torsdag 2 september 2010

Ja, kaffe är bra! :-)


Nu kommer ännu en studie som visar på kaffets positiva hälsoeffekter - denna gång med en något förvånande slutsats...

Enligt en ny grekisk studie kan kaffe minska påfrestningarna på stora kroppspulsådern, och därmed hjärtat, hos personer som har högt blodtryck. Personligen har jag tidigare rekommenderat personer med just högt blodtryck att vara försiktig med koffein och andra ämnen som "stressar" kroppen (ex nikotin). Därför tycker jag resultaten är extra intressanta.

Enligt forskarna tros förklaringen ligga i att kaffe, liksom choklad, frukt och rödvin, innehåller antioxidanter - och att de är dessa har en generellt positiv effekt för att minska risken för bland annat hjärt- kärlsjukdomar. Ett par koppar om dagen är det rekommenderade intaget (avsevärt mindre än vad jag brukar dricka...)

Studien presenterades på under hjärtläkarkongressen i Stockholm.

5 kommentarer:

Kasia sa...

Intressant men detta gäller väl bryggkaffe? Jag brukar dricka snabbkaffe.

Hälsar,
Kasia

Anna K. sa...

Är svårare att gå ner de sista 3 kilona i vikt om man överdoserar koffeinintaget lite? Dvs något mer än 3-4 koppar per dag.
Har så svårt att dra ner på kaffe. Vad anser du om cola light någon gång då och då?
Vet inte vilken fas jag befinner mig i efter att ha syndat sötsaker under semestern. Kör lite blandad rivstart/nystart och har lagt till bröd som jag saknat massor, om det hjälper dig....
Tacksam för svar...

Ola Lauritzson sa...

Kasia, studien var gjord i Grekland och dricker man mest en typ av kokkaffe eller espresso. Men visst finns det antioxidanter även i snabbkaffe, men förmodligen inte lika mycket...

Ola Lauritzson sa...

Annatje, det blir sannolikt inte lättare att gå ner i vikt för att du minska kaffemängden. Koffein är intressant eftersom det ökar frisläppningen av fettsyror i blodet och kan öka fettförbränningen - OM du också rör på dig. Samtidigt kan en alltför hög kaffemängd stressa kroppen och på lång sikt försämra insulinkänsligheten.

Generellt tror jag du drabbats av det som händer oss alla, nämligen "de-3-sista-kilona-fenomenet". Alltid svårt att få bort dem...

Du kan dricka lightläsk någon gång då och då. Den söta smaken kan dock trigga igång sötsuget.

Anonym sa...

Hej!

Har aldrig druckit kaffe och kommer inte att börja. Dricker istället Grönt te och Roobios te. Får hoppas att det väger upp kaffebristen :-)