fredag 8 maj 2009

Dricker du sportdrycker?


Idag kom en rapport om att sportdrycker efter träning minskar fettförbränningen efter träning. Anledningen är att kroppen använder den snabba energin i drycken för återhämtning. Gainomax, Pripps Energy, Coca-Colas Powerade m fl är några exempel på populära sportdrycker. Alla innehåller sockerarten glukos (druvsocker).

Slutsatsen, som jag helt instämmer i, är att du bör undvika sportdrycker om du vill gå ner i vikt. Enda undantaget är om du tränat otroligt hårt eller länge och känner att du behöver snabb återhämtning för att inte riskera allt för lågt blodsocker (vilket kan slita på musklerna).

Dagens gallup: hur många av er dricker sportdrycker eftre träning. Och vilken i så fall?

11 kommentarer:

Unknown sa...

När jag tränade hårt så blandade jag själv av maltos. tränar man medel så kan man lika gärna dricka mjölk och/eller ta en banan. Det räcker som återhämtning tycker jag iaf..

Anonym sa...

Tycker det finns så väldigt mycket puckade undersökningar (och slutsatser från dessa)

Sportdrycker innehåller ju hur många kcal som helst!!! Om du vill gå ner i vikt och tränar tex genom att jogga en timme säger det väl sig självt att du inte borde dricka typ 200-400 kcal direkt efter?!
Om du precis har börjat med din träning och varit en riktig soffpotatis innan och sedan använder sportdrycken till att släcka törsten efter en liten joggingtur så kan du ju till och med få i dig mer energi än du gör av med...

Mitt värsta skräckexempel är "svärmor" (hon vägde väl kanske 20-25 kg för mycket) och sedan började hon ta raska promenader i ca en timme. Under vilka hon åt powerbars "för att få upp energinivån", som hon sa. Dessa powerbars innehöll 535 kcal, det slutade med att hon efter två månaders traskande hade gått upp knappt en kilo.

Ola Lauritzson sa...

Anonym: vilket intressant exempel med din svärmor! Ja, så är det nog för många tror jag!

Annapanna sa...

Tacka vet jag vanlig helderlig frukt! (som ju också är farligt enligt nån undersökning i veckan)
+ vatten

Susanne sa...

Jag har druckit Gainomax Recovery med banansmak efter hårda pass då och då. Men, jag förstår om det klassas som typ godis för det är SÅ gott!

Nu dricker jag faktiskt bara vatten, både före, under och efter träning.

Det är ju dyrt med sportdryck och det är ju inte utan att man känner att de finns i överflöd på gymen för att de skall tjäna pengar på oss.

Bitte sa...

Jag använder aldrig sportdrycker. Fick för mej att jag skulle testa red bull före ett pass på friskis en gång.... jag blev så trött så jag trodde aldrig jag skulle ta mej igenom passet. Trodde jag skulle somna.... haha... verkligen motsatt verkan. Sen har jag aldrig provat det eller ngt annat liknande. Vanligt vatten är bra och en banan ibland.....

Caty sa...

Nej inga sportdrycker för mig. Jag håller mig till vatten och ev en frukt. Jag har i och för sig inte tränat så hårt heller:-)

SuburbiaLiving sa...

Nepp, inga energidrycker för min del. När jag spelade fotboll i yngre dagar så drack vi enegridryck. Det var typ 15 år sedan dock..HA! Då fanns det typ bara en sorts energidryck på den svenska marknaden. Man köpte den i pulverform och blandade med vatten.

Chrissan sa...

Vilken sportdryck jag dricker?
Red Bull, fast inte efter träning utan till vodkan.;)
Fast inte nu förstås när jag rivstartar!

Lina sa...

Här dricks det ingen sportdryck. En smoothie efter träningen går lika bra, eller frukt, eller proteiner, eller en smörgås;)

Suzan sa...

Jag dricker gainomax emellanåt efter hård träning. Mest för att det e enkelt o för att det e det enda dom säljer där jag tränar..