tisdag 15 september 2009

Fett lurar oss att äta mer?


Läser i dagens tidning att en amerikansk forskargrupp kommit fram till att fet mat - och främst fett som finns i kött, ost, glass, mjölk - kan sätta hjärnans aptitreglering ur spel och gör att vi äter mer (än vi borde).

Det här är något jag måste sätta mig in närmare i, för visst är det förvirrande att läsa om detta när vi (inte minst jag) de senaste åren påstår att den effekten främst kommer från socker och snabba kolhydrater.

Man undrar ju till slut vad som finns kvar att äta...

6 kommentarer:

Annapanna sa...

På mig funker det tvärt om i alla fall. Jag blir mätt på fett och står mig länge.

Jag... sa...

glass är väl ändå socker och snabba kolisar ;) Och du har ju en massa sockerarter i mjölk med :)

Ola Lauritzson sa...

så sant, Yvonne. Men jag tror inte att de bara utgick från ex glass och mjölk utan också från "rent" fett.

Pernilla sa...

Min första tanke var vem som beställt forskningen och i vilken anledning?
Är det som rent fett eller i kombination med annan mat?
Skriver du mer om det när du satt dig in i det?
Ha en bra dag

Anonym sa...

Hej Ola! Min erfarenhet är också att överätande triggas av snabba kolhydrater som socker, inte av fett. Äter jag en måltid av fett kött och t.ex. grönsaker med långsamma kolhydrater så triggas jag inte, men skulle jag lägga till ris eller pasta skulle jag bli triggad.

Sen undrar jag vad du tycker om dessa expert-åsikter? Har de rätt? Det stämmer väl inte med vad du säger, eller hur?

http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Icakurirens-expertpanel-tar-kal-pa-20-matmyter/

Helene sa...

Jag tycker fet mat triggar sockerbehov. Som när jag ätit (ja det var ju 2 år sen nu men ändå) ex en meal på Burger King el McDonalds då vill jag alltid ha godis efteråt så jag tror det stämmer! Däremot inte om jag äter en fet sås hemma men då är det ju en annan balans i hela måltiden. Hamburgare, pommes frites ihop är ju många hundra kcal........