tisdag 8 februari 2011

Vill du dela med dig?

Fick just frågan från Expressen-bilagan GI&Hälsa (där jag ordnar GI-menyer till varje nummer) om jag har förslag på något framgångsexempel som följt GI-metoden och vill dela med sig av sin "historia".

Vet att många mejlat in, men jag är slarvig att spara mejlen så därför kastar jag ut en fråga här igen.

Mejla till lotten@giviktkoll.se och clara@giviktkoll.se om du vill vara med. Som vanligt är det bråttom, bråttom... :)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Missade att köpa den GI-bilaga som var med Expressen häromdagen. Går den att beställa via dig (viktkoll)?
Tack snälla på förhand!
mvh
Maggan i Stockholm

E sa...

Hej Ola,

Jag är inne på andra vecka på GI och jag måste fråga en sak. Jag är så himla hård i magen och undrar om det kan vara GI-ksoten som gör det? Jag äter hela linfrö varje dag på yoghurten och dricker mycket vatten. Förstår inte varför detta problemet har kommit i samband med GI-kosten. Har googlat lite men inte hittat nåt bra svar. Mvh E

Anonym sa...

Hej fina Ola, du är verkligen inspirerande!
Måste fråga en sak, jag har hållit på med fas1 i fyra veckor, löper och simmar iallafall två ggr/ v, men jag har inte gått ned ett enda kilo och inget händer på måtten heller. Är jag ett hopplöst fall tror du? Hinner inte träna mer, är egenföretagare och ensamstående... Mvh m

Karl sa...

Ola, vill inte slösa din tid men kom inte på någon annan att fråga. Men jag vill verkligen ha svar, ska inte störa dig mer här på bloggen sen. Kommer nu beskriva lite om hur det ser ut, välj om du vill läsa eller inte.. Det är ju inte ditt problem, men du är expert. Jag är tolv år, har gått ner 15kg, (All min övervikt) har nu ett BMI på 18,5. Nu är jag inte fet, men är fortfarande.. Lite mullig, och jag vet att det kan jag få bort. Jag följer fas 1, har gjort det i en månad. Dvs jag äter under 20g kolhydrater per dag, inget högglykemiskt och rör mycket på mig. Som det ser ut nu vaknar jag vid 8 tiden, går ut och springer en halvmil, sen äter jag frukost. Som det ser ut nu är det 50g macadamiannötter och ett glas sockerfri sojamjölk. Det är mycket mat för mig, men kanske inte låter mycket med 50g. Sen till lunch äter jag ungefär 5 kolhydrater, lågglykemiskt och varierande. Ofta blir det inte mer än 100g sammanlagt, och jag vet att det är för lite. -Men jag är ju inte hungrig! Folk runt omkring mig är oroliga och ringer BUP, men jag mår ju bra.. Känner ingen hunger bara. Sen tror jag inte att jag behöver så mycket mat, men vill inte att folk ska vara oroliga. Men jag är mycket medveten om situationen, jag ser till att äta mycket kalorier. Mycket protein och fett för att inte svälta, men kanske jag är i svältläge ändå? Jag har nog något kilo att gå ner, det där sista kilot som är så svårt. Resten av dagen äter jag ett mellanmål och middag. Dom ser väl ut som lunchen, ungefär 50-100g av olika saker. Ibland en bit LCHF frökex med phiadelphiaost, ibland lite creamfriache med bär. Ibland en bit brie eller någgon annan gi sak, liknar ganska mycket LCHF men tycker GI värkar som en hållbarare metod. Förstår att folk är oroliga, jag ser blek ut och många tror att jag svälter. Jag vill vet när det är dags att gå över till fas 2, när det är dags att lägga till kolhydrater.. Jag har läst väldigt mycket, är mycket intresserad av gi metoden och har bla läst dina och Michel Montignacs böcker, läst i forum och guider på internet mm. Jag vet vad jag gett ig in på , och hur jag ska klara av det. Jag undrar om du har några ideér för mig hur jag ska bära mig åt? Skulle nog behöva lite tips, men vill inte besvära dig..
Nåja, svara om du har lite tid över, det vore kung!
//Karl

Maria Winter sa...

Hej Ola,
Också jag missade att köpa den GI-bilaga som var med Expressen häromdagen.
Var snäll och publicera kopior av den någonstans.
Jag köper gärna så det kommer inte vara ett utlägg för dig på något vis. Skulle inte förvånade om flera än jag och Maggan i Stockholm söker inslaget.
Mvh,

Katharina

Ola Lauritzson sa...

Ang bilagan - kul att ni är intresserade. Dessvärre har jag inte några kopior, men kanske kan ni ringa direkt till Expressen och be dem att skicka?

Annars kommer nästa nummer ut redan om några veckor - första tis el ons i mars.

Ola Lauritzson sa...

Svarar snart på övriga frågor.
Strax,
/O

Ola Lauritzson sa...

@E - "trög mage" kan förekomma när du tar bort kolhydrater (dock väldigt individuellt). Linfrön är bra. Försök också äta mycket spenat, broccoli, lök, blomkål och liknande. Och fortsätt dricka mycket vatten. Din mage kommer snart i ordning, så du behöver inte oroa dig.

Ola Lauritzson sa...

@m - ja, det låter ju konstigt att d inte sett några resultat alls. Vikten varier normalt under månaden, men du borde se någon skillnad över hela perioden. Finns det något som du själv tror kan ligga bakom? Dolda kolhydrater, mediciner, sömn/stress-problem, för stoora portioner?

Ola Lauritzson sa...

@Karl - du är i en lycklig situation av flera skäl. Främst tänker jag på att du fortfarande växer - och det är lösningen på alla dina problem. Mitt råd till dig är att du ska gå över till en mer balanserad GI-kost som innehåller nyttiga kolhydrater och faktiskt öka mängden mat. Ät regelbundet och helst 5 portioner om dagen (3 huvudmål och 2 mellanmål). Kombinera med din konditionsträning + styrketräning. Och fortare än du anar kommer du inte bara att bli så slank som du vill utan också bli mer muskulös och samtidigt få mer energi - och gör din omgivning lite lugnare. Vägen till framgång för dig handlar INTE om att äta så lite eller välja bort ALLA kolhydrater som du gör nu, utan att äta nyttigt och kombinera med muskeltillväxt (och för det krävs kolhydrater). Ditt mål bör ju vara att växa både på längden och axlarna...

Anonym sa...

Ola, tack för ditt svar. Var o simmade idag o har fortf inte gått ned ett endaste dugg. Kanske är kroppen lite omformad, men då jag var elitsimmare för 13 år sedan så tycker jag att jag skulle vilja se ut som då. Men nu har jag fått barn, har en degig mage, väger 10 kg mer än jag vill och har ett stillasittande jobb. Jag äter fil och en müsli av dfinkelflingor, russin, linfrön, quinoapuffar och gojibär på morgonen, hemlagad lammfärsbiff eller kyckling m sallad t lunch o äggröra eller samma som lunchen t middag. Mellanmål ett äpple. Jag försöker att aldrig äta bröd, godis bara mörk choklad, ingen alkohol. Men jag är superstressad, hela tiden. Sover kanske 6h per natt, vaknar varje h pga ansvar för barn. Har ett väldigt krävande jobb och en i perioder besvärlig privat situation. Tror du att det kan vara orsaken till att jag inte går ner i vikt? M

Gunilla Sunnros sa...

Hej Ola! Har mailat tjejerna, vet inte om det kanske är försent. Sköna vinterbilder di postat, det är verkligen en skön helg. Ha det så bra! /Gunilla

Gunilla Sunnros sa...

"du" skulle det naturligtvis vara..

Nette sa...

Jag har en liten fråga: Jag undviker gärna kött men skulle gärna vilja äta enligt gi-metoden. Är det möjligt eller måste man vara köttätare? Jag är inte absolutist men jag tycker inte om det så jag äter ganska sällan kött.
Tacksam för svar! :-)
//Nette

Anonym sa...

Hej, Sen jag började med GI för ett år sen har jag gått ner 29 kg och kämpar nu med de sista kilona. Är jättelycklig, men det som grusar min lycka är att jag har problem med mellanblödningar och oregelbunden mens. Jag äter p-piller sen jag var 16 år och är idag 43 år. Det har år efter år funkat helt utan problem men började strula i samband med lågkolhydratkost. Innan jag förstod sambandet tog det många månader, och sen hoppades jag på stabilisering, men icke. Har provat byta p-piller, varit hos läkare m.m. När man söker på nätet kan man hitta massor av tjejer med samma problem. Tyvärr avfärdas det bara, men efter allt jag provat vet jag att det är ett faktum. Tar tacksamt emot svar och tips. Mvh Jane