fredag 8 juni 2012

Reviderade näringsrekommendationer - till det bättre!

I veckan publicerades nya nordiska näringsrekommendationer (som bl a Livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på). De som läst mina böcker och följt mig genom åren vet att jag kritiserat de tidigare rekommendationerna. Men nu har det blivit en förändring - till det bättre!

Äntligen tar man hänsyn till "kvalitén" på kolhydrater och man gör skillnad på olika fettyper. Dessutom tar man bort riktlinjerna för hur stor andel av energin som bör komma från respektive grupp (förmodligen för att man inser att rekommendationen till stor del beror på hur mycket man rör på sig och om man behöver gå upp eller gå ner i vikt).

Till stor del liknar de nya rekommendationerna det som jag rekommenderar som en långsiktigt balanserad GI-kost. Visst är det härligt att även trögrörliga myndigheter göra förändringar till slut!!
---
Här kommer en sammanfattning:


"Större vikt fästs vid kvaliteten på fett och kolhydrater samt deras näringskällor. Några särskilda rekommendationer för av det totala intaget av kolhydrater och fett ges inte i NNR 2012. Istället ger man rekommendationer rörande enkelomättade, fleromättade och mättade fetter samt transfetter, kostfiber och tillsatt socker.

Rekommenderade kostvanor

I praktiken innebär NNR att en kosthållning med ett rikligt intag av fiberrika livsmedel från växtriket (till exempel mörkgröna bladgrönsaker, kål och lök, bönor och ärter, rotfrukter, frukter och bär, nötter, spannmål med fullkorn), med ett frekvent intag av fisk och skaldjur samt vegetabiliska oljor, och i vilken mjölkprodukter med en låg fetthalt främst används och intaget av salt (NaCl) begränsas, är förknippad med en lägre risk för de flesta kostrelaterade kroniska sjukdomar.
Å andra sidan leder ett högt intag av livsmedel som är fattiga på livsnödvändiga näringsämnen och fiber samt har ett högt energiinnehåll, som drycker sötade med socker, söta bakverk eller godis, raffinerade spannmål och hårda fetter (som exempelvis smör) till en ökad risk för kroniska sjukdomar och viktökning. Dessutom kan en hög konsumtion av processade köttprodukter och rött kött (det vill säga nötkött, fläskkött och lammkött) öka risken för negativa effekter på hälsan och kroniska sjukdomar bland befolkningen."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker också att kostråden utvecklats åt rätt håll, enda jag är tveksam över är detta med margariner istället för smör. Hellre riktigt smör/bredgott i mindre mängd i så fall, annars nyttiga oljor och liknande. Eller finns det något margarin som verkligen kan vara av god kvalitet?

Jeanna sa...

Hej,
Jag har en del frågor ang. nötter. Om jag skulle göra min egen nötblanding(som jag kan ha tll frukost i min yoghurt) vilka nötter är nyttigast att ha?
* Sedan vad räknas som en vanlig portion när det gäller nötter? hur många g? eller är 1 dl normal portion att ha till frukost och yoghurt?

* kan du ge tips på sin egen Nyttig musli blandning av pumpafrön, solrosfrön etc. och säga hur mycket är en portion ungefär.

anledningen varför jag frågar dig är för du verkar otroligt vetande när det gäller nyttiga frukostar. :D

lina sa...

hur är det med frädiggjorda räksallader och mimosasallad som finns att köpa i butiken är det GI anpassad?

Ola Lauritzson sa...

Hej Jeanna,
Nötter innehåller mycket nyttigt, men också mycket energi. Så var lite försiktig med mängden. Jag rekommenderar ungefär en näve, ca 60 gram, som ett lagom mellanmål.

Många nötter är dessvärre friterade (!) så välj helst torrostade - blir oxå mycket godare. Cashew har relativt en större andel kolhydrater än andra nötter. Mina egna favoriter är para och macademia.

När det kommer till müsli som kan du testa boveteflingor och/eller quinoaflingor som bas och blanda med rostade nötter och kanske lite torkad frukt. Lägg på bakplåtspapper i ugn, lite vatten, kanske liten honung och varför inte nyponpulver. Rosta i ugn i ca 10 minuter. Supergott och enkelt!

Ola Lauritzson sa...

Hej Lina,
Om det är en räksallad som just innehåller mycket räkor så är det förstås utmärkt. När det gäller Mimosasallad så brukar man väl ofta göra den på konserverad frukt i sockerlag. Så se till att det inte blir för mycket socker i frukten...