onsdag 19 oktober 2011

Mini-höstlov

I år blir det ett tidigt höstlov för mig. Fyra härliga dagar med golf på den här vackra banan utanför Barcelona väntar. Måste erkänna att det ska bli otroligt skönt!

Ha en riktigt skön vecka - för det ska jag! :)

5 kommentarer:

Anonym sa...

HejOla, var kan jag ställa några frågor om GI-mat?
Mvh Lotta

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har en fråga som jag hoppas det är OK att ställa här:

Jag har av min läkare fått veta att jag har för högt blodsocker (glukosvärde på fastande mage) och att jag måste få ner det snarast, för annars riskerar jag att få börja först med blodsockersänkande medicin och senare ev insulin. Jag har ett BMI på 34. Tvärtemot vad min läkare tror lever jag inte så fel - jag äter mycket grönsaker, frukt, fisk och fågel, en del men inte överdrivet med fett, och motionerar flera ggr i veckan - jogging, Friskis & Svettis, långpromenader. Jag äter rätt mkt kolhydrater eftersom det alltid sägs att det behövs när man motionerar mycket.

Tyvärr klarar jag inte längre av att äta pasta som jag älskar (då blir sötsuget enormt efteråt och det slutar med att jag vill ha godis, snacks och annat onyttigt).

Min läkare säger att jag måste gå ner i vikt, gärna 30 kg men att 10-15 kg kan göra stora skillnad bara det. Han rådde mig att gå med i Viktväktarna eller Aftonbladets Viktklubb. Om jag har svårt att motivera mig på det sättet kan jag få remiss till dietist, sa han. Problemet är att jag vet vad dietisten kommer att säga - samma sak som VV och Viktklubb säger. Jag har varit med i båda i omgångar de senaste tio åren, gått ner mycket i vikt (men lite mindre för varje gång) och sedan upp allt och lite till igen. Det funkar helt enkelt inte på lång sikt för mig. Har jag misslyckats tio ggr i rad inser jag inte varför jag skulle lyckas den elfte?


Jag frågade min läkare vad han anser om GI och LCHF. LCHF avfärdade han som en farlig och extrem metod som han inte under några omständigheter kan rekommendera. GI är OK, sa han, under förutsättning att man äter färre kalorier än man gör av med så att resultatet blir ett energiunderskott. "Det finns inget mirakulöst med GI, det funkar bara om man har koll på kalorierna", sa han - och menar att den s.k tallriksmodellen är lika effektiv.

Tror du som GI-expert att man kan gå ner 25-30 kg med GI och sedan hålla vikten? Enl min läkare är det väldigt svårt att gå ner mer än 15-20 kg med ngn metod, och på sikt blir det ofta nödvändigt med magsäcksoperationer för personer med så kraftig övervikt som jag. Men först ska vi pröva viktnedgång, därefter vid behov blodsockersänkande medicin och som en sista utväg före operation insulin (om inte blodsockret går ner tillräckligt mycket).

Till saken hör att jag i många år gick omkring med för låg ämnesomsättning. Nu har behandling (Levaxin) satts in, men jag tror att detta ställt till stor oreda i min kropp (även om min läkare påstår att det inte finns något bevisat samband mellan hypotyreos och viktuppgång). Jag är fortfarande inte maximalt inställd, utan värdena pendlar hysteriskt hit och dit vilket gör att vi får sänka dosen ena gången och höja nästa.

Jag har läst en del om LCHF och vet inte om jag varit inne på extrema sajter, men alla dessa bilder på blodiga biffar med bearnaisesås skrämmer mig lite...jag är ingen köttmänniska, jag hade t o m en vegetarisk period när jag åt mycket linser, kikärter och bönor. Numera äter jag fågel, fisk och skaldjur (och väldigt lite rött kött, eg bara när jag blir bjuden på det) och kan inte tänka mig en köttbaserad kosthållning där man ska hälla smör och grädde på all mat.

GI låter intressantare och mer välbalanserat i mina ögon, men jag undrar lite om det kan räcka för att balansera blodsockret i ett fall som mitt där det redan gått rätt långt? Kan det vara så att jag behöver ligga länge i fas 1 (rivstarten) för att få hållbara resultat? På sikt vill jag gärna äta bönor, kikärter och linser, men jag inser att de kanske inte är optimala för att få igång fettförbränningen och därmed viktminskningen?

Stort tack på förhand.

M v h

Katja

Ola Lauritzson sa...

@Katja: tack för att du delar med dig av din "berättelse". Det låter som att du verkligen "råkat ut" för en läkare av gamla skolan, en som känns fast förankrad i den klassiska kalorifällan.

Jag är övertygad om att du kan både gå ner i vikt och få betydligt bättre blodsocker/insulin-värden om du följer GI-metoden.

Min rekommendation är att du följer en strikt GI-meny under 4 veckor för att testa skillnaden. Det innebär att du drar ner på mängden kolhydrater rejält - undvik all pasta, bröd, flingor, juicer. Och var försiktig även med frukt. Mer kött, fisk, fågel, ägg som du kompletterar med vanlig sallad alt ugnsbakade grönsaker (undvik rotfrukter). Du kan också addera någon sås till med grädd/crème fraichebas alt olivoljebas (typ pesto). Självklart ska du vara lite försiktig med mängden kalorier. Men huvudfokus är främst att du undviker kolhydrater under dessa 4 veckor.

Sen är det förstås så att din Levaxin och sköldkörtelhormonbalans gör det lite svårare att komma till rätta med din vikt. Jag vet att medicinering är knepig att få rätt.

Ja, det vara mina råd. Kika gärna i någon av mina böcker om du vill ha hjälp med menyförslag. GI Dag för Dag eller 6 kg på 6 veckor tror jag skulle passa dig extra bra.

Eller kolla på GI Viktkoll (sajten) som också erbjuder veckomenyer och där jag - och andra - experter finns på plats för att svara på frågor.

Lycka till!

Gagga sa...

Hej! Vet inte om du minns att jag bad dig uppge mig som upphovsman till ett foto du lagt in i din blogg utan att fråga. Fotot av taggtråd.Förväntade mig ett svar o att du markerade bilden som min. Har länge retat mig på att du ignorerade detta. Nu idag när jag åter skakat liv i min gamla blogg kände jag att jag inte längre kunde tiga. Har länkat till ditt inlägg.

Gagga sa...

http://gaggas.blogspot.com