måndag 31 oktober 2011

Ny artikelserie i SvD

Idag inleder SvD en intressant artikelserie om hur socker och fett kan skapa beroende, precis som andra droger. Du hittar artikeln här.

4 kommentarer:

Kix sa...

Så bra att det tas upp!
Det kommer att dröja länge innan våra barns skolmat är fri från socker och härdade fetter, men förhoppningsvis för detta oss ett litet steg närmare.

Anonym sa...

Ok, nu är jag lite förvirrad...enlighten me, please!

Jag har testat både Viktväktarna/Viktklubb (med väldigt övergående resultat) och LCHF (med lika övergående resultat). Ingen av metoderna funkade vare sig för hållbar viktnedgång eller välmående. Nu har jag läst 10 GI-böcker av Ola och/eller Ulrika D och börjar få lite av en aha-upplevelse...jag tänkte börja ett nytt liv i morgon, dvs måndag :-) (jag vet inte hur många ggr jag börjat ett nytt liv, och alltid på en måndag, men det har inte varat särskilt länge...).

Skall artikeln tolkas som så att varken traditionell lågfett-högkolhydratkost à la VV eller fettrik-kolhydratsnål kost som LCHF är bra för oss, eller handlar det bara om den traditionella lågfett-högkolhydratkosten som VV och de flesta dietister förespråkar? LCHF-förespråkarna säger ju ofta att det är kolhydraterna (sockret) som ställer till det, medan fett är svaret på problemen.

Ola, jag vore tacksam om du kunde kommentera artikeln lite mer utförligt!

M v h

Sanna

Millas Hälsoblogg sa...

Intressant artikel

Ola Lauritzson sa...

@Sanna, som jag läser detta är det just kombinationen av fett och socker som är den stora boven. Sötman har en direkt påverkan på ex dopamin - och fett kan också bidra till att öka "tillfredsställelsesubstanserna" i hjärnan. Men det är just som en kombination. Mitt råd är att du drar ner på allt sött - och mat som snabbt omvandlas till socker, ex raffinerade kolhydrater - för att på det viset uppnå en optimal hormonbalans med hög fettförbränning och lång mättnadskänsla.

Lycka till med "ditt nya liv" (igen)!