måndag 14 februari 2011

Matlagningsmaraton!


Just kommit igång med veckans matlagningsmaraton tillsammans med Lotten och Stina. Lagar mat som en galning inför nästa nummer av Expressens GI&Hälsabilaga!

Gjorde just några riktigt goda "Sportsbars". Här kommer receptet:

Sport bars, 25-30 st

600 g rostad osötad müsli (granola)
3 dl blandade frön och nötter som pumpakärnor, hasselnötter, solrosfrön, valnötter, pistagenötter osv
2 ägg
1 dl torkade bär typ tranbär, blåbär och körsbär
1 dl torkade aprikoser
1 tsk vatten
Ev 2 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa aprikoserna med mixerstav tillsammans med lite vatten. Blanda alla ingredienser, inklusive äggen, i en bunke. Klä en plåt med höga kanter med bakplåtspapper och fördela blandningen så att kakan blir ungefär 1 cm hög. Pensla kakan med ett tunt lager honung. Ugnsbaka i 15 minuter. Låt svalna och skär i lagom stora portionsbitar.

8 kommentarer:

Elisabeth sa...

mmmmm det där lät faktiskt väldigt gott, måste jag pröva är ju en mycket nyttigare ersättning till godis och sånt ska inte jag ha måste ju gå ner i vikt. Men man måste ju kunna ha i chokladchips i den smeten också mörk sådan menar jag då.
HA EN HELT UNDERBAR LJUVLIG ALLA <3DAG

Anonym sa...

Hur många av dessa "vågar" man äta om dan i de olika faserna?

Profesora sa...

Åh, vilket underbart recept, både gott och energirikt, precis vad jag behöver.
Jag instämmer i Anonyms fråga, hur många kan man äta?
Jag tänker pensla dem med smält, sockerfri mörk choklad istället för honung, gör det någon skillnad?

Helena sa...

Hej! Jag och min kompis har ett projektarbete om GI-metoden och undrar om du vill svara på några frågor via min mail som är:
helena.troedsson@live.com
Tack på förhand!
Mvh: Helena

Ola Lauritzson sa...

Sportbars: Hur många man kan äta beror förstås på hur dagen i övrigt ser ut. 1-2 två är ett lagom mellanmål tycker jag.

Men ni måste också testa att göra dem som "choklad crunch".

Använde några som blev över. Körde torkade aprikoser och fikon i en mixer och "bredde på" barsen. Sen hällde jag smällt 70% choklad över. Ljuvligt goda!! Fantastiskt. Se det som en god dessert!

Ola Lauritzson sa...

Helena: du kan mejla mig på ola@giboxen.se

Anonym sa...

Hej! I boken "6kilo på 6 veckor" så finns det ett recept på bars där man ska ha osötad granola men hittar inte recept på det. Kan man köpa i affären då vilken musli som helst som är osötad? eller hur gör man själv? Det var länge sen jag köpte boken o minns att jag försökte hitta ett recept på detta för ca ett år sen men inte lyckats. Kan jag få hjälp?

Mvh
Nini

Anonym sa...

Jag och min man har gjort sportbars på samma sätt, med Renee Voltairs granola. Men nu har hon gjort om granolan så att krispigheten är borta och den fungerar inte längre som bas för energibars. Vet du någon annn bra granola att använda?

Bitte