måndag 8 februari 2010

Smör, olivolja, rapsolja eller margarin?


Läste just denna artikel på Netdoktor.

Vilket sorts matfett använder du?

"På kort sikt ger smör lägre blodfettshöjning än olivolja. Det visar en ny studie som gjorts vid Lunds universitet. En av de främsta orsakerna till de nya rönen tros vara att smör till ungefär 20 procent består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används direkt och påverkar därmed heller inte blodfetterna nämnvärt. Men samtidigt ger smör en något högre halt av fria fettsyror, vilket är dåligt för kroppen.

– Resultaten nyanserar bilden av olika kostfetter. Olivoljan har studerats så otroligt mycket och dess förtjänster lyfts ofta fram. Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt medan dess kortsiktiga effekter inte är lika väl studerade. Visst är olivolja bra, men resultaten visar att olika matfetter kan ha olika fördelar, säger Julia Svensson, doktorand i bioteknik och nutrition vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande."

8 kommentarer:

Sabina sa...

till matlagning använder jag, beroende på vad jag lagar rapsolja, olivolja eller riktigt smör.. smaksätter ibland med sesamolja. tror som där stod att olika fetter har olika fördelar o därför borde det vettigaste vara att variera mellan de olika beroende på råvaror o typ av rätt.

vad använder du själv?

Babsan sa...

Ja, jag är ju uppväxt med medelhavsmat, och där är ju olivoljan en viktig ingrediens. Den har kommit att betyda mycket för mig i min matlagning.
Ekologisk junfruolja smörjer jag mig med också, gärna blandat med några välgörande eteriska droppar.
/Babsan

Anonym sa...

Hejsan Ola!

Såg att du efterlyste feedback på GI Gourmet kokboken...
Jag har precis fått hem den och jag tycker verkligen att det ska bli kul at prova recepten. Allt verkar verkligen gott! Hela kokboken är mysig på ett sätt som gör att man vill umgås kring maten!
Tack för att du delar med dig av din kunskap!
Mvh Sandra

Ola Lauritzson sa...

Sabina,
själv brukar jag använda rapsolja till stekning. Eller smör om jag vill lyxa till det riktigt (blir godare). Till sallader eller om det är något medelhavsinpirerat blir det olivolja.

Undviker att steka i solrosolja eftersom det är värmekänsligt. Likaså är olivolja värmekänsligt så undvik att använda det vid höga temeraturer.

Gittan sa...

Jag steker alltid i rapsolja och en lite klick smör:)

Anonym sa...

Like olika, smör och rapsolja när jag steker. Och olivolja på sallader...

jjjjjjjjjjjjj sa...

michael kors outlet
pure boost
converse shoes
adidas yeezy boost
nike air vapormax
nfl jerseys
kobe byrant shoes
golden goose sneakers
hermes birkin
ferragamo sale

Unknown sa...

read what he said replica bags china her latest blog cheap designer bags replica top article dolabuy dior