tisdag 13 april 2010

Ny studie: Högt GI kan ge kvinnor hjärtproblem

Kvinnor som äter stora mängder kolhydrater med högt GI, glykemiskt index, mer än fördubblar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med kvinnor som äter kolhydrater med lågt GI.
Det visar en italiensk studie som omfattar nästan 48 000 vuxna män och kvinnor. Bland männen kunde inte forskarna påvisa liknande samband.

De italienska forskarna slår fast att en kost med mycket snabba kolhydrater med högt GI, som till exempel vitt bröd, sötsaker och sockerrika frukostflingor, ökar halten av skadliga blodfetter, så kallade triglycerider. Samtidigt minskar nivåerna av det goda kolesterolet, HDL.
Kvinnor med en kost som hade högt GI löpte 2,24 gånger högre risk att drabbas av hjärtsjukdom jämför med kvinnor som åt kost med lågt GI, som frukt, grönsaker och fullkorn.

Forskarna har inte kunnat förklara varför de inte fann liknande resultat bland männen i undersökningen. Den italienska studien publiceras i den amerikanska medicintidskriften "Archives of Internal Medicine".

Källa: Ekot

2 kommentarer:

Christin sa...

Hej Ola!
Läser er bok GI dag för dag. Är på 15:e dagen och har gått ner 5kg. Känns fantastiskt! Jag rekomenderar det till alla jag pratar med och tre stycken har redan köpt boken, jag borde bli återförsäljare ha ha!
Hälsningar Christin

Ola Lauritzson sa...

Grattis till framgångarna! Och med tanke på dagens nyheter så minskar du samtidigt risken för en massa otrevliga sjukdomar!
Kram,
/Ola