torsdag 27 januari 2011

Senaste två dagarna...

...har varit överväldigande med fler hundra mejl, mess och samtal efter Kanal 5:s premiäravsnitt av Den Hemlige Miljonären. Vet att de andra som också har fått massor av respons. Som exempel fick jag just ett SMS av Elise där hon berättar att ett bageri hört av sig för att erbjuda bröd och bullar till hennes uppsökande verksamhet på Malmskillnadsgatan. Själv har jag bl a fått erbjudande om bli pappa, tyckte jag var fint.

Men nu måste jag också komma tillbaka i mina vanliga rutiner. Jobbar på för fullt med GI-boxen, skriver receptbilagor till Expressen och arbetar med nya böcker. Det är ändå det jag gör bäst.

29 kommentarer:

Åse sa...

Vad kul att Elise får mer hjälp! Hon verkar så himla gullig och tjejerna kan verkligen vara glada som får ha just henne som "mamma"!
En fråga, vill få min svärmor på bättre vanor men hon använder inte dator och förstår sig inte på SMS, hon är 80+. Skulle hon ändå platsa att prova en månad på dina GI boxar? Hon äter färdigmat, när hon inte småäter. Men hon äter fel, för lite och för ofta småsnaskar på frukt, smörgås o sådant som är enkelt.

Norea sa...

Jag blev så berörd av allas arbete i det tysta.
Det var extra roligt att höra att Kari åt enligt GI-metoden. men en tanke kom då till mig. Jag är långtidssjukskriven och har velat äta enligt GI-metoden länge, men då jag har ungefär lika lite som du fick att klara dig på ekonomiskt i matväg i programmet, så blir det ju tyvärr så att kolhydrater är billig mat.
Så har du lite råd att ge till mig och många med mig att äta enligt GI-metoden för en billig peng. Kanske en ny bokidé?
Rotfrukter äter jag mycket av redan, då de är relativt billiga, men protein är relativt dyrt, liksom andra grönsaker.

Anonym sa...

Åååh, Underbart!! Vilken lycka..så tänkte jag när jag läste om GI-Boxen..jag som inte tycker om att laga mat (läs AVSKYR) och som tycker att det tar för mycket tid (från träning, umgänge, ja, livets roliga) men så..som ett våldsamt slag i magen, inser jag än en gång att jag bor på fel plats i Sverige..ingen leverans till Arvidsjaur..kan inte förstå!! :)
Mvh Erika

Catrine sa...

Elise är fantastisk, har inte kunnat sluta att tänka på henne och hur hon lyckats vända sitt liv utan att vända sitt förflutna ryggen. En helt fantastisk kvinna, blir så glad när jag läser att hon nu erbjuds hjälp med sitt ovärdeliga arbete för de prostituerade, hoppas verkligen att hon får ännu mer hjälp framöver.

ps. Övertygad om att du skulle bli en helt underbar pappa ;)

Ola Lauritzson sa...

@Åse, jag tror att GI-boxarna skulle funka utmärkt för din mamma just eftersom maten är färdiglagad. Och nyttig.

Ola Lauritzson sa...

@Norea, tonfisk på burk, strömming, färs, kassler, kotlett, kyckling är allt ganska billigt och proteinrikt. Rotfrukter ska du vara lite försiktig med i stora mängder - blir för mycket stärkelse.

Ola Lauritzson sa...

@Erika, måste erkänna att Arvidsjaur inte ligger högt på vår list. Ännu... ;)

Anonym sa...

Jag har i flera dagar tänkt lägga in kommentar här om hur oerhört berörd jag blev av programmet. Jag grät floder över de öden som vissa människor tvingas genomleva… Jag tycker också att du gjorde så fina saker för dem inte bara den ekonomiska biten. Själv fick jag dåligt samvete för påsen med kläder jag slängde in i myrornas container i helgen, hade jag vetat var jag skulle vända mig för att skänka kläderna mer direkt hade jag gjort det…
Angående GIböckerna Ola. Du är grym! Jag har flera och älskar dem! Ett koncept som jag saknar inom GI är inte de färdiga matboxarna (som säkert är en succé), men det jag saknar är någon variant av Linas matkasse/Middagsfrid och allt vad som finns nu för tiden. Det skulle jag definitivt hoppa på om jag hittade!

Dan Ericsson sa...

Fantastiskt gjort. Det går inte att beskriva på nått annat vis. Så lite pengar kan vända upp och ner på en annan persons värld. Jag hoppas du tar tillfället i akt och följer upp dina nya insikter.

Lycka till i livet.
Dan

Fanny sa...

Du ar en fantastisk manniska Ola! Varlden skulle vara en mycket trevligare plats om fler var som du!!

Anonym sa...

Vilket fantastiskt program och vilka otroliga människor inklusive dig själv! Kramiz Yvonne

Kix sa...

Ja, vilket härligt program! Underbart att se hur alla dessa människor engagerar sig för sina medmänniskor, och mycket glädjande att få se dig Ola i ett nytt sammanhang, utanför alla de bra böcker du har skrivit. Du framstod i programmet som en varm och ödmjuk människa och det gladde mig mycket. Det är liksom lättare att glädjas med människors framgång om de är goda ;D
Några frågor:
Min frukost är yoghurt 10&, keso och rostat nöthack - är det bra? Hur mycket ska jag äta?
Mina svagheter är mozzarella, aubergine, macadamianötter och torkade osyrade aprikoser. Bör jag sluta/hålla igen med något av det?

Tack för att du har gjort GI så enkelt!

Anna K. sa...

Ville bara säga att jag blev väldigt berörd av dokumentären Ola. Av dig och ditt fina sätt, men framför allt, självfallet, av den hårda och grymma tillvaron som många av våra medmänniskor lever i.
Önskar själv att man kunde göra ngt. Värt att kolla upp!!!!!
Glädjande att du har kvar lite av din skånska dialekt, även om den är väldigt välvårdad ;)

Anonym sa...

Såg ett program om grundaren av Odd Molly, hans tid som hemlös och hur han blev övergiven av alla under den perioden. Han sa också att han nu när han har mycket pengar, blir kontaktad av hundra personer i veckan som vill ha något av honom. Pengar, mest, och att de som övergav honom kom tillbaka bara när han var rik. Är det så för dig också nu Ola, alla slitet och drar i dig efter programmet?

Jag är formgivare på designföretaget MariaLiv (www.marialiv.se) och upplever att jag är jätterädd för att synas för mycket, jag tycker att du är så oerhört modig som vågar vara en sådan offentlig person och så öppen med dig själv.

Ta hand om dig och bevara lite integritet. låt inte folk göra dig illa. Bästa hälsningar m

Anonym sa...

Tack Ola för ditt svar ang Arvidsjaur. Du gav mig trots allt ett litet hopp!! Jag ska ragga ihop en hel drös Arvidsjaur-bor som får bombardera er med efterfrågan.
//Erika

Matilda sa...

Hej.
Jag köpte precis din bok Allt om GI och det står att man ska undvika modifierad stärkelse. Jag äter Carlshamns mejeris "soygurt" naturell varje morgon. Tittade på innehållsförteckningen lite noggrannare nu och det innehåller både modifierad majsstärkelse och socker. Men det är bara 4,3 g kolhydrater varav 3,6 g sockerarter. Vad säger du om att äta den här till frukost? Det finns ju soyayogurt av ett annat märke utan dessa, men den är rätt dyr...

Anonym sa...

Hej Ola,

En praktisk fråga, men först ett stort tack för boken GI Gourmet! Vilka fantastiska recept! Förra veckan blev det fläskfilé med tomater marinerade i citron och kapris (delikat!) och igår gratinerad hummer (ljuvligt gott). I kväll står oxfilé med kantarellsås på menyn (det låter jättegott med grönmögelost i såsen), och jag ska göra chokladfondant till efterrätt. Nu till min fråga: går det bra att frysa in de bitar som blir över; receptet är till 10 och vi är 4? Det är klart att jag kan halvera mängden, men om de är så goda som jag tror vore det bra att ha i reserv till ett annat tillfälle. Såvitt jag kan bedöma är det inga ingredienser som inte tål att frysas; vad tror du? Det enda jag funderade lite över var om pistaschnötterna inte skulle må så bra av att frysas...?

Eva

Anonym sa...

Hej Ola!
Har precis suttit och kollat på den hemlige miljonären på kanal 5 play. Blev så himla berörd och Du är en fantastisk människa som gör allt detta!
/Amanda

Anonym sa...

Ola,

Du är inte från Sthlm? Lund?
Själv är jag ursprunglugen från Skåne, Höllviken.

Du Ola, du gör mig nyfiken.
Vem är du egentligen?
Du håller på med GI-boxen.
Men annars?
Varför ville du till exempel göra "Den hemliga miljonären"?

Vore roligt att lära känna dig.
// M

I.N sa...

Oj. Satt fascinerad vid tv:n precis nu o så programmet med dig. Vilken empatisk och ödmjuk person du verkar vara. Jag som aldrig gråter annars grät som ett barn. Det finns tydligen hopp om mänskligheten:) tack för att du gav en så bra känsla i hjärtat!

Micaela sa...

Frågan är om det finns någon som såg programmet utan att börja gråta.. :D haha. Underbart att se att det finns människor som hjälper andra människor i sådana situationer.

Du lyckades nog få fler än Elise att bli lite smått förälskad i dig dock ;)

Keep up the good work!

/Micaela

Linnéa sa...

Gråter och bloggar efter att ha sett replayen, svullade i mig så mycket choklad medan jag såg programmet då tårar och choklad går hand i hand..så nu blir det en nog en GI-kur för att bli fit igen! ;-)
Mitt inlägg kan du läsa på www.mingla.nu/linnea

Ha ett fantastiskt liv!

Julia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej Ola behöver lite hjälp!
Måste få ställa ett angelägna frågor till dig eftersom att jag är en "nybörjare" på GI! Jag har nu köpt din bok Gå ner i vikt ( mina samlade erfarenheter av GI-metoden) och börjat i rivstartfasen sedan ca 1 vecka. Jag blir dock MKT förvirrad och behöver verkligen reda ut ett par saker!
(1) I fas 1 har jag förstått att man INTE ska äta bröd, dock står det som menyförslag på sidan 67 i din bok under frukost att ett alt är skivor av lax på 1/2 skiva grovt bröd! Vad gäller igentligen under fas 1???
(2) Samma sak har jag förstått att man inte ska äta youghurt/fil under fas 1, eller nötter? Där står också ett menyförslag på 2 dl naturell youghurt o nötter till frukost?
Vad/hur ska jag igentligen göra nu när jag är i fas 1 och verkligen vill följa det "slaviskt"? Jag är en sådan som älskar bröd, och skulle lätt kunna avstå annat om jag bara fick äte 2 skivor grovt bröd varje dag. Vill verkligen INTE förstöra mitt program som jag nu följt en vecka med resultat - 2,5 kg ( vatten jag vet) men ändå! MKT tacksam om du kan berätta för mig vad som verkligen gäller i fas 1.
Kram från mig förvirrade kvinna!

Ola Lauritzson sa...

@Matilda, modifierad stärkesle finns i väldigt många produkter. Det är inte någon katastrof, men en generell rekommendation är att minimera alla typer av tillsatser, även dessa. Din yoghurt är ok, men det finns säkert ännu bättre alternativ. Själv brukar jag välja vanlig naturell fil el yoghurt 3% eller turkisk yoghurt 10%.

Ola Lauritzson sa...

@Eva, kul att du gillar boken! Ja, du kan frysa in fondanten.

Ola Lauritzson sa...

@Anonym: Grattis till snabba viktresultatet på bara en vecka! Idén bakom fas 1 är att tömma kroppens kolhydratsreserv för att "tvinga igång" kroppens fettförbränning. Mao ska du minimera kolhydraterna under de första veckorna. Fullkornsbrödet innehåller förstås en del, men om du håller dig till en skiva och i övrigt är riktigt strikt under dagen så går det bra ändå. Målet under fas 1 är att ligga runt 20-40 gram kolhydrater per dag och med den "budgeten" ryms även de frukostförslagen som du nämner (fast inte allt på samma gång).

Fortsatt lycka till!

Anonym sa...

Hej Ola Behöver din HJÄLP!

Jag har följt strikt gi rivstart i 2 månader med lite fusk och jag gick ner 6 kilo det gick slöt men jag var ändå super nöjd framtills torsdag då jag totalt flippade ut i matväg och börja frossa i kolhydrater fram tills igår och på vågen visar det 4 kilo plus!!! Fick mig en riktigt chock o mår riktigt dåligt efter ha kämpat så i nästan två månader... Så nu till min förtvivlande fråga är detta en tillfällig vikt eller bestonende??? Har jag förstört allt? Idag har jag återgått till att starta på ruta noll igen... Kommer jag att förlora dessa kilona snabbt eller kommer de att envisas??
Tacksam för svar
Orolig

Anonym sa...

efter att jag har sett "DEN HEMLIGE MILJONÄREN" vill jag bara säga ; tänk om det fanns fler människor av din typ, världen hade varit så mycket bättre. Tummen upp för dig!=)