torsdag 13 oktober 2011

En liten ödmjuk påminnelse...

...om att du förstås måste köpa min roman, Miljardären som försvann!
Bara att fylla i fälten och trycka på knappen. 159 kr inkl hemleverans, inget att tveka om. Perfekt julklapp, om inget annat! :))

3 kommentarer:

Anonym sa...

Redan köpt och läst! Spännande, 4/5.

Anonym sa...

Hej Ola, jag har lite funderingar kring GI och viktnedgång.
Jag är överviktig och väger 96 kilo till mina 177 cm och jag känner mig otroligt obekväm i min kropp och skulle gärna vilja bli åtminstone normalviktig.

Kan man gå ner i vikt även om man inte har strikt fas 1, jag tror att jag använder mig lite av alla faserna. Jag är lakto-ovo vegetarian men jag äter fisk också så jag försöker få middagarna och luncherna att bestå av fisk, ägg, halloumi, creme fraiche och liknande. När det gäller kolhydrater äter jag bara långsamma kolhydrater som rågbröd, kanske två skivor per dag, ibland det dubbla. Även gröt på rågflingor med hallon och mjölk.

Jag vet inte riktigt hur mycket fett jag vågar äta eftersom jag äter kolhydrater, dock endast de med lågt GI, utesluter helt pasta, ris, socker, vetemjöl och sådant. Har försökt räkna ut hur många gram kolhydrater jag äter men jag är så dålig på att avgöra hur mycket maten väger men skulle gissa på att jag får i mig mellan 40 och 90. Gör det något om det är bra kolhydrater eller måste jag dra ner ännu ner om jag vill minska i vikt överhuvudtaget? Har räknat ut att mitt kaloriintag per dag är ca 1200-1500.

Hur noga behöver man vara om man vill gå ner ca 1 kilo i veckan? Är det nödvändigt att utesluta mjölkprodukter, torkad frukt (såsom aprikoser), rågbröd, frukt som jag har hört inte är så bra i alla fall i fas 1. Det är sådant som får mig att hålla mig kvar i ”dieten” och gör att jag ser den som hållbar. Det vore särskilt svårt för mig som vegetarian att endast äta fett och protein. Hur är det med linser, bönor, quorn och kikärtsbiffar? Hur är det med nötter? Jag brukar ta en näve ibland, oftast blandade eller pistagenötter. Det borde jag kunna vara utan men jag blir så sugen ibland.

Jag brukar äta 4-5 gånger om dagen, frukost, lunch, mellanmål, middag, och ibland något på kvällen, t.ex. en frukt. Det brukar bli en eller två frukter om dagen, när jag är sugen på något, men det kanske inte är det bästa? Finns det något bra alternativ?

forts...

Anonym sa...

forts...

Det konstiga är att jag ibland går ner nästan ett kilo på några dagar. Jag brukar väga mig på morgonen efter morgontoaletten. Det kan hålla i sig i några dagar men sedan går jag upp nåt halvt kilo igen och det gör mig så trött att jag inte kommer någonvart. Jag förstår att man ska tänka långsiktigt med vågen men jag måste liksom ställa in mig på något som jag vet funkar först. Jag har använt mig av GI i perioder och då gått ner (från ca 98 till 88), men jag gick upp igen i samband med en lång sjukhusvistelse till 104 kilo och har det senaste halvåret lyckats gå ner 8 kilo. Men nu har jag stått och trampat i ett par månader och jag försöker ta reda på vad jag kan ändra på. Brukar gå upp 1-2 kilo under mensen som är svåra att bli av med. Under perioden då jag lyckades gå ner i vikt åt jag likt det som jag äter idag t.ex. åt jag mycket quinoa som jag inte äter så mycket av nu.
Jag medicineras med antidepressiva och neuroleptika och jag är rädd för att de ställer till det, med vätska och annat, har hört särskilt att det kan vara klurigt med neuroleptika. Jag är beredd att testa att sluta med neuroleptikan om det är den som är boven i dramat. Kan man ta reda på det på något sätt?
Kan depression, ångest och andra psykiska besvär påverka vikten? Jag känner mig stressad i sociala situationer och överhuvudtaget i livet men inte på ett överarbetande jobb-sätt, jag är sjukskriven.

Jag funderar på att gå till en dietist, men är både rädd för att denne inte kommer att vara positivt inställd till GI och jag är inte en person som klarar av att bara höra ”ät allsidigt och i lagom mängd och motionera varje dag så går du ner i vikt”. Jag behöver något mer, t.ex. tips på exakt vad jag gör fel, coachning osv. Hur är det med dietister inom Landstinget och GI, skulle särskilt vilja veta hur det ser ut i Uppsala. Är det accepterat om man kommer in och vill arbeta med lågkolhydratskost?

Hur viktigt är motion i det hela? Brukar cykla en dryg mil ca 3-4 dagar i veckan.

Ber om ursäkt om mitt brev är för långt eller osammanhängande, skulle uppskatta ett svar otroligt mycket, jag blir så frustrerad när det inte har hänt något på så länge trots att jag kämpar väldigt hårt. Hur ska jag veta vad jag gör för fel?

Tack för din inspirerande insats till kosthållningsSverige.