söndag 3 januari 2010

Hur gjorde man förr i tiden?

Natten till Nyår gick vårt kylskåp sönder. Ett kylskåp: en av de självklarheter vi räknar med bara ska fungera. Man blir liksom helt ställd. Samma sak med el, telefon, TV. Ja, tänk vad vi är bortskämda egentligen! Hur gjorde man förr i tiden?

Hur som helst undrar jag om någon vet hur länge ägg överlever i rumstemperatur? Äggen är det enda jag inte har ätit upp, slängt eller lagt i frysen. Det har snart gått fyra dygn nu...vågar jag äta dem imorgon?

7 kommentarer:

Unknown sa...

De håller ganska länge. Jag fick veta för ett tag sedan att hållbarhetsdatumet på äggpaketen är för ägg i rumstemperatur och har de varit i kylskåp så håller de ännu längre. Det är bara att knäcka dem och lukta eller koka dem - smakar de bra är de OK. Jag tror att de håller flera dagar till!

Unknown sa...

Det var Kicki på Middagsfrid som lärde mig om äggens hållbarhet kom jag på: "...äggen håller minst en månad längre än bäst-före-datumet om de förvaras i kylskåp. EU-märkningen för detta bygger på att ha äggen i rumstemperatur..." (http://middagsfrid.blogspot.com/2009_01_01_archive.html)

clara sa...

Hej Ola! jag har läst din bok, "Gå ner i vikt med GI" den var mycket bra och en utmärkt handbok! Men en sak jag undrar över som inte står i boken är om det finns risk att äta för lite i fas ett och vad som i så fall händer?! Jag har nämligen ganska svårt för att få i mig fett, vad händer om man får ett underskott utav det i fas ett?

kram Clara

Gittan sa...

Det ska jag tala om:
Lägger man ett rått ägg med skal på i en skål och det flyter upp då det gammalt, sjunker det är det ok.

Jag har en kock till sambo :)

Ola Lauritzson sa...

det var ju ett smart hushållsknep Gittan!

Ola Lauritzson sa...

Clara,
Försök äta regelbundet och undvik att bli "vrålhungrig" mellan matintagen (lite hungrig skadar inte). Om du känner dig lagom mätt och har tillräcklig ork/energi är det ett tecken på att du äter fullt tillräckligt.
Lycka till!

Gittan sa...

En skål med vatten ska det vara heee, glömde skriva det.