onsdag 18 mars 2009

Fettkriget fortsätter...


Var det någon som såg debatten på SVTs Morgonprogram idag? Det var en uppföljning på Rapports inslag från i söndags kväll där en läkare från Sahlgrenska kritiserade "fettpopulismen" avseende mättade fetter. LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist var i studion och gick på som en ångvält med uttalanden i likhet med "följer ni inte mina rekommendationer går ni en tidig död till mötes". Förstår att tittare blir fundersamma. Å ena sidan ska man äta massor med mättat fett. Å andra sidan riskerar man hjärt-kärlsjukdomar om man gör det. Det var som programledaren, Marianne Rundström, sa: det känns som om ni kommer från olika planeter...

Hur kan läkarna vara så oense i denna fråga - det är fascinerande. Och minst sagt skrämmande.

Som de av er som läst mina böcker vet hamnar jag någonstans mellan dessa argument. Jag förespråkar inte något ohämmat intag av mättade fetter från smör, grädde, ost mm, utan hellre en övervikt på omättade fetter från fisk, ägg, vegetabilier. Men utan att för den skull undvika mättade fetter. För mig är huvudsaken att skippa de där GI-fällorna som får blodsockret att rusa och insulinproduktionen att öka. För mig känns det som en ganska sund inställning.

Jag var för övrigt tillfrågad av SVT om jag ville ställa upp i programmet men förstod att de ville ha en mer intensiv debatt och föreslog därför att det var bättre om Annika eller någon av de andra tydliga LCHF-förespråkarna var med.

Var ligger dina sympatier i fettkriget?

11 kommentarer:

Caty sa...

Jag tycker att du har en sund inställning till det hela.Det är därför jag tror på dig och dina metoder. Lagom är alltid bäst! Man ska inte överdriva åt något håll. Och just det där att man inte ska äta det som får blodsockret att gå upp och insulinproduktionen att öka - det tycker jag säger sig självt att det är bra och hälsosamt. Det är den första metoden som jag har följt så länge och som jag verkligen känner att kroppen mår bra av. Heja dig!

Anonym sa...

Jag är lite mer åt LCHF-hållet av den anledningen att minimalt med kolhydrater får mitt sockersug att lysa med sin frånvaro. Hade jag klarat att äta kolhydrater utan att sedan behöva kämpa med mitt gigantiska sug så hade jag gärna ätit mer enligt GI med långsamma kolhydrater men i min kropp verkar långsam/snabb inte ha någon betydelse. Däremot vräker jag inte i mig grädde, cf, smör o s v men jag äter de feta varianterna när jag äter dem. Väljer gärna avocado.

Sedan vet jag inte...jag är av den åsikten att jag antagligen kommer att dö för att jag blir överkörd på ett övergångsställe alt halkar i duschen, snarare än för att jag åt gräddsås och stekte i smör och åt bacon.

Anonym sa...

Jag har provat många bantningsmetoder och jag säger bara att GI är den som fått mig att både gå ner och stanna kvar på min idealvikt. Så det är bara skitsnack om att man inte ska äta så mycket fett. Titta på våra förfäder dom åt mycket köttfågel,fisk och grönsaker plus fett, jag har då inte sett en fet förfader på bilder från den tiden.
Gittan

Anonym sa...

Ja det här är verkligen frustrerande... Själv försöker jag äta mycket fett, men samtidigt tänka på att inte få i mig för mycket mättat. Och ifall jag får i mig lite mer kolisar någon dag än jag borde så äter jag mindre fett den dagen.. så min regel är: Ju mer kolisar desto mindre fett.. men de brukar bli mycket fett och lite kolisar :) (Då slipper man ju va hungrig ;))

Matilda sa...

Jag är rätt ny på GI, men efter endast 3 månader mår jag bättre än någonsin, inget sockersug alls... Jag är inte emot fett, ÄLSKAR vispad grädde ;) men jag försöker i det stora hela hålla mig till omättat fett tror inte att man ska överdriva åt något håll... Provade idag en rätt intressant sak, eller snarare lite läskigt var det åt en bakad potatis till lunch och hela eftermiddagen gick åt h-e, har inte mått så dåligt o varit så skakig på länge =( Bort med alla "carbs" för mig, behöver dom inte...

Anonym sa...

Jag är helt inne på din GI-linje, Ola. Tycker LCHF låter ganska osunt (allt fett) - och light-dieter är helt fel för mig, jämnt småsugen på någonting. Med GI-diet slipper man sötsuget, är jämn i humöret, går ner i vikt, är aldrig vrålhungrig.

Ola Lauritzson sa...

Tack för alla intressanta kommentarer. Jag är övertygad om att vi får anledning att återkomma till diskussionen. Debatten lär fortsätta...

Anonym sa...

Jag skulle tro att din och min fördelning ligger ganska lika, jag är dock definitivt inte rädd för rikigt fett men jag vill ha lite krispiga grönsaker till det ;)

Jag skulle inte velat suttit i A. Dahlkvist sits den morgonen. Jag förstår att hon var laddad med tanke på den massiva kritik hon alltid får utstå för det hon framför men jag tror det hade varit positivt för henne om hon i det här fallet hade visat lite mer av den varma och trevliga kvinna hon faktiskt är när man möter henne.

Anonym sa...

Jag var både förvånad och besviken över att kvinnan ifrån Livsmedelsverket(?) verkade så dåligt påläst. När Annika Dahlqvist refererade till forskning kunde kvinnan från Livsmedelsverket inte svara annat än svävande. Tycker att vi kan förvänta oss att dessa representanter är betydligt mer kompetenta!

Anonym sa...

Jag är glad att ha hittat ett sätt att äta som jag mår bra av och går ner av men som ändå är tämligen varierad. Nu är jag inte särskilt påläst om GI men har smugit igång i januari och tycker det fungerar smärtfritt :-)


Annika D är läskig. Den saken står bortom allt tvivel. Det är min åsikt.

Anonym sa...

En natt runt nyår när jag vridit dygnet och tänkte runda det hela vägen hittade jag en av dina böcker här i bokhyllan som jag inte lagt märke till förut. "Gå ner i vikt med GI-metoden" nämligen. Så jag tänkte att "ja, vad fan. Jag kan väl kolla hur denna typiska aftonbladet-dieten fungerar nu när jag har tid."

Och så var jag där. Satte mig i ketos förvånande enkelt och hade i åtanke att fortsätta i fas 1/2 hela vägen då jag hade en del övervikt på mig. En dryg vecka senare ser jag en reklam för mirakelkrämen trimgel som bränner ditt fett som smör i solen och tänkte att "Ja, vad fan. Jag har tid över. Jag kan lika gärna kolla upp vad andra har sagt om den här bluffen så att jag kan glömma den."

Och första länken ledde till Eenfeldts blogg... Och där läste jag ungefär samma sak som i din bok, plus minus mättat fett.


Så jag kör nu LCHF och tänker fortsätta med det. Så där ligger mina sympatier. Drogs in i en annan variant men det började med din bok, ungefär. Så tack för det. Nyfikenhet lönar sig kan man sammanfatta det som.