tisdag 27 oktober 2009

Har du någon fråga om GI-metoden?

På måndag ska jag till Lotta på P4 Extra igen (nu under hösten är det en gång per månad). Tänkte kasta ut en fråga här om det finns något särskilt ämne som ni tycker jag borde ta upp?

11 kommentarer:

Helene sa...

De frågor som jag kan få från andra är att de har hört att man blir "dummare" med GI, sämre minne etc och det vet jag inte, tycker ju inte själv att jag fått det.....

sen har jag haft hög puls vid träning trots lågintensiv träning ca 150 i puls och har nu hört att det kan hänga ihop med att man äter lite kolhydrater, stämmer det?

Gittan sa...

På mig stämmer det nog att man vart lite "dummare" i huvet hahaaa. Kom inte ihåg va vissa ord hette tex, sedan vart jag över pigg, sov inte så mycket kanske 4 timmar eller nått men det har blivit normalt nu, tror att det är i början innan kroppen vänjer sig.

Gittan=)

Anonym sa...

Hej. Tack för jättebra och lärorika bäcker om GI metoden.
Jag har en fråga och vet inte vart jag ska vända mig riktigt.
Då man är i fas 2, är det okej att äta filmjölk med solrosfrön ibland? I så fall; hur mycket ungefär?
Tack på förhand!!

Ola Lauritzson sa...

Tack för bra frågor: nej dummare blir man inte, men däremot så använder hjärnan, liksom musklerna, helst glukos (socker) som bränsle. Om du kör riktigt kolhydratstrikt omvandlar levern fett till sk ketonkroppar, vilket används som reservbränsle. Detta är inte lika effektivt och kan kännas som att man blir lite "segare i skallen". Det försvinner så fort du äter något med kolisar igen. Dessutom är effekten väldigt individuell.

Ola Lauritzson sa...

Anonym, ja du kan äta filmjölk. Har lågt GI och funkar bra i fas 2. Det är i första hand sockriga flingor du ska vara lite försiktig med. Ca 2 dl om dagen är helt ok.

Ola Lauritzson sa...

Glömde säga att jag sett fel på datumen och att det inte är förrän nästa vecka igen som jag ska till radion. Typiskt mig att blanda ihop datumen!

Helene sa...

Hej
Ok hur är det med pulsen då, kan det vara en effekt av mycket lite kolhydrater? har beställt läkartid för jag är orolig för min höga puls men jag mår inte dåligt av den!

Annika Knober sa...

Hej!
På många ställen läser man att Dinkel är så mycket bättre än vete....men nu har jag läst hos Paulun att det inte skiljer så mycket GI mässigt vad det gäller vetemjöl och siktat dinkel. Man säger ju bla att det är mer protein i dinkel men kika på innehållsförteckningen till Vetemjöl Special - där man tillsatt extra protein så finner jag ingen jättestörre skillnad. Så min fråga är;
* Vad skiljer egentligen vetemjöl och dinkel vad det gäller GI värde?

* Varför skall jag använda siktat Dinkel istället för Vetemjöl special när jag tex bakar, gör pannkakor etc. - vilka fördelar ger dinkel mig!

TACK för din fina blogg - ha en ljuvlig helg i Paris -ät och drick gott!

Ulrika sa...

Hej Ola!

Som vegetarian blir jag rätt frustrerad av GI-metoden. Man uppmanas att äta mycket proteiner vilket innebär att många djur får sätta livet till samtidigt som miljön påverkas negativt. Jag var på föreläsning med SMMI (svensk mat- och miljöinformation) där de sa att vi i väst äter ca 40% mer proteiner än vad våra kroppar behöver (och det utan att man äter enligt GI). Jag skulle vilja uppmana dig att fundera kring främst klimathotet som ju är väldigt uppmärksammat just nu och låta det påverka dina råd och recept. Som det är nu känns det dessutom helt omöjligt att vara vegetarian och äta enligt GI. Skärpning!

Emma sa...

Vilka kolhydrater ska man välja ur bland ris och spannmål för att hålla lågt/medellågt GI? Är det alltid fullkornsvarianterna som är bäst? Och är alla fullkorns vaianter bra? Ex fullkornscoscos? Vad är skillnaden mellan ex råris och fullkornsris. Är det någon av inte är så¨bra? ex matvete, kamut och allt vad det heter

Anonym sa...

Undrar om man kan äta dinkel bröd