onsdag 22 april 2009

Ytterligare en galen studie från Livsmedelsverket


”Fiskluncher får fet kritik”, var en rubrik i GP i gårdagens tidning. Livsmedelsverket har analyserat ett antal luncher och konstaterar att de ”innehöll alldeles för få kolhydrater” enligt deras rekommendationer. För att skruva till slutsatserna i studien valde de att inte räkna in sallad och bröd som ingick i luncherna.

Är detta inte ett fantastiskt snurrigt resonemang. Allt fler – inklusive en del inbitna ”traditionalister” – instämmer i att vi ska hålla nere på kolhydratintaget till fördel för ett högre protein- och fettinnehåll i kosten. Särskilt när dessa ingredienser kommer från fisk.

Enligt Livsmedelsverket ska 50-60% av ditt dagliga energiinnehåll komma från kolhydrater, 10-20% från protein och resten från fett.

En bättre fördelning – för att hålla blodsocker och insulin i balans – är att rekommendera att energiintaget från kolhydrater, protein och fett är ungefär lika, dvs en tredjedel från vardera grupp. Vill du gå ner i vikt bör andelen kolhydrater vara ännu lägre. Och framför allt ska det vara rätt sorts kolhydrater, dvs de med lågt GI (ett begrepp som Livsmedelsverket fortfarande har mycket svårt att ta i sin mun!).

”Lägg till mer ris, pasta, bröd och potatis till fisklunchen”, avslutar Livsmedelsverket sin studie.

Är det inte dags att en gång för alla få ett slut på dessa snurriga uttalanden från de som vi skattebetalare betalar löner till för att komma med riktlinjer för hur vi bör äta för att må bra?

3 kommentarer:

Chrissan sa...

Så framträdande som GI är överallt i media och så så borde de väl lyssna?

Lisa sa...

Detta beror nog på att de tror att GI endast är en diet och ett sätt att gå ner i vikt, och inte vet det som vi upplysta vet, nämligen att GI är ett sunt sätt att leva.

Annapanna sa...

Har aldrig mått så bra som jag gör nu när jag följer dina böcker (steg 2). Har gjort det i ca 8 månader och har inte för avsikt att sluta. Har t ex inte varit förkyld en enda gång denna vinter. Har väl aldrig hänt innan. Kanske inte beror på kosten, men det känns ju så.