måndag 12 april 2010

I förra veckan skrev jag följande krönika till GI Viktkoll - ironiskt nog blev jag förkyld dagen efter...

Rasta Fido – tappa kilo

Att köpa hund är ett smart smalknep. Den lille jycken måste ju gå ut på sina dagliga rundor hur regnigt och kallt det än må vara. Och liksom att du bestämmer dig för att powerwalka en timme per dag ger hundpromenaderna effekt på midjemåttet.

Men mer överraskande är kanske att också kolesterol- och andra hälsovärden förbättras hos hundägare. Undersökningar visar att det inte bara har att göra med att du rör på dig mer utan att klassiska välbefinnande hormoner som oxytocin flödar bättre hos hundägare, något som förbättrar såväl din fysiska som psykiska hälsa.

Själv är jag och min sambo numera ägare till blandrashunden Sture (jaktlabbe och golden, i skrivande stund 18 veckor gammal). Det kan vara en slump, men normalt dras jag alltid med ilskna förkylningar på vårkvisten. Men inte i år. Jag har faktiskt inte varit sjuk en enda gång sedan Sture kom innanför dörren i november förra året.

I takt med att Sture växer ökar behovet av motion. Redan nu försöker jag vara ute med honom minst en timme varje dag. Ofta längre. Och visst märker jag skillnad. I kombination med min andra träning har jag faktiskt gått ner ett kilo eller två.

Men roligast av allt – det är så otroligt socialt! Jag har aldrig träffat så många människor, börjat prata med främlingar eller fått flirtiga blickar från så många tjejer (och killar) som nu. Samtidigt är det ett stort ansvar, ett evigt pusslande med tider och hundvakter. Om du frågar mig är det ett lågt pris för alla fördelar.

Nu ska jag bara lära Sture att han inte får sova i sängen, eller tugga upp mina skor.

FAKTARUTA: Storlek och ras spelar ingen roll
162 personer mellan 19 och 85 år deltog i det brittiska forskarprogrammet ”Walk a Hound, Loose a pound” och fick komma och promenera hundar i ett hundstall. De som redan motionerade kraftfullt någon eller några gånger i veckan ändrade efteråt vanor till måttlig motion fem gånger i veckan. Antal hundar, storlek på hund eller tillgivenhet till hunden saknade betydelse för påverkan. I USA delades 46 hundägare in i två grupper, där en fick följa veterinärens motionsråd för hund och en fick traditionell vård mot övervikt och förhöjda kolesterolvärden. De som följde veterinärråden sänkte vikt och värden mest. I Sverige finns även studier om hur närhet till hund ökar psykisk hälsa. Välbefinnandehormonet oxytocin frigörs vid beröring av djuret. Källa: Manimalis (TT)

Inga kommentarer: