I veckan publicerades en svensk-amerikansk studie i British Medical Journal som fått mycket uppmärksamhet med rubriker typ "LCHF ökar risken för stroke" (DN 27/6). Och visst kan man bli lite fundersam, särskilt som det handlar om en stor studie på (44.000 kvinnor) som följts under många år.
Men samtidigt blir det tydligt hur svårt det är med den här typen av undersökningar. Slutsatserna bygger på vad kvinnorna i studien angav vad de åt år 1991, vartefter de klassificerats i olika grupper. De som enligt enkäten åt mer mer protein noterade 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10.000 kvinnor och år. Studien (eller iaf delar av den) har faktiskt publicerats för flera år sedan redan och fick stora rubriker även då. Andra studier, med diametralt motsatt rubriksättning, har fått lika mycket uppmärksamhet efter det.
Det finns en flora av koststudier och personligen tycker jag att man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser från de flesta, inte minst just för att "mätproblematiken" är svår och för att det finns så otroligt många olika faktorer som alla spelar in.
Men det vi åtminstone alla kan enas om är att en sund kost innebär att vi bör minska mängden "snabba kolhydrater" och i övrigt äta allsidigt så att vi får i oss alla vitaminer och mineraler, och tillräckligt med fibrer. Socker, vetemjöl och andra raffinerade kolhydrater är det ingen som (numera) tror är särskilt nyttiga för oss (annat var det faktiskt 1991!)
Nyckeln i det jag förespråkar är att vi ska äta mat som ger en jämn blodsockerkurva. Då håller vi oss mätta längre, undviker insulinöverskott och håller energinivån på en hög nivå. På lång sikt bygger mina rekommendationer på att ungefär en tredjedel av energin ska komma från respektive näringsgrupp, dvs protein, naturliga fetter (med ett övervikt av omättade fettsyror) och kolhydrater med lågt GI).
Med allt detta sagt är den största hälsovinsten för de flesta som är kraftigt överviktiga - åtminstone på kort sikt - att just gå ner i vikt. Även om det råkar inkludera "för mycket" rött kött.
onsdag 27 juni 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Tack Ola, en väldigt bra sammanfattning av en i övrigt ganska rörig(!) studie.
Ha en fin sommar!
Hejsan Ola!
Jag har på nästan tre månader kört GI och gått ner 16 kilo. Det känns bra! :-) Men min man består ju dock inte endast av rött kött, utan vitt kött, lax, grönsaker etc. Jag mår bra, har mer energi och faktiskt mer tålamod nu med barnen! Har inte ätit godis, vitt bröd eller annat kolhydratrikt på denna period.
Så tack för att du skapade denna metod!!!
Det enda jag undrar är var gränsen för kolhydratätande per dag är för respektive fas?
tack och kram! Annika
Lchf ger jag inte mycket till övers för. Vi behöver kolhydrater fast nyttigare kolhydrater. Jag är ett levande exempel på varför jag har gått upp i vikt. Älskar potatis och har i stort sett ätit det varje dag och ätit tekakor och sånt skräp till frukost och även ibland till kvällsfika. Har nu tappat 8 kg på 4 veckor och då har jag ändå fuskat på helgerna med alkohol. Har inte fuskat med potatis el limpa osv. Det säger ju en hel del om hur potatis och bröd är onyttigt. Det enda bröd jag har ätit är leksandsknäcke till frukost. Det enda pastarätt jag kan längta är lasagne men det finns säkert lasagneplattor som är mer nyttiga än vanliga, eller hur Ola? Hälsn. Mats i Kristinehamn.
Hej Anonym,
Du kan inte på fullt allvar säga att potatis är onyttigt! Det var det dummaste jag har hört!!!
Oj oj, jag kanske uttryckte mig lite fel då. Men potatis är jävligt onyttigt i mycket mängd. Jag kommer att återgå till att käka potatisen igen men kommer inte att äta potatis varje dag och inte heller äta mer än max 2 st den dan man äter det. Hälsn. Mats
Se denna nya Amerikanska studie:
http://www.lef.org/news/LefDailyNews.htm?NewsID=13998&Section=NUTRITION&utm_source=DailyHealthBulletin&utm_medium=email&utm_term=Nutrition&utm_content=Body+ContinueReading&utm_campaign=DHB_120628
och notera:
"In addition to the benefits noted in this study, we believe that low-glycemic-index diets are easier to stick to on a day-to-day basis, compared to low-carb and low-fat diets, which many people find limiting," says Ebbeling. "Unlike low-fat and very- low carbohydrate diets, a low-glycemic-index diet doesn't eliminate entire classes of food, likely making it easier to follow and more sustainable."
:-) Sweedie
Gi är kloka genomtänkta kostråd som vinner i längden, något som modern forskning också påvisar. Att helt utesluta kolhydrater och öka på med betydande mängd fett är vansinnigt långsiktligt.
@Annika, bra jobbat och stort grattis till din fina viktreducering! Gränsvärdena för de olika faserna beror på vikt, ålder mm. Men i praktiken innebär fas 1 (dvs de första 2-6 veckorna), att du undviker kolhydrater förutom grönsaker. Fas 2 blir därefter en glidande skala där du successivt lägger till låg-GI kolhydrater, för att till slut hamna i fas 3 som jag kallar GI-livsstilen och där min rekommendation är att ungefär en tredjedel av energin kommer från nyttiga kolhydrater.
@Mats, stort grattis till dig också! Roligt att höra att det gått så bra! Roligt att du nämner Leksands knäcke, det är precis vad jag själv äter (min favorit är Fäbodknäcke med surdeg). Det som är intressant med knäckebröd är att fullkornsråg (som Leksands är bakat på) innebär en mycket mindre belastning på insulinet än vad vi tidigare känt till.
När det gäller potatis tycker jag att du kan äta en mindre mängd när du följer GI som livsstil (dvs fas 3). Potatis har inte så hög koncentration av kolhydrater och ger dessutom relativt bra mättnadskänsla. Så även om potatis har relativt högt GI så blir den sk glykemiska belastningen låg.
Och visst kan man göra GI-lasagne. Har den i flera böcker och gjorde en så sent som igår där jag byter pastaplattor mot aubergin. Supergott!!
@Sweedie, tack för studien!! Mycket intressant!
Bra analys och skönt med lite balans i debatten! Läste att ett "fettkrig" brutit ut mellan LCHF-förespråkare och förespråkare för tallriksmodellen...båda sidor anklagar varandra för att ha fel och tolka studien till sin egen fördel. Suck!
Jag tycker spontant att dina rekommendationer låter sundare än Livsmedelsverket som fortfarande rekommenderar 50-60% kolhydrater. Även om man väljer nyttiga, långsamma kolhydrater blir det ändå väldigt mycket för en stillasittande person. En av de få vettiga LCHF-förespråkarna, Anna Hallén, kallar kolhydrater för "turbobränsle" och det tycker jag är en bra beskrivning! Vi behöver mer kh om vi är väldigt aktiva, men överskottet lagrar kroppen som fett. Därför ser jag ingen fördel med att en person med stillasittande livsstil låter mer än hälften av kosten bestå av kolhydrater. GI tycker jag är betydligt mer välbalanserat och också i linje med hur vi är skapta för att äta..allt som växer vilt i naturen, kött, fisk, ägg, skaldjur och naturliga fetter i rimlig mängd. Genom evolutionen har det troligtvis inte funnits obegränsad tillgång till fett, varför jag tror att vi inte är genetiskt programmerade för att äta stora mängder smör, grädde och ost.
Anna
Skicka en kommentar