna 3 ggr i veckan samtidigt, kan det vara så att jag fått lite muskler som väger? Undrar också om det är viktigt med mängden mat, t ex måste man äta väldigt lite av de maträtter man får äta, t ex max 1 kycklingbröst?
/Lisa

Anonym sa...

Fick precis hem din nya kokbok i brevlådan, jättefina bilder och väldigt lättläst så den lär även mina tonåringar får ta del av ;) Fråga, om man allergisk mot både nötter, mandel och skaldjur, vad tycker du är de bästa ersättarna då?

David sa...

Hej

Jag kör fas 1 och undrar om man kan äta Kesella vanilj som mellanmål. Eller är den för söt?

Mvh David

Iréne sa...

Hej Ola
Jag har kört nystart i 6v och sedan gått över till balans. Men jag tycker att det är lättare att "utesluta" kollisar helt än att begränsa/balansera intaget.
Hur gör man?

När det gäller bröd? Vad skall jag titta efter? Är det sammanlagda antalet kollisar eller bara de som är från sockerarter?

Ola Lauritzson sa...

Lisa,
förstår att du vill att viktnedgången ska gå lite snabbare. Visst kan ökad muskelmassa bidra till att viktnedgången inte blir stor - däremot bör dina mått bli något bättre (har du testat att ta midjemått före och efter?).

Ang mängden mat så spelar förstås den totala kalormängden roll. Men om du äter kycklingbröts = magert protein, finns det i praktiken inga begränsningar utan du äter tills du blir lagom mätt.

Tänk på att viktnedgång ofta kommer i omgångar och det är viktigt att inte tappa motivationen när det går lite trögt. En GI-kost med rikligt med protein, en del fett (gärna omättat fett) och en begränsad mängd kolhydrater (och enbart låg-GI kolhydrater) kombinerat med konditionsträning fungerar garanterat. Så du är inne på helt rätt väg - även om det tar lite längre tid än du önskar.

Fight on, girl!

Ola Lauritzson sa...

Anonym,
Kul att du gillar boken (vid första anblicken). Istället för nötter tycker jag du ska experimentera med färska örter. Var inte rädd för att köpa rosmarin, salvia, timjan, dragon mm - alla funkar perfekt som smakförhöjare.

Fransk senap, sambal olek, vitlök är några andra "favoritkryddor" som jag gärna använder.

Rostade solrosfrön och semamfrön kan vara andra förslag.

Istället för skaldjur välj något annat proteinrikt. Andra fiskvarianter som ni gillar?

Ola Lauritzson sa...

David,
Den smaksatta är dessvärre väldigt söt med 14% socker (vanilj och grädde). Bättre alternativ att använda natruell som du själv smaksätter med ex riven lime...

Ola Lauritzson sa...

Iréne,
Är problemet att du får tillbaka sötsuget eller att du inte vet vilka "nyttiga kolhydratkällor" du ska välja?

I det första fallet försök undvika alla produkter som har en söt smak (och därmed kan trigga igång suget) men även andra kolisar som har högt GI och därmed snabbt bryts ner till socker och har samma effekt.

När det gäller bröd är mitt favoritförslag varianter av rågkusar, rallarhalvor. Rosta en skiva och servera med smakrik ost, en skinkskiva och tomat eller gurka. Lågt GI och högt fiberinnehåll. Rostningen sänker faktiskt GI-värdet något.

Ola Lauritzson sa...

Så, nu tror jag vi stänger den allmänna frågestunden för den här gången. Du kan alltid ställa frågor i andra inlägg (även om jag inte alltid är så duktig på att svara). Eller gå till GI Viktkoll där jag och andra experter dagligen chattar med sajtens medlemmar.

Hoppas ni är nöjda med svaren för den här gången!
/Ola

Anonym sa...

Hej, jag är en 17 årig tjej, längd 162, vikt 38. och ja, jag skriver till dig eftersom att jag inte vill vara eller 'bli' anorexia. när jag vägde som max så vägde jag 50 kg. jag vill leva sunt, köpte din bok 'lättlagad gi' men recepten verkar så feta? är de något för mig tror du? eller kommer jag gå upp en massa i vikt? O: ( vill stanna mellan 45-48 KG) är gi något för ex anorexia? jag har prövat att följa gi metoden i ca två veckor nu, och min mage beter sig as skumt, är uppsvullen och dyligt.

idag rör jag mig minst 2h varje dag( promenader) jag äter aldrig godis (det var ungefär ett halvår sedan, så en sockerkaka kan inte räkna med att få slinka ner i mitt gap) plus att jag nyligen blev vegitarian.( med visst undantag för fisk och skaldjur) vilket gör det svårare att följa GI metoden.

anyway, skulle vara sjukt tacksam för lite svar råd och tips ^_^/Elle

Anonym sa...

Hej! Jag kommer kanske lite sent med min fråga, men jag hoppas att du kanske kan svara ändå. Jag undrar hur det funkar om man hoppar över fas 1 och går direkt till fas två? Jag vet att det inte direkt finns någon tydlig gräns mellan fas 1 och 2, men kommer jag ändå att gå ner i vikt utan att sätta kroppen i ketos (fas 1). Jag har nämligen tyvär inte möjlighet att vara så nogran med maten som det krävs i fas 1. Jag har dock lyckats minimera mitt intag av kolhydrater men inte helt, till exempel äter jag ofta ett äpple som mellan mål, är det okej även i början?

Anna K. sa...

Har gått ner 7 kilo på 5 veckor. Tre kilo kvar, åkte på semester och "råkade" äta lite bröd och en hel del yoghurt naturgodis och ingen träning alls, inte ens en promenad. Illa!. Men man måste ju leva lite. Kan man köra en liten mini rivstart på nytt tro för att få igång förbränningen eller ska jag köra på nystart som egentligen var det jag tänkte göra på semestern eftersom jag bara har 3-4 kilo kvar?......Känner mig aningens rådvill....

Anonym sa...

Hej Ola!
Hittade din blog av en ren slump.
Jag har så många frågor så jag vet inte var jag ska börja ;-)
Jag är gby opererad för 10 år sen och nu började gå upp i vikten. GI mat passar mig bra men jag kan inte äta ägg och majonäs...kan man ersätta majo med creme freiche?

Anonym sa...

Hej, Ola!

Jo, jag har en fråga om träning och GI fas ett.
NU äter jag ju bara fett o proteiner. Jag styrketränar 2-3ggr/v. Jag vet att om man blandar fas ett med socker o mjöl så gör det att kroppen sparar fettet. Eller hur?
Men efter ett träningspass; - kan jag äta typ en vanlig broccoli-paj efteråt utan att jag samlar fettmassa, trots att jag går på fas ett?
Har hört att man kan äta vad som helst efter ett träningspass, därför undrar jag och så ska jag bli bjuden på broccolipaj i helgen, kan jag äta den utan att min kropp faller ur ketosen och att jag inte samlar på mig fett? Är lite rädd för detta.

paj efter träning trots gi fas ett utan att samla på mig fett alltså.

Tacksam för svar
MVH
Mari

Anonym sa...

Hej Ola! Jag och min sambo har bestämt oss för att prova GI-metoden enligt din bok och tänker då börja med fas 1. Jag tränar styrka och konditionsträning 3 ggr/v och undrar nu vad jag ska äta före och efter träning? Idag var jag vrålhungrig efter träningen och stoppade i mig Kellogs Red Berries, nötter och banan, men det är väl inte helt ok kan jag tänka mig!? Har du några förslag på vad jag kan ta i stället vore jag jätteglad!

/Lafleur

Anonym sa...

Hej! Har tänkt börja med en rivstart och fas 1 och undrar nu om jag kan äta surdegsbröd (hembakat) när jag börjar smyga in kolhydrater igen? Jag är nämligen helt såld på att baka surdegsbröd och det vore ju kul om jag kunde äta lite också!Det innehåller ju i och för sig vetemjöl spec men inget socker och jäst.

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag testar att gå på en Gi-diet med långsamma kolhydrater för att bli av med min vuxenackne(får se om det hjälper!) Problemet är bara att jag skulle vilja kombinera min Gi-kost med träning och helst samtidigt behålla vikten. Hur gör man för att inte gå ner i vikt vid träning utan at äta snabba kolhydrater?

Tacksam för svar
/Karin

Agneta Thulin sa...

Hej!
jag har en fråga till dig. jag gjorde en Gastric bypass den 10 juni. har sedan dess gått ner ca 18kg. jag gillar att träna och tränar ca 4-5 gånger i veckan. jag simmar, afrodans, boxing, powerwalk m.m. Genom att jag inte kan äta så myckat( utan äter ca 6-7 gånger om dagen och då i snitt ca 2-2.5 dl per gång)undrar jag hur jag sak äta för att maximal utdelning av min träning. Jag har låg ämnesomsättning vilket gör att jag inte går ner snabtt i vanliga fall. tacksam för svar. Hälsningar Agneta

Anonym sa...

Är en man på 51,178 cm vikt 82 kg som tränat av och till genom åren. Nu är det mer målriktad träning med styrke 1 - 2 ggr/v och cykling ca 10 mil/v uppdelat på 2 - 3 ggr. Tror att jag gör av med 5000 kcal/v bara i träning och grundbehovet per dag = 2300 kcal då jag jobbar med gå och stå o lyft mm. Menar då att min energiförbrukning ligger omkring 20 000 kcal/v. Kan man då dela det med 7 och äta ca 3000 kcal/d fördelat på 6 måltider? Eller ska man åka jo-jo genom veckan och äta mindre på restitutionen? Jag sliter med att äta nog och det påv prestationen.