torsdag 21 maj 2009

Är du religiös?


Funderar ibland på varför vi firar alla dessa helgdagar. Visst är det trevligt med lite extra ledigt. Men personligen kan jag inte säga att jag ägnat någon särskild religiös tanke på vad som hände idag för sisådär tvåtusen år sedan.

Nu en fråga (med risk för att framstå som väldigt dum): "Kristi Flygare" är ju ganska enkelt att tänka sig vad som hände - men hur är det med Pingst. Varför firar vi det?

PS. Själv har jag firat helgen med en fantastisk middag med Ulrika Davidsson (som jag gjort ett antal GI-böcker med) och Annika Legath (god vän och kollega). Åt på en restaurang som heter Lydmar och som jag varmt kan rekommendera! Det mest religösa med middagen var nog att vi drack väldigt mycket vin... :)

13 kommentarer:

Unknown sa...

Enligt Wikipedia betyder religion: "En religion är ett trossystem som grundar sig på föreställningar om en eller flera gudar, andar, transcendenta själar eller andra övernaturliga fenomen"

Jag tror på liv efter döden, att det finns en 'ursprungs-makt', på karma, en universell energi som binder oss alla samman och att livet på jorden blir trevligare med vin.

Vissa kristna ser sej själva inte som religiösa - inte lika religiösa som t.ex. politiker och aktiemäklare.

Bia sa...

Näää...jag är ateist, tror inte på några gudar alls...inte heller tror jag på ett liv efter döden. Det är tillräckligt fantastiskt att vi får vara några år på jorden och sätta våra avtryck hos andra människor.

Anonym sa...

Japp jag är religiös, men jag tillhör inte någon specifik religion. Däremot hyser jag den djupaste respekt för de flesta religioner, frånsett allt lullull som står bortom grundideologin.

Vid pingst firar man bröllopet mellan Kristus och Kristi brud, dvs föreningen mellan kyrkan och församlingen. (Eller enklare sagt - när Kristendomen blev en religion)

Anonym sa...

Nej, jag är allt annat än religiös!

Har haft mor- och farföräldrar som varit djupt religiösa och i sin tur försökt att pracka på mig detta. Vilket då lett till den exakta motsatsen!!

Och dessutom är/var de otroligt fördomsfulla och det går stick i stäv med filosofin "alla är lika mycket värda", "alla är lika i gud ögon" bla, bla, bla...

Och sånt hyckleri klarar jag inte av.

Och dessutom verkar ju religioner vara den största orsaken till krig i världen.

Unknown sa...

Kanske inte religionerna i sej utan religionsfrågornahar orsakat en del tvister. Men för krigen är det definitivt härsklystna människor som bär ansvaret.

Anonym sa...

Exakt Eva. Härskarlystna människor som använder religionen och människors respekt för den som ett vapen.
Religionen blir aldrig bättre än vad man själv gör den till, oavsett vad den kallas.

Chrissan sa...

Enda religionen jag praktiserar är GI.:D
Känns som vi är en liten sekt liksom...;0)

Soulsister sa...

Pingst firar vi eftersom det var då den Heliga Anden blev utgjuten över de 12 Apostlarna och på den dagen döptes över 2 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och missionera. I kyrkoåret innebär pingsten påsktidens avslutning.

Så det där med Kristi Brud kan du glömma

Anonym sa...

Soulsister, vad är då Kristi brud enligt kyrkan?

- och vad är kyrkan? Byggnaden eller församlingen?
Vilka var de 12 apostlarna? Kan de möjligen ha varit den första församlingen?

Hmmm....

Religiösa diskussioner kan pågå i åratal utan att man kommer någon vart och märka ord kan man göra hur mycket som helst. "Det där med Kristi brud" kommer jag inte att glömma och det bör nog inte du heller göra.
Fridens!

Ola Lauritzson sa...

oj, det här verkade ju engagera många... så, så, inte bråka nu ;-)

FrökenC sa...

Jag jobbar i kyrkan, kallar mig kristen. Men just ordet religiös har (tycker jag) fått en dålig klang.

Anonym sa...

Halloj!
Jo, på pingst firar vi som sagt att Den helige ande blev utgjuten. Vi, människor, fick tillgång till en "hjälp i livet", typ en mental gps. Men många har inte ställt in på den satelliten ännu.

Mmm, vilken nice mat du lagar. Har provat några av dina recept från maj nu under helgen. Det gjorde mig lite poppis här hemma :)

Barn sa...

Jag tror på att Gud är min pappa och att Jesus dog på korset för att han älskar dig och mig. Gud är kungen och jag är hans barn så då måste ju jag bli prinsessa! Vi är pappas prinsar och prinsessor, snacka om cool!
GBU all!

http://www.fathersloveletter.com/Swedish/textswedish.html