Igår var jag bjuden på en minikryssning i skärgården arrangerad av WineFinder. Det dracks tjusiga Bordeauxviner från alla möjlig vingårdar som jag aldrig hört talas om (fick lära mig att investeringar i bra vin historiskt varit en bättre placering än i aktier och fonder - fast det förutsätter ju att man inte dricker upp vinet själv...).
Kunde inte låta bli att fråga experterna om vilka tillsatser som finns i viner (alkoholproducenter behöver nämligen inte skriva vilka tillsatser man använder, enligt någon märklig EU-lag).
Svaret var att det i finare viner (av den typ jag smakade igår) i princip inte finns några tillsatser. Däremot så tillsätts ibland både färgämne, smakämne och svavel i billigare viner, allt för att vinet ska få den karaktär som konsumenterna efterfrågar - utan att behöva lagra vinet särskilt länge. Exempelvis rör man ofta ner ekflisor i stora aluminiumtankar för att ge "ekfatskaraktär" - då slipper man lagringen på dyra ekfat. Dessutom kommer ofta mögel, insekter och andra djur med bland druvorna när vinet massproduceras. Sen silas allt i efterhand.
Däremot tillsätts numera i princip aldrig socker i vanligt vin. Anledningen är att klimatet blivit varmare och det snarare är ett problem att druvorna är för söta - och alkoholhalten blir för hög.
Om du är kunnig om vin, och känner till mer om vilka tillsatser som används i vinframställning så hör gärna av dig!
Trevlig helg!
PS. Vinet på bilden var särskilt gott, tyckte jag. Men tror det kostade ca 1700 kr flaskan....
2 kommentarer:
"och andra djur"...?
Jag helammar min dotter som är två månader och jag tänkte ändra lite i min kost genom att bara äta Loire kolhydrater en mål om dagen typ till lunch är det ok eller påverkas amningen utsv det?
Skicka en kommentar