söndag 6 september 2009

Veckans gallup - köper du fryst färdigmat?


Ganska ofta får jag frågan om det finns några nyttiga snabbmatsalternativ. Jag tittar just nu närmare på fryst färdigmat och är nyfiken på om:

a) det händer att du köper fryst färdigmat b) om du inte gör det - varför? c) om det skulle finnas goda/nyttiga alternativ - skulle du köpa/köpa mer?

Uppskattar alla svar!

27 kommentarer:

Helena m. 4 sa...

Gjorde det förut - men det smakar så illa så jag har slutat. Köper ibland "färska" förpackade soppor om det ska gå snabbt (främst Souperb).
Vill bara berätta att jag nu har nu klarat av 4 veckor utan kolhydrater i form av potatis, ris, pasta, bröd odyl. och inte heller någon alkohol ... är jag inte duktig så säg ;-)
Dock har jag under helgen nu kalasat på lite vispad grädde där jag blandat ner smält mörk choklad och sedan kylt i kylskåpet igen - lite som mousse blev det. Mums!

gittan sa...

Ja det kan hända att jag köper fryst färdigmat om jag har ont om tid men det är väldigt sällan, lagar helst maten själv det är fasiken så mycket godare=)

Nä jag tror inte jag skulle köpa mer om det va nyttigare, jag gillar att laga mat särskilt att hitta på nya maträtter.
Gittan

Unknown sa...

a) nej
b) det är så mycket godare att laga själv
c) kanske till lunch nån gång då och då

Malin sa...

Färdig mat? NEJ TACK! Jag vill veta vad vi i familjen äter och håll med om att det finns ingenting som slår hemlagad mat inte ens ett resturangbesök!! Nej, som det ser ut idag skulle inte ens ett nyttigare alternativ få ett Ja!
Kram Malin i Helsingborg.

emma sa...

a. det händer, men väldigt sällan.
b. jag tycker inte att det är gott. om jag köper är det endast i nödläge.
c. om det är gott och fortfarande hyfsat billigt, så kanske.

Sofia sa...

a) Det händer att jag köper en någon gång, framför allt om jag lyckas med mitt specialartricks - att gå ifrån lunchlådan på köksbordet. Men gott är det ju sannerligen inte...
c) Skulle absolut köpa oftare ifall det fanns vettiga, godare alternativ. Och GÄRNA GI-vänliga, naturligtvis.

Unknown sa...

Hej!

Här är mina svar:

a) Nej det händer aldrig längre. Tidigare gjorde jag det ibland men det är verkligen varken gott, nyttigt eller prisvärt.
b) Det smakar aldrig gott. Tänk den frysta potatisen - gahaa...Läser man innehållsförteckningarna får man kalla kårar efter ryggraden.
c)Goda och nyttiga alternativ? Vad skulle det vara i så fall. Utbudet är ju enormt och inget är bra. Nej, jag vill veta vad jag äter, vart de kommer ifrån och hur det är tillagat.

Tack för din blogg,

Katarina "amospersson"

Chrissan sa...

a) Nej, aldrig.
b) för att de är onyttiga och smakar illa.
c) vore ju bra med något bra alternativ, så slipper man alltid köpa sallad från t ex ICA när man är där och måste ha nåt att äta.

Annsi sa...

a) Nix, never!
b) -
c) Varför? Jag vill inte ha mat med massa konstiga ingredienser!

Hittar du nått som är bra, skriv gärna om det!
Jag vill göra mig en egen bedömning! ;-)

jojocia sa...

A, faktiskt aldrig.
B, smakar fruktansvärt, innehåller allt möjligt konstigt.
C, tveksamt, tror inte att det är lönsamt att göra något nyttigt med bra ingredienser utan en massa tillsattser.
MVH Cia

Anonym sa...

Nej, aldrig! Äckligt, innehåller massa konstigt jox.
Ibland är det ju kris när man blir blixtinkallad till jobbet och inte hunnit förbereda matlåda, då vore det smidigt... men det brukar bli sallad...

Annapanna sa...

Köper ibland Felix lunchrätter med fullkornspasta. Helt ok i smaken, men ändå nödlösning. Hemlagat är naturligtvis både bättre, godare och billigare.

Pelianor sa...

Hej hittade precis din blogg och detta.


den 19 augusti 2009
Nytt nummer av GI&Hälsa
Kolla in senaste numret av GI&Hälsa (bilaga till Expressen à 10 kr) med Charlotte Perrelli på omslaget.

Hur kan man få tag på dom recepten i efterhand? Det gick inte att hitta på expressen. Har du något bra ställe som jag kan hitta dom på??

Mvh Pelianor

Skolgatan sa...

a)Nej b)tycker det verkar som allt nyttigt är bortkokat och är inte så gott c)jag skulle lätt handla färdigmat om jag visste att det var nyttigt och smaka gott. Har faktiskt letat efter färdig gi-mat men det har jag aldrig hittat...

Mvh Jessica!

Emelie sa...

Tidigare åt jag en hel del sådant men det smakar inte alls gott tycker jag...
Skulle inte köpa det om det fanns bra alternativ heller tror jag.

Har du något bra tips på nyttigt bröd i butik eller måste man baka själv för att det ska bli det?
Tycker jag läser innehållsförteckning på innehållsförteckning men tar gärna emot tips....

Malin sa...

a)Köper ibland, när det inte blivit middag över till lunchlådan. Jag jobbar på en liten ort där lunchrestaurang-alternativen tyvärr inte är mkt bättre än en färdigrätt...
Skulle däremot aldrig köpa och äta till middag.

c)vet inte om jag skulle köpa oftare om det fanns nyttigare alternativ. Men jag skulle helt klart välja de nyttigare varianterna. Även om jag ändå såklart föredrar lunchlåda hemifrån.

Johanna sa...

a) Det händer, oftast då en fryst förpackning med jasminris och kryddstark thaikyckling (tyvärr kolhydratstint med riset). Den är faktiskt jättegod...
b) -
c) jag saknar nyttiga, GI-riktiga frysta rätter, för ibland är det så bråttom på jobbet så det inte finns tid för en ordentlig lunch. Och alltid har man inte middagsmat från kvällen innan över heller.

Babsan sa...

Hej!
Färdigrätter överhuvudtaget passar jag mig för. Jag är överkänslig mot
allt vad tillsatser, konserveringsmedel och natriumglutamat heter. jJag vill att den mat jag handlar och tillagar skall vara så "ren" som möjligt. Om det fanns färdiglagad mat utan tillsatser och glutamat skulle jag kanske överväga att köpa den ibland. Gör du "typ" en markanadsundersökning????
Tack för en trevlig blogg. Jag återkommer......
Mvh
Babsan

Lina sa...

a nej
b för att det inte alls ser gott ut med de där lådorna.
c antagligen inte men om det var fritt ifrån tillsatser, GIsmart och gott så ökar nog chanserna...

Linda sa...

Hej!
A. Jo det händer - inte så mycket färdiga "såsochpotatisrätter", vi tycker inte dom är särskilt goda. Men med tre söner som ibland måste få mat på studs, köper vi ibland: färdiga pizzor (inte typ billys), pyttipanna, som vi fixar till lite...
C. Absolut! När man inte har lunchlåda eller behöver fixa något snabbt.

Ola Lauritzson sa...

TACK för alla svar och synpunkter! Intressant att läsa. Slutsatsen jag drar är att de flesta av er undviker färdigmat för att ni inte a) tycker den är god, b) för att många av dem innehåller tillsatser som ni vill undvika, c) att mycket färdigmat är onyttig.

Samtidigt tolkar jag svaren som att det finns ett intresse för nyttigare alternativ.

Jag kommer att vidareförmedla svaren och med gemensamma krafter lyckas vi kanske göra snabbmaten lite godare - och lite nyttigare!

Mita sa...

Jag undviker allt halv- och helfabrikat så långt det bara går pga alla tillsatser de trycker i för att förbättra konsistens och smak. Socker finns i det mesta ovannämnda. Glutamat (E621) likaså. Jag vill ha ren, okonstlad och nyttig mat!
Om det skulle finnas nyttiga alternativ i affären skulle jag gärna köpa det.

Garlica sa...

a) Nej!
b) pga alla tillsatser
c) har bestämt mig för att prova Findus nya frysta soppor utan transfetter och tillsatser. Kan ibland vara skönt att ha något på lut..

Helene sa...

a) har hänt
b) inte GI-vänligt, smakar illa, man blir inte mätt
c) ja om det fanns rätter utan kolhydrater och rejält med proteiner

Anonym sa...

a) Förr åt jag dom ofta, nu aldrig!
b) Har slängt ut microvågsugnen(det bästa jag har gjort) Jag har upptäckt att hemlagat inte behöver ta så mycket mer tid och jag vill inte ha tillsatser och den kraftiga upphettningen av min mat!
c) Nej! Tycker inte att jag har det behovet! Vill jag ha färdig mat så unnar jag mig att gå på en riktig resturang någon gång ibland!;o)

Anonym sa...

Har provat men de smakar dåligt och är dyra, jämfört med om man lagar eget eller köper annat nyttigare.

Dessutom är det alltid socker, stärkelse och glutamat i. Knappt nån näring tror jag.

Frida sa...

Nja, färdigmat äter jag inte speciellt ofta. om det händer är det främst risgrynsgröt på "korv" till jul. gör inte det pga pris, smak och onyttighet. om det fanns bättre gi-alternativa rätter som smakade bra kanske det skulle bli oftare, även om priset låg på samma nivå som på rätter idag.