tisdag 5 oktober 2010

Gå ner i vikt? Sov bra!


En bra metod för personer som vill gå ner i vikt är att sova ordentligt. Det visar en ny studie där det framkommer att sömnen har stor inverkan på hur kroppen hanterar fettet, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Den som bantar men som sover för lite förlorar mindre fett än den som samtidigt sover tillräckligt mycket.

I studien, som publiceras i Annals of Internal Medicine, har totalt tio överviktiga, men friska, personer fått banta under två olika perioder. Under den första perioden sov deltagarna drygt åtta timmar per natt, men under andra perioden sov de endast drygt fem timmar per natt.

Studieresultaten visar att försökspersonerna gick ner ungefär lika mycket under båda perioder, i genomsnitt 2,7 kg. Men en markant skillnad märktes. Under den period då deltagarna fick sova minst åtta timmar var nästan hälften av det kroppen gjorde sig av med fett. Denna siffra var dock betydligt lägre då de sov omkring fem timmar per dag. Då var den faktiska fettminskningen endast en fjärdedel medan resten av viktnedgången framför allt bestod av proteiner, rapporterar SVT.

– Att skära ner på sömnen är att sätta käppar i hjulet för den som har mål att förlora fett, säger en av forskarna bakom studien Plamen Penev, vid universitetet i Chicago.

Källa: Netdoktor

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har en 12-årig son som kan din bok 'Gå ner i vikt' utan och innan och som helt har slutat med socker och honung och noga räknar intag av kolhydrater. Det är ju fantastiskt att ha en så vetgirig och målmedveten son. Men det är i samma mått obehagligt att ha ett barn som svalt ett hälsokoncept med hull och hår som, antar jag, är utarbetat för vuxna som växt färdigt och dessutom i många fall 'ur sina kroppar'. Vår son låg över viktkurvan i skolan och sen tog det fart. Han tvärbantade och kläderna rann av honom. Sedan han fann GI-dieten mår han bättre och han är normalstor (åt det smalare hållet), mycket stark och i god form. Den senaste veckan får kolhydratintaget inte överstiga 40 per dag. Det var en kompis bantande mamma som ledde in till GI-dieten och det är inte utan att jag har lust att ta henne i örat. Nog för att min son är mycket självständig och frågvis och kanske drog allt ur henne, men i alla fall. Som förälder skulle jag önska att barn fick vara barn och så länge de inte är överviktiga på ett osunt vis bara få njuta av att vara och äta det som står på bordet. Han marknadsför dina tankegångar till sina jämnåriga och har naturligtvis inte den nödvändiga vuxna ödmjukheten i sin framtoning. Oroliga föräldrar till barn som har börjat diskutera sitt intag av föda hör av sig till oss. Vad har du för råd till oss som föräldrar och till vår 12-åring?

Med vänliga hälsningar,
Cina

Ola Lauritzson sa...

Hej Cina,
Låter som din son är väldigt engagerad! Tycker nästan jag känner igen mig själv i hans målmedvetenhet.

Viktigaste är att han mår bra. Sedan är jag övertygad om att din son också lär sig att äta balanserat (åtminstone om han läser mina böcker) i takt med att han går över till en mer "normaliserad" livsstil. Mitt långsiktiga råd är att ungefär en tredjedel av dagsenergin ska komma från protein, naturliga fetter och nyttiga kolhydrater. Växer man eller motionerar mycket kan kolhydratandelen med fördel vara något större.

Anki sa...

Fungerar GI bra även om man inte kan motionera nämnvärt pga av handikapp? Funderar på många "LCHF'are" säger att GI endast fungerar för motionärer och deras kost är för alla. GI verkar annars vara den kost jag känner störst "tilltro" till och skulle passa bäst att anpassa till familjen (och dom efter den).

Erika sa...

Hej Ola!

Jag började med GI för 1½ vecka sen. Har kört fas 1 nu sen dess och varit ute på morgonpromenader nästan varje dag. Känner att det händer mycket i kroppen och min mage har aldrig mått såhär bra innan :) Har än så länge gått ner 2,1 kg. I förrgår började jag med en frukt om dagen och from idag så började jag med en skiva grovt danskt rågbröd till frukost. Sen äter jag även ett ägg och youghurt med keso och kanel och frön/nötter. C-vitaminbrus varje morgon. Är detta en "bra" frukost och är det okej om jag börjar med mörkt bröd redan nu?

Känner att jag vill träna lite mer och kanske gå på grupp-pass eller lätt styrketräning. Är det okej i fas 2? Är rädd för att kroppen (vikten) inte längre reagerar positivt om jag börjar äta kolhydrater (som mörkt bröd) utan att träna mer intensivt. Samtidigt så känner jag att jag inte orkar mer fysisk träning (tröttheten har kickat in ordentligt denna veckan) om jag inte får i mig liiite mer kolhydrater. Men vill som sagt inte komma tillbaka på ruta ett.

Hoppas du kan svara på min fråga :)

Mvh Erika

Karl sa...

Tjao! Jag undrar om bovetegröt passar in som frukost i fas1? (tkr lite synd om hönsen som måste slita så). Bovetekornen har 65% kolhydrater, men jag läste att gröten har ett kolhydratsinehåll på 7%. Stämmer detta? Och isåfall vilket GI har bovetegröt på hela korn? Jätteglad för svar!

Anna K. sa...

Hmmm, alltså lär det vara svårare för oss småbarnsföräldrar att gå ner. En hel natts sömn existerar inte......skit!

Ola Lauritzson sa...

@Anki: GI går jättebra, även om du inte rör på dig så mycket. I princip handlar det om en riktigt nyttig kost som balanserar ditt blodsocker. Även om motion är bra på många sätt, är det svårt att gå ner i vikt om man inte också tänker på kosten.

Ola Lauritzson sa...

Erika,
tycker det låter som du förstått detta perfekt! Och grattis till din framgång hittills. Fortsätt på ditt inslagna spår - helt rätt!
PS. se bara till att det inte finns en massa socker och sirap i brödet - i vissa danska rågbröd gör det det.

Ola Lauritzson sa...

Karl: bovetegröt är nyttigt och har lågt GI. Dock är det fortfarande mycket kolhydrter som vi försöker hålla nere just i fas 1. Mitt förslag är att du äter din gröt och ser vad som händer. Skulle viktnedgången gå för långsamt kan vi justera bort gröten under 2 veckor för att se om det gör någon skillnad för dig!

Ola Lauritzson sa...

Anna K - ja, det är ett öde som delas av många småbarnsföräldrar (och av oss som har unga hundar som börjar bli hungriga och kissnödiga vid 6-tiden)...

Anonym sa...

Tack för ditt svar Ola!

jjjjjjjjjjjjj sa...

golden goose
adidas ultra boost
longchamp handbags
adidas yeezy
yeezy boost 350
michael kors handbags
nike air max
nike flyknit
russell westbrook shoes
nfl store

jjjjjjjjjjjjj sa...

jordans
foamposites
michael kors sale
air jordan 12
adidas stan smith men
chrome hearts outlet
yeezy boost 350
nike air force 1
kate spade outlet
jordan retro