söndag 13 februari 2011

TV4 jämför olika dieter

På TV4 Söndagsmorgon gjorde de idag en två veckors jämförelse mellan olika dieter som GI (GI-boxen), ISO, LCHF och "pulverdieter".

Det som var särskilt intressant var att de också gjorde en uppskattning av vad som händer när man går över till "vanlig mat" igen. Föga förvånande visade denna undersökning att "pulverdieter" (ex Naturdiet och Alevo) ofta leder till en högre viktuppgång när man väl slutat. Även för övriga dieter som de testat, inkl GI, fanns risk att hela viktnedgången kan utraderas under veckorna efter att man slutat. Men det jag undrar är just vad som menas med att "börja äta som vanligt igen". Hela idén med GI-metoden är ju just att hitta en långsiktig livsstil där vi undviker socker och vitt mjöl. Och lyckas äta gott och nyttigt utan att det känns som att vill gå tillbaka till den gamla "sockermenyn" (om det nu är den som avses med att "äta som vanligt").

Såg du inslaget? Synpunkter?

10 kommentarer:

Trillian sa...

Jag såg inslaget och satt och svor högt över hur otroligt korkat hela inslaget var. Precis som Chic ovan säger så handlar det ju om att man ska ändra sina matvanor och inte gå tillbaka till de gamla dåliga som gjorde att man blev ett fetto från första början. Usch, onödigt irriterad är jag. Och jag undrade också över vad de egentligen ville ha sagt med inslaget.

Anonym sa...

Hej Ola!

Skrev några frågor till díg som jag gärna hade velat få svar på för här är det rent motivationstorka efter ett stort SNESTEG=(.
Höll på med gi rivstart i ca 2 mån gick ner 6 kilo men nu på två veckor har jag lyckats gå upp från 65-70 och har idag börjat om från början. Är väldigt svullen i kroppen efter allt snacks och massa kolhydrater.
Känner mig lite smått orolig om jag kommer att gå ner igen. Hade verkligen behövt din feedback=(
Äter så här
frukost 2ägg,tonfisk,lite sallad och olivolja
mellanmål 1ägg
lunch samma som frukost men avokado istället för ägg
mellanmå 1 ägg
kvällsmat- kyckling,nötfärs,med sallad + avokado,oliver.

tål inte laktos ..

Tacksam för svar

Ewa`s Galleri sa...

Såg inslaget i morse och tänkte som du ,att man ska hitta något som håller resten av livet och inte i 2 veckor
När jag slutade med socker och vetemjöl för 2 år sedan,började jag först en vecka med cambrigde pulver, men det var för att få en kickstart,och bli av med sötsuget
Till det tycker jag pulvret kan funka
Ha en bra vecka

Ola Lauritzson sa...

Anonym, jag är säker på att du kommer tillbaks i toppform. Men jag tycker du ska kika i någon av mina receptböcker för att hitta matinspiration och goda recept. Får en känsla av att din meny kan bli lite torftig annars, inte minst med alla dessa ägg du stoppar i dig.
Lycka till!

Esbe sa...

Folk har så många konstiga idéer! Själv är jag väl i tankarna på nånstans mellan GI och LCHF, även om jag för tillfället misslyckas lite med det. Men förra året gick jag ner 7 kg med hjälp av den "blandningen". Och ligger nu på ungefär sammanlagda minus 25 kg.

Esbe sa...

Tillägg: Och jag tycker att det är helidiotiskt att tro att man skulle kunna gå tillbaka till att klämma i sig en påse chips/vecka och motionera mindre...

Anonym sa...

Hej! såg inte inslaget men här kommer en kommentar ändå. Det tar uppskattningsvis ca 1 månad för att permanent förändra ett beteende om målet ska kunna hållas. Typ samma sak som när man började jobba för många år sedan. Det tog en månad att vänja sig vid att börja tidigt och hålla på minst 8 timmar om dagen men sedan var det lätt och det fanns liksom inga ursäkter att inte gå till jobbet för då får man ju ingen lön. Så två veckors rakter är bara att glömma. Det förändrar ingenting om man inte fortsätter.
Se också upp för din omgivning på resan, de har en tendens att inte alltid förstå ditt mål. Människor som gör saker utanför omgivningens trygghetszon är ofta i skottlinjen och det är inte alltid lätt att stå emot när gruppen går till angrepp.
Att ta sig till målvikten och hålla sig där är ett hårt psykologiskt arbete med sig själv. Den fysiska ansträngningen med mat och träning är småpotatis i jämförelse. Tänk på det! /-17kg sedan 11:e januari...keep on working.

Matilda sa...

Anonym: -17 kg på en månad? Låter inte helt sunt...

Hej Ola.
Haha, ska man undersöka sånt så måste man ju se till vad "dieterna" säger. Kass research helt enkelt!

Jag har en fråga. Jag har gått på GI nu i ca 5 veckor. Jag tycker att jag ofta är hungrig snabbt även om jag äter så att jag bli mätt. Är det vanligt? Senaste tiden har jag också varit ovanligt törstig och kissar helt extremt ofta. Låter ju som diabetestecken. Men den här dieten ska verka tvärtom mot diabetes om jag förstått det rätt?

Tack för att orkar svara på våra frågor!

Helene sa...

Tror största problemet är att man pratar om GI som en diet, även dietisterna gör det! det ska inte jämföras med pulver för då uppfattar folk att man bantar. Jag har ätit GI 3 år (var ju med i expressen förra året) och ändå tror kollegorna att jag bantar, jag ska aldrig lämna GI heller. Däremot är jag orolig då jag går upp så fort jag äter lite kolhydrater så jag är fortfarande på under 30 g om dagen men vet inte om jag kan ha det så länge till?

Helene sa...

Maltida antagligen tappar du extra vätska! När jag slutade med kolhydrater tappade jag flera kilo vätska första veckorna!