måndag 11 maj 2009

Är du mjölkdrickare?


Fick en fråga i bloggen ang mjölk.

Jag dricker själv inte mjölk och rekommenderar inte något större intag för de som vill följa GI-metoden. Anledningen är att mängden laktos (mjölksocker) snabbt blir för stor. Och att många är just laktosintoleranta. KaffeLatte, dvs en liten espresso + 3 dl mjölk, är inte något jag rekommenderar. Då är det mycket bättre att bara dricka kaffet som det är.

Osötad sojamjölk kan vara ett hyggligt alternativ till vanlig mjölk, men innehållet av kolhydrater är i princip nästan lika stort.

Så, minimalt med mjölk, om du frågar mig.

Dricker du mjölk?

17 kommentarer:

Chrissan sa...

Nope. Dricker inte mjölk.
Dricker helst vatten.

Johanna Söderlund sa...

Varför skulle sojamjölk vara bättre?

Caty sa...

Bara i kaffet.

Maria sa...

Har alltid druckit mycket mjölk men slutat nu sedan jag började med GI... är det OK att ta en liten slatt i kaffet?

Hur kommer det sig att en viss mängd yoghurt är OK men inte mjölk, är det inte laktos i yoghurten oxå?

Unknown sa...

Jag har idag bestämt mej för att ge upp min morgonlatte, det känns så svårt, jag blir ledsen bara av att tänka på det för det har varit min 'grej' - morgonstillhet och latte - i över 20 år. Men sedan jag upptäckte din variant av GI så har jag förstått vad jag gör mot mej själv. Suck.. de e bara att bita ihop.

Jane sa...

I kaffet. Tradigt att det är så illa - för svart kaffe smakar skit. Men jag tror jag håller mig till att dricka med mjölk i - jag dricker ju bara en kopp på morgonen så det handlar om ½-1 dl om dagen...

Fatsoo sa...

Skulle hemskt gärna köra GI men kan inte tänka mig leva utan latten *gny*

Annapanna sa...

Lyssna på P1 "Kropp & Själ" i morgon, tis 12/5. Ska handla om kost och då bla om kolhydrater och fett. Kl 10.03. Men finns naturligtvis på webbem och som pod-radio också. Spännande!

Nina sa...

Jag älskar min latte på morgonen ! GI eller ej latten är kvar!

Ola Lauritzson sa...

Wow - ni verkar vara riktiga latteälskare! Förvånad över att ni är så hysteriskt förtjusta i latten. Personligen älskar jag kaffesmaken och kan inte förstå varför man ska "förstöra" den med en massa slaskig mjölk...

Visst kan du ta en skvätt i koppen, men som sagt helst inga 3 dl i varje kopp/glas...

TraLaLa sa...

Hur är det med grädde? Jag tar två koppar kaffe om dagen med totalt 1/2 dl vispgrädde i (mums!) - är det lika illa med mjölksockret där?

Ola Lauritzson sa...

Nej, det är inte lika mycket laktos. Men betydligt mer kalorier förstås. Så grädde rekommenderar jag bara om du är mycket strikt med kolisarna i övrigt.

Anonym sa...

Jag är nyfiken på hur det är med fil och yoghurt? Inte i kaffet då förstås :-) Men ur GI-synpunkt?

Jag kör i och för sig inte GI fullt ut utan experimenterar med att försöka hitta en metod som passar mig...hittills har det funkat ganska bra men jag vill lära mig mer och din blogg är en suverän källa!

Tack! Susanne

Unknown sa...

Hej! Jag har suttit och funderat lite och tänkte att jag kanske kan ställa frågan här.
Varför kan man inte fortsätta med rivstarten efter sex veckor. Jag gjorde ett tappert försök förra året vid den här tiden med GI och allt gick bra till en början, men sen när jag skulle börja äta mer kolhydrater så gick det sämre igen. Jag fick tillbaka suget och fuskade som en galning och kände mig bara svullen och eländig, så det gick åt skogen. Men så länge jag äter väldigt lite kolhydrater så känns min kropp och humör bra.
Har du nån bra förklaring på det?
Sen undrar jag om det finns nån korrelation med cm och vikt. Jag har in många år tampats med det här och har väldigt svårt att ställa mig på vågen, så ajg ahr enbart mätt mig. Men det blir ju lite fel inne i GI-viktkoll när jag inte har några kilo att minska på utan bara har mina mått, så att säga.
Mvh
Camilla

Lindha igen... sa...

Och nu såg jag att det var aftonbladets bilaga *skäms*, men jag har "din" bilaga hemma =)
Trevlig helg!

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園

Stefan Lagerstedt sa...

Jodå jag dricker mycket mjölk! Jag gillar nämligen mjölk! Mjölki, mjölki som man brukar säga, hehe! :D Men dock så dricker jag bara sur mjölk, tyvärr. :(