onsdag 21 september 2011

Knäckebröd och GI?

Jag får ofta frågan om vilket bröd som är ok om man följer GI-metoden. Normalt rekommenderar jag fullkornsbröd utan tillsatt socker med hela korn (ex tyskt rågbröd med solroskärnor) eller surdegsbröd på råg (ex rågkusar). Men hur är det med knäckebröd?

Igår tog jag en lite närmare titt på några vanliga vanliga sorter och kan konstatera att flera av dem är bra alternativ. Ett "riktigt" knäckebröd bakas egentligen bara med fyra ingredienser: råg, jäst, salt och vatten. Eftersom jäsningen är så lång (ca 3 timmar) blir sockerinnehållet extremt lågt, ca 2%, i de bästa varianterna.

Det finns också specialare som är extra intressant (och goda). Två bra exempel hittade jag hos Leksandsbröd som har ett riktigt gott alternativ som heter Fäbod Knäcke som är bakat på surdeg (på råg) och linfrön. En annan variant heter Effekt Knäcke och bakas på surdeg och quinoa. Gott, lågt GI och mycket fibrer förstås.

Men det finns förstås också mindre bra varianter. De färdigpackade mellanmålsknäcke som man ibland får på flyget eller tåget med smak och fyllning innehåller massor med konstiga ingredienser och en del socker. Likaså tycker jag man ska undvika varianter som är bakade delvis med vetemjöl.

Min slutsats är att det finns många bra knäckebröd som är avsevärt bättre alternativ till bröd. Men som alltid - kolla på innehållsförteckningen innan du gör ditt val.


14 kommentarer:

Karin sa...

Hej!
Vad tror du om Falu Rågruts nya röda förpackning med knäckebröd, som är bakat på vete och dinkel. Det innehåller 8,5 g kolhydrater och 0,5 g sockerarter per skiva.

Anonym sa...

Tack för tipset :)

Ola Lauritzson sa...

@Karin: när det finns alternativ som inte innehåller vetemjöl skulle jag hellre välja något annat.

Babsan sa...

Sen jag upptäckte Fäbod Knäckebrödet i våras, har den blivit vår allas favorit!!
Och idag hittade jag Effekt Knäcke, också mycket gott! Härligt med lite olika alternativ, eller hur?
Kram¨
Babsan

Bitte sa...

När jag gick kostskola hos Susanne Dalsätt så fick vi lära oss att knäckebröd, alla sorter, inte var bra. Hon jämförde magen med ett glas vatten. Det bröd som löses upp först i vattnet var inte bra ur gi-synpunkt. Knäckebröd löser ju upp sig väldigt fort. Har denna teori ändrats????

Malin sa...

Är glutenintolerant och har hittat ett knäcke som man enkelt bakar själv: ewalie : glutenfritt GI och ekologiskt. Innehållsförteckning ser bra ut! Vet dock ej vilket GI? Är det ett bra alternativ?

Ola Lauritzson sa...

@Bitte, jag brukar själv använda "påstricket" för att beskriva hur snabbt mat löses upp i vatten - och jämföra med vad som händer i magen. Men det är faktiskt ganska stor skillnad på knäckebröden. Jag testade att lägga det knäcket i vatten som jag beskrev ovan - och det tar lång tid att lösa upp.

Ann sa...

Är det helt ok att ta detta knäckebrödet med ost på som mellanmål? Jag tycker det är svårt att ha ngt på jobbet att ta till, speciellt om ja ska träna innan jag åker hem.

Ola Lauritzson sa...

@ann: yes, det är ett bra mellanmål.

Anonym sa...

Har du något bra recept på knäckebrödet av råg, vatten, jäst och salt. Har allt hemma, men hur mycket av allt ska jag ta!? =)

Fredrik sa...

Hej

Har gått ner från 89kg till 82kg sedan i julas pga gi och träning. Till frukost har jag den senaste tiden ätit yoghurt och gi-müsli men jag skulle vilja variera mig. Vad tror du om fiberrikt knäckebröd(Wasa Sport +)med mjukost? Är det dumt pga brödet eller är osten inget bra? Eller fungerar det tom?

mvh

Fredrik

Sam Henriksson sa...

Mycket tacksam för tips pm surdegsknäcke, grymt gott. Bill fick påpeka att effektknäcket inte verkar vara rent surdegsbröd, utan knäckte med EN DEL surdeg.

Unknown sa...

ysl handbags
kate spade outlet
adidas yeezy
coach factory outlet
nmd
michael kors outlet online
ferragamo belt
michael kors outlet
longchamp handbags
kyrie 4

yanmaneee sa...

nike off white
longchamp handbags
longchamp
westbrook shoes
pandora jewelry
off white hoodie
off white hoodie
bape hoodie
nike react
birkin bag