tisdag 24 mars 2009

Frukostflingor


Jag fick en fråga i tidigare inlägg ang frukostflingor och tänkte att det kunde vara intressant att fråga er. Vet att många av er gör egen müsli och gröt. Men om ni köper flingor - vad väljer ni då? Själv brukar jag köpa dessa från Frebaco som jag tycker är både goda och riktigt nyttiga.

Näringsvärde (genomsnitt för 100 g):
Energivärde 1550 kJ / 370 kcal
Protein 12 g
Kolhydrat 71 g
varav sockerarter 1,5 g
Fett 4 g
varav mättat fett 0,5 g
Kostfiber 8 g
Natrium 0,4 g (motsvarar 1,0 g koksalt)

22 kommentarer:

Chrissan sa...

Har testat att göra egen GI-müsli, men inte vågat köpa några "färdiga" flingor. Har inte vågat då jag inte vart helt säker på vilka som är ok... Så tack för tipset!

Anonym sa...

Paulun's har också nån färdig müsli. Har bakat bröd av "hans" brödmix också. Himla gott!!
Jag gör min egen müsli. Den har jag blivit beroende av (Ulrika Davidsson "GI för hela familjen: gott och nyttigt för hela familjen". Avnjutes gärna med turkisk yoghurt och filéad apelsin.

Anonym sa...

Om jag köper blir det ViktVäktarna Fullkornscrunch Hallon med vanilj.

Innehåller:
Protein 9g
Kolhydrat 58g
varav sockerarter 11g
Fett 5g
vara mättat fett 1,7g
Kostfiber 23g

Den tycker jag smakar bra.
Gittan

Anonym sa...

Shit - är de nyttiga?

Med 71 gr kolhydrater/100 gr?

Eller är det för att sockerhalten av dessa 71 bara är 1,5 gr som de kan kallas nyttiga?

Bra att veta i alla fall.

Om en av Sveriges GI-experter säger nyttigt om detta så hakar jag på! :-)

Ola Lauritzson sa...

Alla ceralier, bröd mm är ju gjort på kolhydrater så det är i princip omöjligt att hitta någon variant utan, då skulle de knappast kallas flingor.

Men det som är bra med dessa är att a) fiberinnehållet är högt, b) de har lågt GI (bl a pga havre), c) inget tillsatt socker.

Glöm inte att det bara är i fas 1 som 2 jag rekommenderar att strikt skära ner på kolhydratintaget. Därefter är det helt ok att äta en del, så länge som de tillhör gruppen "smarta kolhydrater".

Anonym sa...

Ola, är min ViktV. chrunch nyttig eller va tycker du, jag äter den typ 1 gång i veckan, för det mesta blir det omelätt-
Snälla svara vore roligt att höra vad du tycker,kram
Gittan

Anonym sa...

Hej Ola,

nu har jag kört rivstart i 2 veckor men har inte gått ner något :-(...vad är det som är fel?...kan säga att jag har följt programet ganska noga...
tack indira

Anonym sa...

Men Ola..de där flingorna är inte bra för oss LCHF:are, den ger ju en ganska så hög glykemisk belastning...sen om det är bra eller dåligt kolhydrater är av underordnad betydelse, den glykemiska belastningen blir ju jättestor ändå.

Anonym sa...

Hejsan Ola. Jag skrev till dig för ett tag sen om ett mycket suspekt bröd som kallades GI-bröd. Du undrade vad det var för bröd som kallades GI-bröd men ändå innehöll saker som druvsocker och sirap. Nu har jag återigen stött på detta elände i affären, Lev Sunt heter det och kommer från Konsumbagarn. Hoppas inte någon stackare går på denna gigantiska bluff och köper brödet.

Anonym sa...

Jag har haft njursten.Kan det vara negativt att äta enligt GI, fas ett då. Jag har hört något om det.

Anonym sa...

http://www.kcl.ac.uk/news/news_details.php?news_id=1032&year=2009

Studie om varfor vi kanner oss mata av GI mat.

Hals/Gustav

Ola Lauritzson sa...

Gittan, hur ser innehållsförteckningen ut på dina VV-flingor?

Ola Lauritzson sa...

Indira, det är svårt för mig att säga varför du inte fått något resultat utan att veta mer. Ibland tar det lite längre tid för att få igång kroppens fettförbränning, men det kommer. Mediciner, ålder, stress, tidigare jojo-bantning mm påverkar också. Om du skriver hur en "vanlig dag" ser ut för dig kanske jag kan hjälpa dig mer.

Ola Lauritzson sa...

Anonym 1: Nej, om du följer LCHF eller första, strikta GI-fasen då är inte några flinger ok.

Ola Lauritzson sa...

Anonym 2: En väldigt stor proteinkonsumtion innebär att njurarna får arbeta lite mer och därför skulle jag rekommendera att du, åtminstone till en början, följer balansfasen. Se också till att dricka mycket vatten. Känns det bra kan du senare gå över till fas 2 och ev fas 1.

Ola Lauritzson sa...

Gustav, tack för intressant länk!

Anonym sa...

Hej Ola, jag måste börja med att tacka dig för ditt svar och här kommer redovisningen av en vanlig dag hemma hos mig:-) kan också tillägga att jag har nedsatt funktion av sköldkörtel och äter Levaxin 100 mg varje dag.
Börjar med det att lämna barnen på dagis/skola och sedan iväg till jobbet. Här blir det frukost bestående av lätt yogurth eller proteindrink eller kokta ägg med keso. Lunch oftast sallad med citron-och vinäger dresing och kyckling, och sedan hem äta middag någon köttbit med sallad igen och avsluta tre dagar i vecka med att träna spinning, bodypump eller köra vanlig gymträning. Jag känner att jag gör så mycket bra saker ibland fuskar jag med någon banan, torkad frukt eller godisbit men då när jag gör det känns det som att jag snrart kommer att somna på plats p g a brist på socker.
Hoppas att du blir klokare på mitt problem av det här och kan ge mig råd. Tack på förhand! Indira

Ola Lauritzson sa...

Indira,
din kost och träning verkar mycket bra - inget att säga om den. Det mesta förklaras sannolikt av sköldskörtelrubbningen som styr förbränningen. Tyvärr är det inte mycket att göra åt detta (i vissa fall krävs medicinering), utan du får acceptera att det tar lite längre tid för dig. Samtidigt ska du veta att kosten och träningen inte bara är viktiga för vikten utan också för kroppens hälsa i största allmänhet.

Kämpa på nu och ge inte upp. Du gör allt rätt!

Anonym sa...

veteflingor,oligofruktos,rågströ (rågmjöl,surdeg(rågmjöl,vatten),salt,kornmalt),havreflingor,puffade vetekärnor,glukos-fruktossirap,socker,vegetabilisk olja,hallonkrisp (2%) (maltodextrin (vete),hallon,förtjockningsmedel E401),vaniljarom,fullkorn 66%.

Låter inte så bra,
när man läser detta på innehållsförteckningen i VV flingorna.
Hej från Gittan

Anonym sa...

Min erfarenhet är att VV:s produkter generellt satsar stenhårt på att hålla nere fetthalten (och/eller det totala energivärdet). Konsekvensen blir produkter fullproppade med suspekta tillsatser och även en del socker. Inget förstahandsval om man är ute efter kvalitetsmat med andra ord. Men det är som sagt min personliga åsikt.

Ola Lauritzson sa...

Instämmer med Angelica. Veteflingor, fruktos, glukos-fruktossirap... ja, du hör ju själv...

Anonym sa...

Ok då ska jag inte äte det här nått mer.
Gittan