tisdag 10 februari 2009

Gillar du blodpudding?


Jag ska erkänna att jag är barnsligt förtjust i det. Och det fick bli min middag. Men undvek lingonsylten som ju inte är så GI-bra (det berodde mer på att jag inte hade någon hemma, än att jag är så renlärig som jag skulle önska). För övrigt är blodpudding hyggligt ur GI perspektiv, men tyvärr inte mer. Tillverkarna blandar ganska mycket mjöl i en del varianter. Ibland också socker. Retligt.

Godast blir det med knaperstekt bacon, rårörda lingon och varför inte lite kapris? Mums. Gea's blodpudding (på bilden) är ju inte någon lyxvariant - det finns betydligt godare. Men den är billig, och det var den enda jag hade hemma....

Lunchen var köttgryta med sallad.

Och till frukost två kokta ägg och en grov macka med ost.

Tyvärr smög det ner några godisbitar i eftermiddag som råkade ligga på kontoret och reta mina sinnen. Men jag väljer att glömma bort dem...

Imorgon är det dags för Erik Knutpiskan Börjesson igen - alltså min PT. Då jäklar! :-)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag typ älskar blodpudding. Det är gott, men jag är i rivstarten och då har jag förstått att det inte är optimalt. Mitt favorit-tillbehör är riven vitkål blandat med lingonsylt, och så knaprig bacon så klart!

Caty sa...

Jag älskar blodpudding! Oh vad jag blev sugen på det helt plötsligt:-) Får väl äta det någon gång, men inte för ofta...

Anonym sa...

Blodpudding är gott, inte för ofta men ett par gånger om året så smakar det underbart.

tips: servera med stekt äpple o bacon.. man saknar inte ens lingonsylten!

Anonym sa...

Jag tycker de är underbart att du visar att även du är människa som inte alltid kan motstå de goda som retar en mitt framför näsan!
Detta gör att det är roligare att läsa din blogg och man kan känna igen sig, inte bara känna sig som en syndare för man tog en semla när man fikade, utan att även "solen har fläckar..."
Jag och flera av mina vänninor är inne dagligen och läser bloggen och tycker dina böcker är toppen, även roligt att så många skriver kommentarer och ger sina egna tips så man får nya och roliga ideer!
Tack Ola för en suverän blogg!

Ola Lauritzson sa...

Tack för dina trevliga ord Eva!

Anonym sa...

Det glädjer mig att höra att Blodpudding ändå kvalar in som "okej" eftersom jag också är väldigt förtjust i det. Men jag vill gärna ha lingon till. Kanske kan hitta ngn osötad variant.

Anonym sa...

Blir lite förvånad över att blodpudding är ok ur GI-synpunkt.

Jag brukar ha rätt bra koll på vilken mat som höjer blodsockret då jag har en son med diabetes. Och blodpudding höjer definitivt blodsockret.

Är det inte det GI-tänket går ut på, att undvika snabba kolhydrater? Eller är det jag som är ute o cyklar?

Ola Lauritzson sa...

Jo, du har helt rätt - GI handlar om att hålla blodsockret i schack. Reagerar han olika på olika sorter. Som jag skrev finns det en hel del mjöl i några varianter (bl a Gea's som jag visar på bilden). Men som med alla korvar finns det ju bättre och sämre kvalitet. Och som sagt, undvik den söta sylten till...

Anonym sa...

Vanlig blodpudding innehåller förutom mjöl även socker. Gea har dock även en sockerfri variant.

Det är aldrig sylten till som höjer hans blodsocker här hemma, det är själva blodpuddingen. Vi kör alltid sockerfri lingonsylt.

Nu är det inga jättedoser insulin som måste till när det gäller blodpudding, men höjer...det gör det.

http://bloodpudd.blogg.se/ sa...

http://bloodpudd.blogg.se/

Anonym sa...

It sounds like you're creating problems yourself by trying to solve this issue instead of looking at why their is a problem in the first place.

rH3uYcBX

Anonym sa...

Jag sökte på blodpudding i google och hamnade här. Blodpudding innehåller ju mängder med sirap och annan stärkelse, så diabetiker borde varnas.

/Pre-diabetiker

Anna Karlsson sa...

Hej! Man kan aldrig stirra sig blind på en enda faktor! Så inte heller Glykemiskt index. Bra mat handlar om helhet och om livsmedel i samverkan med varandra. Blodpudding är ett livsmedel som innehåller bra med järn och D-vitamin och det ger en långsam blodsockerstegring vid en lagom portion. Med eller utan lingonsylt. Om man har bacon till blir det mer energi och då kanske man ska äta mindre av sylten till exempel.Att blodpudding innehåller lite socker (motsvarande en godisbit)och mjöl påverkar inte nämnvärt blodsockret vid en lagom portion, men om man äter en stor energirik fettrik portion mat så höjs blodsockret - ibland omedelbart efter, men ofta med en viss fördröjning.
Så, ät gärna en lagom portion blodpudding med valfritt tillbehör i lagom mängd och njut av det i lugn och ro så känner du när du blir mätt! Om man har diabetes kan man prata med sin dietist eller diabetessköterska för att tillsammans hitta en passande lösning. Jag tycker inte att man ska varna för vanlig mat.
Hälsningar Anna, leg. dietist