tisdag 14 april 2009

Välkomna tillbaka - dags för nya tag?


Visste du att de tider på året jag har mest att göra är 1) direkt efter Nyår, 2) efter Påsk, 3) när sommarsemestern tagit slut. Förklaringen är förstås enkel. Vi äter och dricker och latar oss i största allmänhet. Och då smyger viktångesten på. Eller smyger och smyger - för många verkar den komma i kombination med diverse primalskrik.

Därför tänkte jag ägna detta inlägg till att svara på alla möjliga frågor som du kan tänkas ha kring mat och kost.

Skriv din fråga här så svarar jag så fort jag kan!

35 kommentarer:

Annapanna sa...

Hur många frukter är ok att äta under fas 2 (om dagen alltså) och vilka ska jag välja om jag väljer med tanke på GI?

Susanne sa...

Eh...jag har ingen fråga men tänkte bara sprida lite vårglädje!!

Det är så skönt att äntligen ha vaknat ur vinterkoman!!

Solen skiner från en klarblå himmel. Jag kunde springa i helgen utan att knät gjorde ont...men GBG-varvet fryser inne för min del...du vill inte ha en startplats förresten?? :-)...och jag skall köra 2 timmar spinning imorgon.

Shit, nu är jag på G!

Visserligen skulle jag behöva gå ner x antal kilon men att må bra och återinföra hårdträningen skall bli underbart, då kommer den goda kosthållningen på köpet!! Yaaay!!

Anonym sa...

Hur är det egentligen med ägg och kolesterol? Jag har hört att man inte bör äta mer än 2 ägg per dag? Stämmer detta?

Anonym sa...

Hej Ola,
Jag styrketränar och kör vibrationsträning, dansar budd, men har jättesvårt att gå ner i vikt. Det är bara 2-3 trivselkilon som ska veck - men det är omöjligt. Är noga med vad jag äter, men dricker inget vatten. Kan det bara boven?

Vårhälsningar från
/Margareth

Anna-Karin sa...

Hej Ola! Håller på med fas 1, andra veckan och tycker nu att det står still, Jag har gått 5 km varje dag första veckan, vilade i går men ska gå idag igen. Har haft det jättejobbigt i påsk med all godis men jag undrar om M & M kulor (chokladdragerade jordnötter) Jag läste att de hade lågt GI är det ok att äta dem om godissuget sätter in eller vad ska/kan jag äta? Cashewnötter ska oxå vara bra men hur mycket/ofta får man äta?

Petra sa...

Hej Ola!
En liten fråga angående "fettförbränning"...

Jag tränar väldigt ofta & har så gjort under en tid. Känner att muskelmassan har ökat & så även orken. Detta är ju trevligt=)
Men över denna muskelmassa som jag håller på att bygga upp ligger fortfarande ett alldeles för stort lager fett, som inte vill försvinna =(
Hur ska jag få bort detta?

Önskar en fortsatt trevlig vecka!

Mvh Petra

Molly sa...

Om det bara bjuds kolhydratkällor (tex vanlig pasta/jasminris) med högt GI är det bättre att undvika helt eller kan man ta lite?

Undrar också om du har något tips på hur jag kan bli av med mitt chokladbehov? Äter förvisso endast choklad med minst 48% choklad dock oftast 70% eller mer...men kan lätt äta en 100g/dag.

Tack för en bra blogg!

Angelica sa...

I många GI-recept används sojamjölk istf komjölk. Hur stor blir egentligen skillnaden? Mjölksockret är förstås en bov, men såvitt jag har kunnat se, så har sojamjölken inte något superlågt GI-värde. Red gärna ut hur resonemanget brukar gå här.

Miafia sa...

Hej!
Jag har precis anmält mig till GI- viktkoll. Jag har även börjat springa el. snarare jogga. Dels för att gå ner i vikt, men också för att klara Göteborgs-Varvet om en månad och andra lopp. Det är lättare med mål i sikte ;)
Det kanske låter som om jag tar mig vatten över huvudet, men jag stressar inte utan tar det för vad det är :-)

Jag är nyfiken på vad du äter före och efter ett joggpass på mellan 5 km och 1 mil?

Tack på förhand!
/Marie

Thea sa...

Vad gör man som jag som nu börjat med GI Rivstart..igen..igen och igen och har nu hållt på i 17 dgr med -2kg på vågen och idag +1kg??!!

Förstår inte vad jag gör för fel, tappar motivationen efter sånt här när jag absolut inte har ätit ngt som helst olämpligt.
För 2 år sen gick jag ner totalt 15 kg och dessa är på plats igen och sitter som berget. Går inte att komma ner till mitt magiska nr på vågen längre. Skittråkigt :(

gittan sa...

Jag brukar köpa färdiglagad romsås på burk från Koster fiskarn, undrar om man kan äta den enligt GI?
innehåller:
Majonäs (veg olja,vatten,äggula,senap,vinätticka)
creme fraiche,stenbitsrom,dill,rödlök salt,gräslök,konserveringsmedel E211,E202,citronsyra,stabiliseringsmedel E415,E 1442.
Näringsvärde per 100gr:
563 kcal,kolhydrater 0,7g,protein 1 g,fett 62 g.
Gittan

Linda N sa...

Ola! Jag har SÅ svårt att sluta äta godis... chips och glass kan jag lätt avstå men godis...jag kan ha uppehåll några dagar men sen trillar jag dit igen. Jag kan inte fatta hur det kan vara så svårt för mig. Ibland tror jag att jag köper och äter godis av gammal vana och att jag använder det för att koppla av...fast jag Ibland är jag inte ens särskilt sötsugen. Men ändå kan jag inte sluta. Sockerberoende? Oooh yes. Tar tacksamt emot tips!

Linda

Anonym sa...

Kanske en dum fråga....? Har efter påskångest och känner att NU eller aldrig. Men jag tycker det är såååå jobbigt med Rivstarten. Inte för maten utan för att jag får sån usel andedräkt...Jag vet att man kan få det under så kallad ketos, men det är lika jobbigt för det. Kan det undvikas??

Tack för en trevlig blogg och för GI-viktkoll.

Helen

Anonym sa...

Ska man vara lika försiktig med minimajs som med vanlig majs?

emmy sa...

Ouh, hur jag kunnat missa din blogg? Det var konstigt! Är ju medlem på giviktkoll o allt!? jaja, nu har jag hittat hit isf o planerar att titta in igen!

Hmm... frågor om mat... Har nog inga just nu, de kanske kommer senare! Ville mest tacka för alla bra böcker du skrivit, jag tror jag har alla! tack vare de kommer mina smaljeans snart sitta som en smäck!!

Annapanna sa...

Helen
Om du inte måste gå ner i vikt så himla fort kan du ju hoppa över rivstarten. Jag har kört steg 2 från början och har gått ner 14 kg sen i augusti. Ganska långsamt men många kilo ändå, tycker jag. Har inte någon gång känt att jag försakat något utan njuter fortfarande varje dag. Tränar ganska mycket också och det stoppar ju upp resultatet på vågen såklart. Mäter mig i stället...Jag tror inte jag hade fixat rivstarten riktigt heller. Om jag låter bli kolisar nån dag mår jag inte så bra. Inbillning kanske, men det motiverer inte mig att köra rivstarten. Känner att jag hittat min grej som jag kommer fortsätta med.

Ola Lauritzson sa...

AnnaPanna - frukt?

Det finns ingen definitiv gräns. Fas 2 innebär ju att du fortfarande är relativt strikt med mängden kolhydrater och helt undviker de med högt GI. En frukt innehåller ca 10 gram kolisar och ett par, tre frukter kan vara helt ok om du i övrigt är relativt strikt. Undvik banan, melon, dadlar, druvor - dessa innehåller glukos till skillnad från de flesta andra frukter som främst innehåller fruktos (som har lägre GI).

Ola Lauritzson sa...

Susanne - vårglädje!

Låter härligt - ditt humör smittar av sig! Tack för erbjudandet om Gbg-varvet, men tyvärr kan jag inte (men sprang iaf 12 km ikväll - skönt!)

Ola Lauritzson sa...

Bomullshuve - ägg?

Sambandet mellan ägg och kolesterol är inte särskilt tydligt och onekligen överdrivet. När du äter mat som innehåller kolesterol (som ägg) minskar kroppens egen produktion av kolesterol. Ett ägg innehåller ca 0,2 gram och kroppen tillverkar själv 2 gram per dygn). Kolesterol som du får i dig i ägg, skaldjur och annan mat är dessutom en annan variant än det sk onda kolesterol (ldl) som vi ska försöka hålla i schack.

Att minska i vikt (om du är överviktig), måttlig alkoholkonsumtion, sömn, motion, undvikande av socker och andra hög-GI-produkter är sannolikt de bästa sätten att hålla kolesterolet i schack.

Så, för att svara på din fråga... Några ägg om dagen är helt ok ur kolesterolsynpunkt. Men är du orolig teta dig gärna regelbundet.

Ola Lauritzson sa...

Margereth - vatten?

En bra vätskebalans är viktig för att frakta fettsyror och andra ämnen i blodet. Du verkar träna bra men kanske kan du byta något pass till mer fettförbrännande konditionsträning?

Ola Lauritzson sa...

Anna-Karin - M&Ms?

Nje, de är inte så bra. Visst nötterna sänker GI något, men att se dem som hälsogodis är att gå för långt. Ta hellre nötter utan överdrag av mjölkchoklad och sockertäcke. Tyvärr är cashewnötter de som innehåller mest kolhydrater av alla nötter så ta hellre någon annan variant. Och max 1 näve per dag.

Ola Lauritzson sa...

Petra - vill bli av med "fetttäcket"

Din ökade muskelmassa är bra för den långsiktiga förbränningen. Mitt råd är att du när du känner dig redo - kör ett intensivt strikt GI-pass (Rivstarten) för att bli av med en del av underhudsfettet. Byt under den perioden ut din styrketräning mot mer konditionsträning som bränner mer fett.

Ola Lauritzson sa...

Molly

Om ditt alternativ är att "svälta sig själv" eller äta lite ris/pasta så väljer jag helt klart det senare. Du får försöka att inte sätta dig i sådana situationer.

Choklad är faktiskt lite beroendeframkallande. Antingen får du köra "sluta-röka-metoden" som ofta betyder att du bryter helt eller försöker du successivt vänja dig av med beroendet med mindre portioner.

Mitt bästa råd är nog att du sätter en regel att du bara får äta choklad med minst 80% kakao. Då blir den så torr och bitter att det är svårt att äta så mycket...

Ola Lauritzson sa...

Angelica - sojamjölk

Nej du har rätt - skillnaden är mindre än vad de flesta tror mellan vanlig mjölk och soja. Personligen väljer jag vanlig de få gånger jag har mjölk i kaffe mm, men det beror mest på att jag fördrar den smaken.

Ola Lauritzson sa...

Marie - äta vid träning

Kul att du kommit igång! Idag sprang jag själv, men slarvade med maten. Åt lunch kl 12.30 och sprang sedan 1,2 mil kl 18. Det är för lång tid mellan mat och ett så långt löppass. Åt fetaostfyllda nötfärsbiffar med sallad till middag efteråt.

helst ska du äta ca 1 timme innan passet, och om du tagit ut dig riktigt ordentligt gärna fylla på med juice, mjölk eller något annat som snabbt höjer blodsockret efteråt.

Ola Lauritzson sa...

Thea - funkar inte.

Hmmm...svårt att säga varför det inte går eftersom jag vet lite för lite. Finns det något som du själv misstänker kan påverka resultatet? Mediciner, för lite sömn, stress, dolda kolhydratkällor, för lite vardagsmotion? Du får beskriva hur en vanlig dag ser ut för dig så kanske jag kan hjälpa mer.

Ola Lauritzson sa...

Gittan - Sås?

Ja, den ser helt ok ut.

Ola Lauritzson sa...

Linda - sockerberoende

Mitt råd är att du under minst 4 veckor följer en riktigt strikt GI-diet för att även undvika kolhydrater (som bryts ner till glukos vid förbränningen). Undvik ALLA söta smaker, dvs även lightläsk mm. Efter 2-4 veckor har dina smakpreferenser förändrats och du känner förhoppningsvis inte något sug längre.

Ola Lauritzson sa...

Helen - andedräkt

ja, det kan hända och blir värre för vissa än andra (fråga mig inte varför). Munskölj, tungskrapa, tuggummi hjälper förstås.

Alternativet är att du följer fas 2 under en längre tid istället och därmed unviker ketosen.

Ola Lauritzson sa...

Anonym - majs

Minimajs är lite "snällare". Men viktigast av allt är mängden.

Ola Lauritzson sa...

Tjock-chic - tonårsdotter

Kul att det "gick hem"! Lycka till med familjens nya GI-liv.

Ola Lauritzson sa...

Tack för alla bra frågor!

Nu stänger jag frågefönstret för den här gången annars får jag inget annat gjort :-).

Anonym sa...

Jag kom på att jag har en fråga till, om det inte är för sent... Hur är det med sockerfri sojamjölk? Jag har förstått att en av bovarna är mjölken i kaffet osv. Jag dricker inte kaffe, men gärna te på kvällen... och ibland vill jag ha lite mjölk i detta..men har börjat med den sockerfria sojamjölken. Är den ett bra alternativ?

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?

Anonym sa...

Search appliance optimization (SEO) is the dress down of improving the visibility of a cobweb milieu or a cobweb folio in search engines via the "accepted" or un-paid ("living" or "algorithmic") search results. Other forms of search utensil marketing (SEM) lure paid listings. In radical, the earlier (or higher on the creation), and more as bridge again as not a precincts appears in the search results directory, the more visitors it [url=http://www.centrumedukacji.edu.pl]agencja seo[/url] wishes create from the search engine. SEO may firmness multifarious kinds of search, including industrialist search, county search, video search and industry-specific vertical search engines. This gives a network ball game network presence.
As an Internet marketing delineate, SEO considers how search engines m‚file and what people search for. Optimizing a website may together up editing its on top of the world and HTML and associated coding to both spread its applicableness to clear-cut keywords and to remove barriers to the indexing activities of search engines. Promoting a instal to proliferating the troop of backlinks, or inbound links, is another SEO tactic.Search monism optimization (SEO) is the by of improving the visibility of a entanglement a glimpse of or a cobweb folio in search engines via the "benchmark" or un-paid ("living" or "algorithmic") search results. Other ways of search locomotive marketing (SEM) direct paid listings. In encyclopaedic, the earlier (or higher on the bellhop), and more oftentimes a pinpoint appears in the search results listing, the more visitors it set up home pasquil into inseparable's realty from the search engine. SEO may kibitz best-seller kinds of search, including viewpoint search, county search, video search and industry-specific vertical search engines. This gives a entanglement stationing cobweb presence.