fredag 28 augusti 2009

Vilken rysare!


Spelade en golftävling idag. Det gick så dåligt att jag tänkte jag behövde en "sockerkick" och tog för mig av godisbordet. Det blev en påse Gott&Blandat. Mot bättre vetande. Det stod 88 kcal på förpackningen, 15 g socker, 0,1 g fett, och jag tänkte att det väl inte var så farligt när jag traskade runt på banan.

När jag kom hem tittade jag lite noggrannare på påsen - och kunde konstatera att 88 kcal avsåg "en portion". Förundrat försökte jag läsa mig till hur stor del av påsen som avsåg "en portion". Det var i princip omöjligt. Och här kommer förklaringen:

Påsen innehåller 160 gram. En portion enligt Malaco är 25 gram. Denna lilla påse motsvarar alltså 5,5 portioner! Jag åt upp hela själv. Och det tror jag alla andra gör också.

Vad jag fick i mig:
energi: 560 kcal
kolhydrater: 136 g (varav socker: 98 g)

Dessa små godisbitar är tillverkade av (de 13 första ingredienserna i innehållsförteckningen):
socker, glukos- fruktossirap, majsstärkelse, glukossirap, vatten, invertssockersirap, vetemjöl, modifierad majsstärkelse, melass, lakritsextrakt, ammonimuklorid, syra, karmin mm.

För att skapa känsla av att godiset inte är så farligt har Malaco tryckt dit en stor stämpel på framsidan "Colours from Nature". Att de försöker lura oss genom att hitta på en helt ovidkommande "normal portion" är direkt vilseledande!

Blir man inte förbannad?!

13 kommentarer:

anna sa...

Hur kunde du, av alla, vara så lättlurad?

Suzan sa...

haha..

Anonym sa...

Jag har en liten fråga - går det att få tag i gamla nummer av Expressens GI&Hälsa Bilaga någonstans? Hur ofta kommer de ut? Köpte förra numret som nyss kom ut och det var helt grymt bra!! Jag är helt ny när det gäller GI men det var kanonrecept i den!!

Vart ska jag annars leta efter bra GI recept på nätet - gärna dina?!

Tacksam för svar!
MVH Linda

Ola Lauritzson sa...

anna: ja, det är en bra fråga. Men svaret finns väl i hur knepig man kan bli när det går dåligt på golfbanan...

Ola Lauritzson sa...

Linda, kul att du gillade recepten. Du kan ju alltid mejla till Expressen Söndag och fråga om de kan skicka de andra bilagorna till dig.

Annars hittar du ju fler recept i mina böcker och på GI Viktkoll (www.giviktkoll.se).

Anonym sa...

Oh vad skönt att höra att det inte bara är jag som hamnar i godisträskets fällor.
Jag GIar för fullt men en och annan (läs massor) glass och chokladbit 70% slinker ner, vad gör jag för fel förutom att jag köper hem... /ic

Karin sa...

Det är väl som med chipspåsar på 300 gram och som motsvarar 12 portioner... inte.
Ha det gott

Sofia sa...

Vad härligt, på något vis, att höra att ingen är ofelbar. :) Men nåt schysst trick är det knappast.

gittan sa...

Hahaaaaa
Kan även hända den bästa:))
gittan

Carina sa...

Haha, visst är det hemskt när man får dessa upptäckter.
Men gör som jag, slå vad med sonen (om man har någon) att inte äta godis på ett år, vi har klarat 8 månader nu, men på nyårsafton skall han och jag ha ett litet godiskalas. Sonen får 1000 kr och jag, vad får jag, tja enligt sonen (10 år) Hawaii-resa och enligt mig själv: svårt att hitta på "socker-kickar".
Men vi båda säger att "socker-kickarna" försvinner efter 2-3 veckor, istället tycker jag nog att behoven svårare.

Men hur gick det på golftävligen?

Unknown sa...

Hej!

Jag förstår precis din känsla. Det är så trist.
Själv skulle jag vara "rätt på alla sätt" igår när jag handlade. Det innebar att jag höll på hela kvällen. Jag trodde att jag skulle bli galen ett tag. När jag läste innehållsförteckningarna på leverpastej då tog det priset. På en av förpackningarna var ordningen följande; lever från gris, druvsocker, benmjöl följt av 13 (TRETTON!) olika e-nummer. I fortsättningen kommer det att göras egen leverpastej i detta hem.

Tack för din trevliga och roliga blogg. Det är alltid kul att besöka dig här.

Må så gott,

Katarina

Anonym sa...

Får de verkligen lov att ange näringsinnehåll per portion utan att tydligt ange hur stor en portion är? På t.ex frukostflingor står det alltid hur stor de anser en portion vara.

Fast Gott & Blandat är nog aldrig bra. Bara så himlans gott. Sambon föll för samma sak. På samma golftävling kanske? Tycker det verkar säkrare att inte spela golf om det går så illa... ;)

goldcamilla sa...

Godis med socker har jag inte gått på men sockerfri Läkerol, ack ja. Jag har ätit 1-2 askar per dag och tänkte inte ens att det kunde finnas kolhydrater i dem, det var ju sockerfritt. När jag för någon vecka sedan försökte läsa innehållsförteckningen, det var inte lätt så stod det 52 g kolhydrater per 100 g. En ask är ca 25 g. Så arg jag blev på mig själv, att jag inte läste. Jag undrar var kolhydraterna kommer ifrån.