lördag 9 januari 2010

Frågor och svar om GI-metoden


Ser att det kommit en hel del kost- och träningsfrågor i de senaste blogginläggen och därför tänkte jag skapa ett eget inlägg för just det.

Skriv in din fråga så svarar jag så snart som möjligt.

Vill förstås också tipsa om GI Viktkoll där jag och många andra experter dagligen svarar på alla möjliga frågor. Där hittar du också mängder med recept, kostberäkningsprogram och mycket annat.

49 kommentarer:

Helene sa...

Har ju kört GI snart 1½ år, nästan fas 1 hela tiden ibland nästa fas men har då intte gått ner och gått tillbaka till fas 1. Jag känner att kroppen nu vant sig och släpper inte mer trots ca 10 kg övervikt fortfarande, har tappat 21 kg. Vad kan jag göra? är fibergryn en bra grötfrukost?

Anonym sa...

Hej Ola,
Jag har 3 frågor:

1)Kan jag dricka ca 1,5 dl Proviva istället för en frukt på morgonen? Har svårt att klara mig utan Proviva.

2)Kan jag ta Blutsaft som kosttillskott, och hur räknar jag in det?

3)Sen undrar jag, börjar alltid att svettas rätt mycket när jag har ätit ett mål. Är det normalt?

Tacksam för svar!

Ola Lauritzson sa...

Helene, dessvärre upplever de flesta av oss att det är svårare att gå ner "de sista kilona". Kroppens genetiska jämvikt överensstämmer inte alltid med vår egen idealvikt...

Men omöjligt är det inte. Begränsad mängd kolhydrater (och särskilt de med högt GI), rejält med protein och naturliga fetter i kombination med daglig motion i någon form är det som funkar på lång sikt. Kolla också mängden. Hur nyttigt det än är, kan det ibland bli för stora portioner, dvs för mycket energi. Och den gamla regeln energi in - energi ut gäller ju fortfarande...

Du kommer att klara även dina sista kilon, det är jag säker på!

Ola Lauritzson sa...

Sophia,

Generellt: Om du är i fas 1 är idén att du ska hålla dig kring 20 gram kolhydrater per dag för att ställa om kroppen till maximal fettförbränning. För att lyckas med det är det viktigt att du begränsar alla produkter som innehåller mycket kolhydrater. Samtidigt ska du veta att fas 1 inte är en förutsättning för att gå ner i vikt (men det brukar gå lite fortare där).

1)Proviva: Generellt föredrar jag orginallivsmedel än sammansatta produkter. Kolla ingredienslistan så förstår du vad jag menar.

2)Blutsaft: Bra som tillskott (för järn). Innehåller förstås socker så det är inte optimalt i fas 1. Spenat, broccoli, bysselkål är bra naturliga alternativ.

3)Svettas efter måltid: intressant. Jag kan inte riktigt svara på det mer än att det är ett tecken på att kroppen arbetar och ämnesomsättningen är hög. Inget du behöver oroa dig för om du mår bra i övrigt.

Kajsa sa...

Har kört fas 1 i en vecka nu för första gången i mitt liv, och jag måste säga att jag mår förträffligt!
Ingen uppsvälld mage, inga tröttskov efter måltiderna, och sötsuget börjar redan kännas som ett avlägset minne. Köpte Loka med smultronsmak idag och det var som en vidunderlig smakupplevelse!
Har pluggat din bok "Gå ner i vikt" fram- och baklänges, så nu sitter det i ryggraden och det är väldigt lätt att handla/laga mat. Magen känns plattare, men vägning först på måndag.. Har 20 kilo att plocka, men det ska gå bra - har aldrig varit så pigg och taggad!

Kajsa sa...

Glömde att säga hur tacksam jag är över att få en massa menyförslag i boken istället för hundra olika detaljerade recept. Gillar att testa själv och blanda efter eget huvud. Gjorde en jättegod Coleslow igår av rödkål, rödlök, creme fraiche, majonnäs och lite kryddor. Häftig färg blev det också! Underbar till lax..

Ola Lauritzson sa...

Kajsa, vad roligt att höra!! Och glad att du uppskattar upplägget på boken med receptinspiration.

Fight on girl!

marie sa...

Hejhej!
Här är mina frågor.

1. Kan man äta gröt på fiberhavregryn till frukost i fas 1? Om inte, kan man äta det i fas 2 eller 3?

2. Har bytat ut min vanliga mjölk till laktosfri eftersom det stod i din bok. Kan man dricka den laktosfria mjölken även i fas 1?

3. Kan man äta bär i fas 1? För det står att man ska undvika frukt men jag brukar göra smoothies på hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär mm. blandat med en banan och mjölk. Är det tillåtet? Har du annars ett tips på ett smoothierecept om man kör fas 1?

4. Får man lov att äta alla sorters nötter i fas 1?

5. Vad händer om jag fuskar? Förstörs allt det jag kämpat för då för att jag får för mycket kolhydrater (t.ex om jag skulle dricka läsk eller cider en kväll när jag är i fas 1) eller är det bara att fortsätta som vanligt?

Tacksam för svar!

Ville bara säga också säga att din bok har hjälpt enormt mycket för mig som precis börjat med dieten och inte hade en aning om den! Såna här frågestunder är också väldigt bra eftersom att man inte alltid kan lita på vad människor säger i vissa forum och så!

Anonym sa...

Visst har jag fattat det rätt att fas 1 är man bara i upp till 3 dagar, eller kan man vara där längre?

Så när jag automatiskt går till fas 2 så kan jag äta både blutsaften och provivan?

Kan tillägga att jag gått ner 2,6 kg redan efter 6 dagar så jag borde ha ställt in fettförbränningen eller?

Tack för bra bok och att du svarar!

Ola Lauritzson sa...

Marie:


1. Gröt i fas 1?
Nej helst inte. Nyttigt men för mycket kolhydrater för fas 1. Funkar bra i fas 2 eller 3. Dock utan socker/sylt förstås.

2. Laktosfrimjöl?
Skillnaden mot vanlig blir inte så stor ur förbränningsperspektiv. I fas 1 försök begränsa mängden (du har väl mest mjölken till gröten som du ändå ska undvika).

3. Kan man äta bär i fas 1?
Ja, bär är ok. 1,5 dl motsvarar ung en vanlig frukt.

4. Får man lov att äta alla sorters nötter i fas 1?
Njae, begränsa mängden till max en näve om dagen. Och undvik helst cashewnötter som är lite annorlunda än de andra.

5. Vad händer om jag fuskar?
"Allt" förstörs inte och det är ingen katastrof om du får i dig en läsk. MEN, du ställer om förbränningen och det tar ett tag innan du kommer i den effektiva fettförbränningsfasen. I fas 1 ska du självklart göra ditt yttersta för att följa programmet.

Ola Lauritzson sa...

Sophia,
kul att du fått så fina resultat. Fas 1, dvs med mycket strikt kolhydratskontroll, rekommenderar jag i 2 till 6 veckor.

Förstår att du har utgått från min första bok från 2004 som jag därefter reviderat.

Anonym sa...

Tack, ja det stämmer att jag har utgått från den boken.

Ok, då väntar jag med Blutsaften och Provivan ett tag till...

Har ju praktiskt taget svettats ut 2,6 kg... det är fruktansvärt vad det sätter igång när jag ätit, men bra antar jag.

anna sa...

Kan man äta naturell yoghurt i fas 1 till frukost?

Vad är bäst? Att äta yoghurten utan nånting alls till eller med några bär?

Finns det någon müsli man kan äta i fas 1?

Ola Lauritzson sa...

Anna, naturell yoghurt är ok även i fas 1, innehåller ca 5g kolhydrater per dl (du ska ju hålla dig runt 20g under en dag i fas 1). Lite bär, nötter och frön till funkar bra. I övrigt är det svårt med müsli just i fas 1.

Kristin sa...

Jag har inte så många kilon att bli av med, ungefär 5!
För att nå min idealvikt. Jag följer Rivstart (antagligen samma som fas 1) och måste säga att jag tycker det fungerar bra och att jag inte behöver vara hungrig, har testat viktväktarna förut men har alltid blivit sur och hungrig ;)
Det jag undrar nu är, vi ska ha gäster i helgen och tänkte laga GI rätter men med potatis som tillbehör för våra gäster, i boken (allt om GI-metoden) står där recept på desserter under rivstart.. Får jag äta någon av dessa desserter alltså? Måste jag då dra ner på nåt annat mål den dagen, tex skippa mellanmål??

och så en fråga till, i min bok står det att till mellanmål kan man äta ost, rekommenderad mängd, 100 gram....stämmer det verkligen?? Låter så mycket!

Bästa hälsningar

Caroline sa...

Hej Ola! Jag är mjölkallergiker o just nu inne i fas 1. Jag måste ju ersätta alla mjölkprodukter med soja eller havremjölk. (inte för att jag använder mig speciellt mkt av sådana produkter i fas 1), men matgrädde är något som jag kan tänkas behöva. Vilket alternativ är bäst, soja eller havre? Mvh/Caroline

Ola Lauritzson sa...

Kristin, kul att det känns bra. Ja, om desserterna står under Rivstart är det ok. Men du behöver ju inte äta enorma mängder...

Samma sak med osten. Den innehåller mycket få kolisar, men det blir ju en del mättat fett och kcal. Så ta lite grann och välj någon riktigt lagrad, smakrik variant som ger dig tillfredsställelse efter bara några bitar.

Ola Lauritzson sa...

Caroline, jag är inte någon stor förespråkare av mjölk för vuxna människor (folk i norra Europa är några av de få som över huvudtaget skulle komma på tanken att dricka mjölk). Så, bra att du skippar det.

Vad gäller grädde och crème fraiche så välj havre eller soja. Skillnaden är inte så stor innehållsmässigt. MEN, kolla att den är osötad och välj den du tycker är godast.

Jenny sa...

Hej Ola.
Jag fick barn för fem månader sedan och ammar. Jag har 30 kg att gå ner för att bli normalviktig. Kan jag börja med fas 1 eller måste jag vänta med det tills jag slutat amma?
Tacksam för svar.
mvh/ Jenny

Ola Lauritzson sa...

Jag rekommenderar inte fas 1 för gravida eller ammande tre månader efter födsel, men därefter brukar det vara helt ok. Men, om du känner dig onaturligt trött tycker jag du ska ta det lite lugnt och hellre börja med en mjukstart.

Anonym sa...

Hej Ola och tack för inspirerande böcker!

Är i fas 1 nu och det funkar bra, men svårast är mellanmålen, kan man äta saltade nötter? Tål inte så många sorter så det är mest mandlar, eller olika frön som gäller för mig :(

Tack på förhand!
Annika

Ola Lauritzson sa...

Annika, jag rekommenderar max en näve nötter per dag (helt inte cashew). Saltade är ok ur GI-synpunkt, men har ju andra konsekvenser. De flesta av oss äter allt fö rmycket salt och därför kan det vara bra att hålla nere på mängden mht blodtryck, vätskebindning mm.

Helena sa...

Håller m Annika, tycker mellanmålen är svårast. Tycker även det är svårt att hålla nere mjölkprodukterna. Räknas osten in i mjölkprodukterna?
Är i fas 1. Väntar hem en beställd bok av dig om GI,längtar!

Anonym sa...

Hej Ola ! jag och min fru har precis (liksom många andra )börjat med Gi i början av detta året !
Har bara en fråga !
Kan jag äta Heinz vita böner i tomat sås till rätterna som ett substitut för potatis o pasta!

Siv sa...

Hej Ola!
Jag är inne på min andra vecka i rivstart och min mage fungerar inte alls som den ska. Jag har inte gått på toaletten på 3 dagar nu...Vad kan jag göra?

Får man äta gröna frysta ärtor i rivstar?

Är det ok att äta en pajdeg gjord på sojamjöl och fullkornsdinkelmjöl i fas 1
Mvh Siv

David sa...

Hej Ola.
Har en kompis som kör LCHF
(low carb-high fat eller nå´t va?)
Inte riktigt GI, men rätt nära tror jag.
Han är dock svag för bl a fikabröd och fuskar allt som oftast. Om han äter t ex en bit vetelängd så skär han tjocka skivor smör och lägger på, för då "blir fusket inte så fuskigt". Smöret liksom äter upp kolhydraterna i bullen. Jag har protesterat och sagt att det kan aldrig bli nyttigare med en massa smör till fusket.
Frågan lyder alltså: Vem har rätt?

Mvh / David

Katrin sa...

Hejsan! Jag och min man har just återupptäckt GI och är helladdade på att komma på rätt köl igen efter ca tre års snaskande.
Vi har bl a boken "Våra bästa GI-recept". I den finns recept på en frukostblandning med nötter och bär. Jag har gjort en sådan laddning, men jag undrar om man verkligen ska ta 100 g till 2 dl yoghurt? Det är ca 1,5 dl nötter, vilket är rätt mättande.
Är hel bulgur ett bra alternativ till ris? Är quinoa bättre? Ungefär hur mycket är en normalportion (färdigkokt)?
Som så många andra skulle jag gärna vilja ha tips på bra mellanmål:)
Tack på förhand!
mvh Katrin

Anonym sa...

Hej igen! Vad många frågor man har...!
Nu undrar jag om du kan rekomendera något knäckebröd som är ok för fas 2 och framåt.

Mvh Annika

Anonym sa...

Till David,

Jag är ingen expert, men jag har precis läst Sten Sture Skaldemans böcker, den s.k. LCHF-gurun som gick ned 70 kg med hjälp av LCHF. Han skriver (och han verkar insatt) att fett OCH kolhydrater i kombination är det värsta du kan äta eftersom kolhydraterna (i det här fallet i kaffebrödet) höjer insulinet och öppnar upp för fettlagring, varpå fettet i smöret lagras lättare. Det är bara när man äter mycket fett och samtidigt undviker kolhydrater som insulinfrisättningen och därmed fettinlagringen uteblir.

emelie sa...

Hej ola
har kört med fas ett nu snart i två veckor, ha gjort som det ha stått i din bok om GI morgonpomenaden före frukost och kalorisnåla maträtter, har måtta och vägt mig, men har inte tappat nått i vikt och måtten är detsamma som från början.Gör jag fel, eller tar det bara längre tid för just mig? Emelie

Emelie sa...

kolhydrats snåla maträtter menade jag :) emelie

Anonym sa...

Smash readied [url=http://itkyiy.com/lasonic-lta-260/]lta chile[/url] the spot [url=http://itkyiy.com/methylprednisolone-acetate/]methylprednisolone and alcohol[/url] skeletons allowed [url=http://itkyiy.com/sces/]sce discounts[/url] your will [url=http://itkyiy.com/k-chlor/]atenolol chlor[/url] much more [url=http://itkyiy.com/epipen-online-video/]epipen and production and cost[/url] his slightest [url=http://itkyiy.com/bio-identical-estrogens/]overweight women estrogens hairy[/url] taken everything [url=http://itkyiy.com/vertigo-meclizine/]side effects of meclizine[/url] never penetrate [url=http://itkyiy.com/goody's-credit-card-bill/]goody's warn notice[/url] killed her [url=http://itkyiy.com/sodium-xylene-sulfonate/]barium diphenylamine sulfonate[/url] done yet [url=http://itkyiy.com/technetium-99m/]technetium ecd[/url] and basilisks [url=http://itkyiy.com/siberian-ginseng-increasing-testosterone/]ginseng and medicine[/url] the beginning [url=http://itkyiy.com/dr-jonas-salk-biography/]salk contemporary[/url] should find [url=http://itkyiy.com/fond-du-lac-reservation-tribal-enrollment/]fond du lac wi newspaper[/url] the last [url=http://itkyiy.com/tramadol-vs-vicodin/]online pharmacy vicodin hydrocodone[/url] the ceiling [url=http://itkyiy.com/removing-chlorine-with-sodium-thiosulfate/]sodium thiosulfate vs hydrochloric acid[/url] olph said [url=http://itkyiy.com/peekaboo-petites/]cleo petites[/url] old child [url=http://itkyiy.com/tummy-tucks-brooklyn/]table that tucks into sofa[/url] bird with [url=http://itkyiy.com/turbo-backup-pep/]pep plus turbo backup[/url] exiled one [url=http://itkyiy.com/diphenhydramine-lawsuits/]diphenhydramine hcl for sleep[/url] omething bothered [url=http://itkyiy.com/ethyl-epa-purified/]purified compressed air[/url] properly appreciate nacronim.

Unknown sa...

Hej, första dagen med GI, undrar om jag kan äta en Wasa Rågi (7.5 g kolh) jag har endast ätit 4 g under dagen. Man kan ju äta upp till 20 g.

Anonym sa...

Har köpt gymkort precis, har inte tränat nåt på flera år....men nu vet jag inte hur jag ska göra för att få resultat snabbast. Börjat med gi rivstart men då ska man väl inte styrketräna??? Är 173cm och väger 86kg. Är riktigt sockerberoende men är nu grymt motiverad att gå ner i vikt....men hur??? hur ska jag lägga upp allt...vad ska jag börja med....MHV Anna

Anna-Lena sa...

Hej! Jag har en undran angående smör. Hur mycket smör får/kan man äta per dag i Gi-metoden? Jag har en vana att mosa mina ägg i smör, är himmelskt gott,klipper gräslök över, mums. Men nu börjar jag tro att det blir för mycket av den goda varan smör. Har kört fas 1 i snart 6 veckor. Läste ett inlägg att det inte var någon garanti att man gick ned så speciellt mycket i fas 1. Har inte gått ned merän ett par kilon. Ja, så något stämmer inte. Försöker med daglig motion och att äta mellanmål, men...det går inte så bra alla dagar pga olika dåliga skäl. Kanske jag äter för stora portioner. Har du några rekommendationer på portionsstorlekar? Kvinna, man bör ju skilja.
Tycker du har många bra recept i dina böcker och följer din blogg emellanåt.
Hälsningar Anna-Lena

Unknown sa...

Hej,
Jag och min man är nya på det här med GI, men hoppade på för att vi kände att det var dags att ta tag i vår hälsa. Vi hittade då en sida på nätet G-metoden.nu där vi fick en inledande 14 dagar startmeny och recept därtill.
Men när man sedan börjat läsa på och söka efter mer info beträffande upplägg med mat, träning och vad man behöver veta så tycker vi att den meny vi kör på är rena svält-racet jämfört med andra tips man läser. Så nu skulle jag vilja ha tips om hur man ska tänka för vi vill göra detta rätt och bra.
Till saken hör också att min man är ligger på tre siffrigt och jag är "lite över" normal. Men vi äter samma mängd och sorts mat. Vilket också känns lite avigt.
Tacksam för alla tips!
Två peppade GI-fans
Tacksamma för alla tips!

Elin sa...

Hej.
Jag äter efter gi metoden sen ca 4 månader och äter inte mycket kolhydrater. Ca ett knäcke bröd eller mjukt grovt bröd, tillåtna grönaker ev nån morot per dag. Annars bara ägg ,kött ,keso och ibland nån proteinshake. Fuskar ibland med lite mörk choklad eller m&m men är för det mesta duktig. Men!! Jag går ner väldigt lite kanske 0.5-1 kg på 3 veckor.
Vad gör jag för fel?
Dricker ganska mycket grönt the m lite mjölk, slarvar ibland med regelbunden mat (kan gå 5-6 timmar emellan) Äter ganska små portioner.
Är det nåt av detta tror du som felar eller skall jag äta mer kolhydrater? Har ca 15-20 kg övervikt.
Vill gärna gå ner lite fortare, helst 0,5-1 kg i veckan.
Tacksam för tips!!
Mvh Elin

Monica sa...

Hej ola.
för ungefär 4månader sen föddes min son 10veckor för tidigt med kejsarsnitt, bodde på sjukhus i 5veckor och mådde jätte dåligt och åt upp mig. Jag äter typ mina känslor :( och nu har det blivit en ond cirkel. Tycker det är svårt att veta vad amn ska äta för att äta rätt. har typ 4o kilo övervikt som jag måste bli av med..kan jag köra gi-metoden nu när jag ammar? Mvh

Anonym sa...

Kan man gå och typ småäta grönsaker

Anonym sa...

dating lois lane short story http://loveepicentre.com/taketour.php 199 top dating sites

Anonym sa...

If you are living alone cheap coffee makers , or would be the only 1 inside your family who drinks coffee, think about buying a single-serve coffee maker. Providers like Keurig have produced coffee makers that use a coffee pod, a single serving of coffee grounds inside a tiny container that fits inside the machine. This kind of coffee maker is also valuable should you prefer to drink a unique flavor of coffee each day. Rinse off your coffee filter prior to putting it inside of your coffee maker. The coffee filters may possibly have fibers or plastic on them once you take them out with the plastic packaging. In the event you leave these products on the filter, they will end up inside your coffee when it brews.

Should you be living alone coffee makers wholesale , or are the only one particular within your loved ones who drinks coffee, take into consideration acquiring a single-serve coffee maker. Providers for instance Keurig have produced coffee makers that use a coffee pod, a single serving of coffee grounds within a tiny container that fits inside the machine. This sort of coffee maker is also valuable if you prefer to drink a distinct flavor of coffee every day. Rinse off your coffee filter prior to putting it inside on the coffee maker. The coffee filters could have fibers or plastic on them if you take them out of your plastic packaging. In case you leave these things around the filter, they'll wind up inside your coffee when it brews.

http://coffeemakers101.webs.com

Anonym sa...

maxx ve software data http://buyoem.co.uk/fr/category-14/Autres?page=5 word tracking software [url=http://buyoem.co.uk/de/category-2/Business?page=3]accounting software for alarm company[/url] windows mobile video software
[url=http://buyoem.co.uk/product-17279/Personal-Firewall-3-0-Mac]Personal Firewall 3.0 [Mac] - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] computer slide imagery software
[url=http://buyoem.co.uk/de/product-37357/Ultraleecher-Final-1-0][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonym sa...

dvd burning software for sony camcorder http://buyoem.co.uk/product-32052/Create-List-of-Files-On-FTP-Server-Software-7-0 optime epic scheduling software [url=http://buyoem.co.uk/product-37248/PPTshare-File-Compressor-2-5]math software for younger children[/url] garmin gp60 software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/category-6/Logiciel-de-serveur]Logiciel de serveur - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] outlook share software that supports mapi
[url=http://buyoem.co.uk/de/product-37103/Alabe-Reports-Eroscope-1-1][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonym sa...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#kaqhy]buy cialis online[/url] - cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#plbsb cialis online

Anonym sa...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#nypqp]buy viagra online[/url] - viagra online , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#ysrrl buy viagra online

Anonym sa...

best pick 3 lotto software http://buyoemsoftware.co.uk/es/product-36194/Microsoft-Windows-7-Ultimate-x64-French windows 2000 file recovery software [url=http://buyoemsoftware.co.uk/fr/product-35371/3herosoft-iPod-Mate-3-4-MacOSX]what are the hottest software today[/url] media lab software website
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-37223/Nicos-Viewer-Pro-3-0]Nicos Viewer Pro 3.0 - Software Store[/url] government software project lessons learned
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/fr/manufacturer-14/Steinberg][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonym sa...

Asking questions are genuinely good thing if you are
not understanding anything fully, but this piece of writing gives good understanding even.


Here is my web blog; http://testing.wordgeist.com/Science/How_You_Can_Steer_Clear_Of_sell_my_gold_Disappointments

Anonym sa...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking
about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you
could be giving us something enlightening to
read?

My web page ... 82766

Anonym sa...

We absolutely love your blog and find almost all of your post's to be exactly what I'm looking
for. Does one offer guest writers to write content to suit your needs?

I wouldn't mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

My blog post ... futebol24.net