måndag 3 oktober 2011

Fettskatt - så feltänkt!

I föra veckan infördes skatt på fett i Danmark, som de flesta säkert vet. Personligen tycker jag det är ett märkligt resonemang som förmodligen leder helt fel. Tack och lov känns det som att vi kommit betydligt längre i Sverige när vi inser att det snarare är socker, tillsatser och raffinerade kolhydrater som påverkar hälsan och midjemåttet.

Jag är rädd att fettskatten snarare får motsatt effekt än den man tänkt sig. De senaste 3-4 åren har vi arbetat hårt för att bli av med många av de light och low fat-produkter som tidigare svämmade över i livsmedelshyllorna: låga på fett, men fyllda med socker, modifierad stärkelse och smaktillsatser. Alla de produkterna vill vi inte ha tillbaka!

Som en personlig reflektion kan jag konstatera att mina GI-böcker säljer som sämst i just Danmark, om jag jämför med de andra nordiska länderna.

5 kommentarer:

Bitte sa...

Borde bli godisskatt istället kanske.... eller sockerskatt.
Jag tog fram alla mina GI böcker igår för att få lite inspiration. Hittade 23 stycken i hyllan. Dom flesta var skrivna av dej och Ulrika. Borde nästan få mängdrabatt......haha....

Anna Gustafson Bril sa...

Hej Ola, Hur kommer man i kontakt med dig angående en eventuell föreläsning? Kan du maila mig? Tack o MVH Anna Gustafson Bril, Ordförande i SWEA Moskva, ordfsweamoskva@gmail.com

Malin Khazaal sa...

Jag håller med Bitte ovan,
är det något som förstör för många människor så är det godis och socker.
Man pumpar i barnen godis redan från ung ålder och sen är det oftast för sent att göra något åt.

Tack för en inspirerande blogg, Ola!

Anonym sa...

Ola Ola.
Har en kanske tjatig fråga, men kan man dricka för mycket vatten? Jag dricker mycket te, utan mjölk. Bara varmt vatten med tepåse i. Har hört att man kan få uppsvälld mage?
Skulle gärna vilja veta lite mer om vad som händer när man dricker för mycket (om man nu kand det).
//Carl

Helene sa...

Så sant! jag har därför startat ett nytt parti! Friskhetspartiet (inget skoj utan fullt allvar) där vi ska jobba med dessa frågor och se till att människor har råd och möjlighet att äta rätt och motionera och även inrikta oss på psykisk hälsa!

gå in på hemsidan friskhetspartiet.se, den är under uppbyggnad men det finns lite info och en blogg!