onsdag 19 januari 2011

GI-föreläsningar med Ulrika


Min kära kollega Ulrika kommer att göra en föreläsningsturné för GI-metoden och vår nya bok. Här kommer tiderna om du är intresserad.

  • Uppsala 16/2 – Scandic Uppsala Nord 18:30-20:00
  • Sundsvall 2/3 – Sundsvalls konferenscenter, Folkets hus 18:30-20:00
  • Falun 14/3 -Falu Folkets Hus 18:30-20:00
  • Gävle 23/3 – Folkets Hus 18:30-20:00
  • Karlstad 30/3 – Elite Stadshotellet 18:30-20:00
  • Halmstad 6/4 – Halmstads teater 18:30-20:00

21 kommentarer:

Sussie sa...

Ingen föreläsning i Stockholm framöver??

Mie sa...

Ska man anmäla sig om man vill komma och vad kostar det?

Sussilusen sa...

Jaaa vad bra. och jag som bor i närheten av Karlstad :)

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag har precis köpt Ulrikas bok "LCHF på mitt sätt" och äntligen föll en del på plats för mig. Jag har prövat LCHF i nästan sex månader och det funkade inte alls för mig. Jag blev illamående av allt fett, tyckte att maten blev alltför ensidig och att träningen gick trögare men tröstade mig med alla råd jag läst om att man vande sig, att kroppen behövde en omställningsperiod, att det gällde att gå från socker- till fettdrift osv. Jag var så övertygad om allt jag läst om att "det är så här människans ursprungliga föda såg ut och det är så här vi skapta för att äta" att jag bortsåg från hur min egen kropp reagerade på kosten i fråga. Sedan läste jag Ulrikas bok och den kom som en uppenbarelse. Hon skriver att vissa personer ger hon rådet att gå över till en GI-kost med mer protein, mindre fett och fler långsamma kolhydrater. Och med ens förstod jag hur JAG ska leva för att må optimalt och även orka göra en livsstil permanent.

Det är en sak jag undrar i detta sammanhang: har du några funderingar kring varför vissa verkar må utmärkt och rasa i vikt av LCHF-kost, medan andra (som jag) mår bättre av mindre fett och mer kolhydrater? Enligt många LCHF-förespråkare är vi människor skapta på samma sätt och borde därför må bäst av LCHF-kost, men jag känner många som liksom jag givit det en ärlig chans men verkligen inte mått bra och inte heller märkt några särskilda hälsofördelar. Visst kan man räkna med vissa omställningsbesvär och ge det några månader, men när ingenting hänt med vare sig vikten, midjemåttet eller välbefinnandet på sex månader börjar man tvivla. Det vore intressant att få veta vad du med din erfarenhet som kostrådgivare anser om detta.

/Susanne

Helene sa...

Är det tillåtet att använda kinesiskt soja i Kickstart?

Ola Lauritzson sa...

Hej Susanne,
intressanta iakttagelser. Om det är något jag lärt mig under mina år som kostrådgivare är det att vi alla faktiskt är olika ändå - eller åtminstone reagerar lite olika på mat. Du bekräftar det. Vissa är mer insulinkänsliga än andra. En del klarar inte att bryta ner allt fett för att gallan inte är lika effektiv som hos andra.

Gläd dig åt att du hittat din "metod" som funkar för dig.

Ola Lauritzson sa...

Har bett Ulrika kommentera sin föreläsningsturné här - hon återkommer säkert snart!
/O

Ulrika Davidsson sa...

Föreläsningarna bokas på www.wimab.se och de kostar 375 kr tror jag.
Jag har en kurs i Stockholm som startar nästa vecka den 25 januari som heter 6 kilo på 6 veckor. Den kan du läsa mer om på www.dietshop.se
Till Malmö kommer jag nästa helg den 28-30/1. Jag föreläser på Skönhet och Hälsomässan. Mer info på www.sydevent.se
Hälsningar Ulrika

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag undrar vad du anser om isokalorisk fördelning? Jag äter enligt GI-metoden och läste nyligen om isodieten och att en fördelning på 33%-33%-33% mellan olika näringsämnen kan öka fettförbränningen och underlätta viktnedgång. Dock tycker jag att det är svårt uppnå om ma inte följer recepten i iso-kokböckerna slaviskt, och ofta är det någon ingrediens jag vill byta ut mot någon annan (t.ex. klarar jag bara inte av att äta keso, ryser bara jag tänker på den gryniga konsistensen). Jag känner mig lätt bunden när jag måste följa recept till punkt och pricka eftersom jag tycker om att improvisera i köket. Jag har använt matdagboken.se ett tag där man får en tabell med energifördelningen för varje måltid, och jag hamnar aldrig rätt enligt iso-dieten. Min favoritfrukost - omelett gjord på tre ägg, en halv lök och 4-5 champinjoner stekt i ett par tsk smör eller olja, som jag äter med 50 g parmaskinka och tomat - ger t.ex. enligt matdagboken 50E% fett och bara runt 25E% protein (ca 7E% kh). Det tycker jag är konstigt eftersom ägg sägs innehålla mer protein än fett, och skinkan är definitivt protein. I dina böcker brukar du rekommendera 150 g/protein per måltid, och jag antar att 3 ägg + 50 g skinka hamnar rätt nära den nivån? Annars vet jag inte hur jag skulle kunna ändra proportionerna på frukosten eftersom den känns så rätt och är både god och mättande.

Vad tror du om isokalorisk fördelning - är den optimal för hälsa och viktminskning, eller är din erfarenhet att fördelningen mellan fett, protein och kh inte behöver vara så exakt? Jag menar, finns det något värde i att sträva efter ca en tredjedel av varje näringsämne vid varje måltid inkl mellanmål?

/Anna

Anonym sa...

Hej igen Ola,

Tack för ditt svar. Ja, det känns skönt att få bekräftat att vi alla är olika, och att det är viktigt att utgå från hur man själv mår! Det kan låta självklart men är inte så lätt när man tar del av alla motstridiga expertråd.

Jag har precis beställt din och Ulrikas bok 6 kilo på 6 veckor och ser mycket fram emot att följa recepten för att bli av med de sista envisa kilona. En kollega till mig gick ned 4 kg på rekordtid och sjunger bokens lov.

Ett stort tack till dig och Ulrika för era fantastiska böcker! Jag håller på att ta mig igenom recepten i GI Gourmet och måste uppriktigt säga att det är den bästa kokbok jag någonsin haft. Alla recept jag prövat hittills (ca hälften) har varit supergoda, och mina gäster har varit lyriska! Många har hävdat att det inte är möjligt att laga sådan mat själv, utan att jag måste ha haft en cateringfirma...

Susanne

Karl sa...

Tjena! Ledsen att besvära dig, men har en liten fråga.. Jag vet inte riktigt när jag är hungrig, men när jag känner att jag är hungrig så äter jag. -Jag äter då något utan kolhydrater, typ fisk, ägg, räkor eller något i den stilen, hela kolhydratintaget per dag ligger på 10g. Men jag undrar om det är dålig att äta när man är hungrig? Tar kroppen åt sig av fettet jag äter och lägger upp som säkerhetsreserver?
// Karl

Emma H sa...

Hej Ola!
Jag har nyss börjat läsa din blogg, men jag har läst dina böcker om GI-metoden och följt din framgång sedan ett tag tillbaka. Jag måste säga att jag tycker att du verkar vara en fantastisk människa!
Jag är dock väldigt nyfiken på om det finns några "före" bilder på dig, så som du såg ut innan du började med GI-metoden och gick ned i vikt? Skulle vara kul att se ;)

Kram!

Sandra sa...

Hej!
Jag har precis köpt din och Ulrikas nya bok, 6 kilo på 6 veckor, vilken är en kanonbok!

Men har några funderingar:
1. Jag är allergisk mot alla slags skaldjur och undrar vad jag kan ersätta dessa mot?

2. I fas ett, vad kan jag äta till frukost om jag ej vill ha äggfrukost? Kan jag äte havregrynsgröt eller yoghurt? Eller vad rekommenderar du?

Tacksam för svar!
Hälsningar Sandra

Ola Lauritzson sa...

Anna, jag tycker en generell långsiktig målsättning där ungefär en tredjedel av näringsvärdet kommer från protein, naturliga fetter och kolhydrater av hög kvalité är bra. Men samtidigt ska du inte stirra dig blind på exakta procent. För mig låter det som att du har väldigt bra koll redan. Är viktminskning ditt fokus är det en fördel om du ligger något lägre på kolhydratdelen, till förmån för protein och fett.

Din frukost låter föredömlig.

Ola Lauritzson sa...

Susanne, jätteroligt att du gillar GI Gourmet. Tycker själv det är en riktigt kul bok!

Ola Lauritzson sa...

Karl, det fina är att dina naturliga hungers- och mättnadskänslor är mer pålitliga när du skippar onödiga kolhydrater som socker och vetemjöl (eftersom de påverkar blodsocker och insulin som delsvis styr hungerskänslorna).

Med andra ord kan du lyssna på kroppens signaler när du äter nyttiga mat. Är du hungrig så är det ett bevis på att du behöver mer energi och du kan äta något med gott samvete. Som du säkert vet går inte GI-metoden ut på att du ska vara hungrig eller "svälta dig själv" för att gå ner i vikt. Tvärtom. Nycklen ligger i en balanserad blodsockerkurva som ger dig hög förbränning och tillräcklig energi.

Ola Lauritzson sa...

Emma, på din "begäran" har jag nu lagt upp en förebild i bloggen. :)

Ola Lauritzson sa...

Sandra, det är inga problem att byta ut skaldjuren mot något annat proteinrikt som du gillar. Experimentera med annan fisk, kyckling, quorn, ägg eller kött.

Gillar du inte ägg till frukost så kan du förstås byta mot annat. Turkisk yoghurt med lite nöter och skivat äpple, skivor av skinka el kalkon, makrill i tomatsås. Kanske havregrynsgröt med lite nötter och linfrön. Rostad rågkuse med rejält med ost och skinka. Ja, det var några tips.

Anonym sa...

Hej, Har en fråga som gäller Er nya bok 6 kilo på 6 vecko:
På sidan 12 står det att att man kan finna 12 st mellanmål. Finner 7 st? Var finner man de andra 5 st?
Har dessutom en fråga ang mellanmålet med hallon och grädde, Ni skriver att man ska riva apelsinskalet över nötterna. Får man äta själva apelsinen? Vill att detta ska funka bra för mig, så därför är jag noggran! Tack för svar!
Lena

Kust & Hav sa...

Ni är i Uppsala 16/2
men NÄR??? och VAR???

Det vore fint att kunna dleta där då min mamma fått ekommenderat GI-metoden för att hon fått diabetes...
Har du nå´t särskilt tips till henne..hur hon börjar..
Tacksam..Gina

nathalie sa...

Hej Ola!
Varför kommer de sig att du inte har föreläsningar som sträcker sig ovanför sundsvall? Finns faktiskt folk högre upp i landet som också vill lyssna på din föreläsning. Om du funderar på någon mer turné så lägg in luleå i listan då!:D