tisdag 12 oktober 2010

Förslag på höstmat?


Fina höstdagar med hög luft och gula löv är underbara (men alltför få). Till hösten tycker jag man ska passa på att göra en mustig köttgryta som får puttra riktigt länge och sprida sin dofter i hela huset (eller lägenheten i mitt fall).

Och den goda nyheten är ju att det är både billigt och superenkelt eftersom allt sköter sig själv. Kör Kajsa Varg-stuket och "ta vad du har".

Själv brukar jag köpa en rejäl bit kött, ex fransyska. Skiva i tärningar och fräsa upp med lite smör. Kasta i stora bitar av lök, hela vitlökar ett par lagerblad (eller enbär), några dl rött vin (eller porter) och vatten. Låt puttra i ett par timmar och lägg i bitar av morötter, kantareller och andra grönsaker som du gillar en stund innan du serverar (koktiden beror på hur mjuka du vill ha grönsakerna). Passar perfekt att servera till matvete, dinkel eller råris. Färdigt!

Har du några andra läckra tips på mustig höstmat?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola
Jag heter Katarina, är 47 år och arbetar som läkare i Skåne. Jag har under 18 månaders tid lagt på mig 10 kg. Har alltid varit smal, trivs ej nu och kan inte använda de kläder jag har i garderoben. Till saken hör att jag även lider av en ganska avancerad bulimi, vilken jag efter många år äntligen kommit tillrätta med tack vare dina böcker. Det känns fantastiskt att inte en enda gång under de 6 veckor jag ätit GI, ha haft NÅGON attack. Jag mår riktigt bra. Däremot undrar jag varför jag inte går ner ett enda gram..!!!! Vad gör jag för fel? Vet att antidepressiva kan ha viss effekt (äter Paroxetin), men tror ej på det och ämnesomsättningen är bra. Jag äter mycket Keso och dricker några cola light varje dag. Men det senare avstod jag helt under de 5 första veckorna och tröttnade när jag inte fick ngt resultat. Jag äter mkt proteiner, men tycker inte att jag överdriver. Finns det ngn begränsning där. Kan du hjälpa mig. Har du några råd. Vill gärna kunna råda en del av mina patienter till denna diet, men om den nu inte fungerar på mig, så känns det "fel" att göra det.
Hälsningar Katarina. ( Uppger gärna min fulla identitet, men vill inte göra det på en bloggsite.Därför får du en ganska anonym mailadress här. ninalotta@hotmail.com )

mk sa...

Inte så mustigt kanske men soppor är gott på hösten, speciellt broccolisoppa.Jag kokar broccolin mjuk och mixar med bra buljong.Om man vill kan man ju tillsätta en liten skvätt grädde för att runda av. Jag äter gärna något kokt ägg till.

Anonym sa...

Hejsan! Jag tränar och växer så jag äter en del kolhydrater, 40-50g per dag. Jag äter största mängden till frukost, 25-30g. Den består av Alpro Soya ( den osötade med 0,2g kolhydrater på 100g och All Bran PLUS. Har du något förslag på vad jag kan äta istället för ALL Barn PLUS? Dom innehåller 48% kolhydrater, 27% fibrer, men också socker. Eller är det bra? Tacksam för svar! =)

Mie sa...

När du gör dina grytor så kasta i en kanelstång och filéer från en apelsin. Det blir otroligt gott utan att någon av smakerna tar över.
I övrigt blir det många olika svamprätter så här under hösten.

Ola Lauritzson sa...

@Katarina - Tack för att du berättar om din "situation" och jag är glad att du kommit över din ätstörning - det är förstås det viktigaste!

Med tanke på din tidigare bullemi är jag inte förvånad över att du gått upp i vikt, det är en naturlig försvarsmekanism för att kroppen försöker spara så mycket energi som möjligt som skydd mot kommande tider av "svält". Kan likna situationen som många jojo-bantare upplever. Hormonpåverkande medicin påverkar också, såväl förbränning som vätskebalans.

Mitt råd till dig är att du inte ska bli alltför fokuserad på vad som är rätt och vad som är fel med den mat som du äter nu - då blir det lätt en negativ stress som skapar ångest och känsla av misslyckande.

Med detta sagt ska du förstås ändå äta nyttigt och undvika alltför mycket kolhydrater och särskilt de med högt GI. Protein till varje måltid, regelbunda tider, någon form av daglig motion och tillräckligt med sömn.

Du ska inte räkna med - eller ens sträva efter - en quick fix, utan ge dig själv tid. Följer du dessa råd är jag nämligen säker på att din vikt kommer att peka åt rätt håll inom en period (när kroppen förstår att den inte behöver lagra all energi).

Kanske trista råd - och förmodligen inte de du ville höra. Men bra på lång sikt.

Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

Anonym - det är bra att du äter en del kolhydrater, särskilt som du både tränar och växer. Vill du minska sockermängden i flingorna kan du texta ex havrefras eller Frebakos "ringar" (kommer inte på vad de heter just nu). Båda är utan socker.

Ola Lauritzson sa...

Freja och Mie - tack för tipsen. Soppor är helt klart underskattade och kanel/apelsintipset var riktigt bra. Ska aboslut testa!!

Anonym sa...

Tack Ola!