onsdag 11 februari 2009

Det här med sömn! Sover du bra?


De senaste dagarna har inneburit sena kvällar och tidiga morgnar för mig. I natt blev jag dessutom väckt av en stolle som ringde för att få svar på frågor om GI-metoden (hur kan man komma på tanken att ringa någon som man aldrig träffat mitt i natten? Och hur kan man vara så dum att man svarar?).

Självklart kunde jag inte somna om efter att ha blivit väckt och när klockan ringde kl 6 kände jag mig inte det minsta utsövd.

Och det märks direkt på mitt humör, kreativitet och koncentrationsförmåga. Och på mina hungerskänslor: jag blir så otroligt sugen på något att stoppa i munnen. Risken för småätande är mycket större om jag inte fått sova ordentligt.

Detta leder mig till en viktig slutsats: det bästa jag kan göra för att minska risken för sockersug och snedtramp är att se till att vara utvilad!

Hur är det för dig – sover du bra? Har du några sov-bra-tips?

15 kommentarer:

Caty sa...

Nuförtiden sover jag bra, och speciellt när jag har tränat. TV:n är ett bra sömnmedel också, jag älskar deckare och kriminalserier, men av ngn anledning somnar jag oftast då och jag vill ju så gärna veta slutet. Då får man fråga på jobbet dan därpå hur det slutade:-)

Tjoddasmamma sa...

Lägg dig bekvämt och gör såhär:
Välj ett föremål du känner väl till väl med detaljer/struktur på (jag har av någon anledning min kanariefågel jag hade som liten i sin bur), när du inte kan sova, föreställ dig föremålet och koncentrera dig på detaljerna, försök komma nära objektet och studera det ur alla vinklar och vrår du kan....när du verkligen ser det framför dig...grattis, då har du förmodligen somnat. Fungerar för mig. Lite...självhypnos möter meditation? :)

Anonym sa...

Mörkläggningsrullgardin ... (långt ord)
och Percale-lakarn ... mmmmm.... så mjukt & skönt!
Sen får det ju gärna vara tyst också :-)

Anonym sa...

Jag känner igen mig i att jag småäter mer när jag nattsuddat och stigit upp tidigt. Gillar tyvärr att sitta uppe på kvällarna, så det är en utmaning att lägga sig i tid.

Anonym sa...

Jag har massor av klassisk musik i min i pod och vaknar jag på natten somnar jag alltid om igen när jag lyssnar på vackert klassiskt......
Oum skivan är också sövande i mörkret......
Mims

Anonym sa...

Det låter ju helt korkat att ringa mitt i natten för att få svar på GI-frågor! Någon nattsuddare som plötsligt kommit på att han ville leva sunt och gå ner några kilo?
Hur som helst sover jag gott om nätterna. Har sedan något år tillbaka börjat lyssna på CD-böcker när jag går och lägger mig. Faktiskt ett underbart sätt att somna på! Mycket bättre än att vakna av att boken faller ner på näsan på en :) Ligger aldrig vaken och vrider mig längre, inte ens om jag är i stressiga perioder.
Hoppas du sover gott inatt!

Anonym sa...

Är inne på min 5:vecka med rivstarten, är det bra eller !!!!
att köra på med riven?

Sedan jag började med GI har jag knappt varit trött sover 3-5 timmar, det kan väl inte vara bra!
Förut va jag jämt trött och sov 7-8 timmar.
Igår gick jag och la mig klockan 2 på natten och gick upp kvart över 5 imorse, jag hade köpt strömming igår så när klockan va halv 7 imorse hade jag stekt 2 kilo strömming.
Undra va grannarna tyckte att det lukta stekt strömming kl 6 ha ha.

Anonym sa...

Är inne på min 5:vecka med rivstarten, är det bra eller !!!!
att köra på med riven?

Sedan jag började med GI har jag knappt varit trött sover 3-5 timmar, det kan väl inte vara bra!
Förut va jag jämt trött och sov 7-8 timmar.
Igår gick jag och la mig klockan 2 på natten och gick upp kvart över 5 imorse, jag hade köpt strömming igår så när klockan va halv 7 imorse hade jag stekt 2 kilo strömming.
Undra va grannarna tyckte att det lukta stekt strömming kl 6 ha ha.

Ola Lauritzson sa...

PiaPlutt - mycket bra idé. Påminner om mitt eget trick som går ut på att jag försöker minnas min senaste golfrunda och föreställa mig slag för slag. Det är så trist att jag ganska snabbt somnar...haha!

Ola Lauritzson sa...

Gittan: det låter ju lite extremt måste jag säga... Sova 2-3 timmar per dygn...oj! Hur många dagar har detta hänt?

Anonym sa...

Innan jag började med GI så hade jag oerhört svårt för att somna på kvällarna. Kom helt enkelt inte till ro. I början var jag så pigg att jag sov kanppt 3 timmar/ natt. Nu efter 6 veckor somnar jag lättare men behöver inte lika mkt sömn. Men det är ett stag framåt. Tror att det kan bero på att jag motinerar mera och blir tröttare på det sättet. Läste någonstans att det bästa tipset för att komma till ro på natten och sova tungt är att gå en lång och mkt rask promenad ca 45 minuter innan sängdags.

Anonym sa...

Hej Ola
Ja du, dom första 2 veckorna av riven sov jag c:6 tim/dygn, det är normalt för mig, v3 va jag skit trött och sov ca:7 timmar och jag var så trött på dagarna, v4 ca:5 tim och nu v5 har jag knappt sovit mer än högst 3 tim.
Men därimot är jag jätte trött på dagarna (inte konstigt när man inte sover om nätterna) eller hur.
Jag kanske rör på mig för lite kanske ska börja gå promenader varje dag, eller!!!
Kan tilläggas att jag är sjukskriven sedan 1 år tillbaka på grund av att min hälsena nästan har gått av, lite svårt att gå,väntar på operatio.
Har du något bra tips hur jag ska röra på mig! eller hur jag ska kunna få lite mer sömn..
(jag sover aldrig på dagarna så det kan inte vara därför jag inte kan sov om nätterna).
Hej
Från Trötter

Nilssons och Vevle sa...

Kan tillägga att det finns vetenskapliga bevis för att om man sover 7 timmar eller mindre/natt så har man 3 gånger så stor risk att bli förkyld jämfört med folk som sover 8 timmar eller mer/natt.
Tänk på det alla ni som inte sover om nätterna. Kroppen behöver sin återhämtning och ingen gillar väl att vara sjuk.

Ola Lauritzson sa...

Gittan, tror nog att lite mer motion skulle vara bra. Men lite klurigt med din hälsena. Kan du tänka dig att gå och simma eller något sådant?

Anonym sa...

Hej Ola och alla ni andra

Ja jag simmar 1 gång i veckan.
Men den här veckan ska jag börja simma 2 gånger i veckan det känns som det behövs, jag promenerar oxå men inte varje dag ska nog börja gå 1/2 timma per dag allafall, fast det är inte så skönt i hälen, men jag måste.
Hoppas jag kan stå för det.
Hej från Gittan