onsdag 23 februari 2011

Tillskott i GI-boxfamiljen

Idag har vi jobbat med nya rätter för GI-boxen. Känns som jag ätit hela dagen, provsmakat varenda liten smula. Och så till sist fattade vi beslut: det blir fyra nya rätter som delvis kommer att ersätta nuvarande.

Favoriten är en Laxtfilé med en otroligt god apelsinsås (!). Låter kanske konstigt, men blir verkligen gott. Det blir en traditionell Beuf Bourguignon med riktigt fin rödvinssmak, en Asiatisk kycklingwok med rejäl chili- och ingefärasmak och sen blir det Klassiska köttbullar med lite kokta lingon och en blomkålsgratäng.

Kommer att bli superbra. Kolla gärna in GI-boxen redan nu om du inte redan gjort det och berätta för dina vänner!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Var finns forumet där man kan få gnälla lite om din bok 6 kilo...
Alla luncher är 1 pers recept, middagar för 4, ibland 6 pers
frukostrecept med musli i storportion och när får man äta det? När ska jag använda sesamolja nästa gång ? Inte genomtänkt i boken. Hållbarhet på sesamoljan var 1 månad efter öppnad burk !! TÄNK på att slippa slänga saker pga utgången datum. Gnällfia -3 kg än så länge..

Ola Lauritzson sa...

Hej Gnällfia :)
Bloggen heter www.6kilo6veckor.se

Grattis till viktnedgången så här långt!

Simone sa...

Hej Ola,
Jag håller för tillfället på att skriva projektarbete om GI-metoden och hur den påverkas ens vikt, kroppsmått och BMI. Under en månads tid åt jag, och 4 andra, mat enligt GI-metoden (mestadels fas 1 och 2 för att få resultat). Jag vet att det är en kort period, men då det är skolarbete så fick det bli så, och visst fick vi alla resultat i alla fall! Den som gick ned mest tappade hela 6,4 kg, och ändå inom normal-BMI (en tränande person som antagligen tappade lite muskler, då det blev för lite kolhydrater för honom).

Nu undrar jag om du har några förslag på vetenskapliga rapporter inom ämnet? Det jag främst vill ha är rapporter som är inriktade på just vikt och kroppsmått. Ska som en del av projektarbetet nämligen jämföra den metod och de resultat jag fick fram med vad andra fått fram. Har själv försökt googla lite på det, men får mest upp artiklar från expressen, aftonbladet och andra tidningar, vilka känns lite för opålitliga för att ta med i projektarbetet.

Såg att du lagt upp en video från tv4 play där de jämför olika "dieter", vilket var intressant då jag har låtit deltagarna sammanställt vad som hände efter att denna undersökning var klar. Lite intressant att de i inslaget såg det som att GI-metoden är något man skulle sluta med efter en viss tid (två veckor i detta fall). Efter min undersökning fortsatte nämligen de flesta att äta enligt GI (med mer långsamma kolhydrater, eftersom jag ändå var ganska strikt med detta då undersökningen varade sådan kort tid), med vissa undantag, t.ex. godis och andra onyttigheter på helger.

Hur som helst, vore jag som sagt tacksam om du kan länka några vetenskapliga rapporter. Om du har några andra tips, som du direkt kommer på borde tas upp i mitt arbete får du gärna säga dem också.

Med vänliga hälsningar,
Simone

Ola Lauritzson sa...

Hej Simone, du bekräftar precis vad jag menade med mitt tidigare inlägg, dvs att GI-metoden blir mer som än livsstil där man faktiskt gör förändring även på lång sikt.

De mest vetenskapligt accepterade studierna hittar du bl a på New England Journal of Medicine och the Lancet. En intressant - och gigantiskt studie - du ska kika på är den sk "the Nurse Study" som nog är den mest ambitiösa av dem alla.
Lycka till!

Simone sa...

Tack så mycket för svaret! /Simone

Simone sa...

Tack så mycket för svaret! /Simone

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag blir lite förvirrad över alla motstridiga uppgifter i media. LCHF-anhängare hävdar att fett (ffa mättat fett) är det som mättar bäst och ökar förbränningen mest. GI-förespråkare hävdar att det är proteinet som har dessa egenskaper. Den franska Ducan-dieten, som verkar vara mycket framgångsrik på kontinenten, bygger t.ex. nästan uteslutande på högt proteinintag. T o m Viktväktarna har gjort om sitt program så att proteinrika livsmedel med låg fetthalt (ox-,fläsk- och kycklingfilé, tonfisk i vatten, mager vitfisk, skaldjur) numera är "billigare" och därmed kan ätas i större mängder. Detta enligt VV för att ta hänsyn till de senaste vetenskapliga rönen och det faktum att kroppen reagerar olika på olika näringsämnen.

Själv tycker jag spontant - jag har hoppat mellan GI och LCHF - att protein mättar bättre än fett, och att GI därför passar mig bättre (man kan ju äta GI-inriktat och ändå hålla nere kolhydratintaget).

Men vad säger egentligen vetenskapen, och hur kan uppgifterna gå isär på den här punkten? Det vore intressant att få veta hur du ser på saken.

Jessica