torsdag 5 februari 2009

Gårdagens middag - så enkel och god!


Hade lite gäster igår och bestämde mig för att göra en kycklingvariant som alltid blir god:

Bryn kycklingbröst på båda sidor. Låt vila. Skiva rikligt med purjolök och stek tillsammans med crème fraiche, grönmögelost, ev bacon, en buljongtärning och en skvätt vitt vin eller whisky eller konjak (jag tog whisky igår). Lägg tillbaka kycklingbrösten och låt puttra under lock i ca 15 minuter. Färdigt!

Jag serverade blomkålspuré till, men det går ju lika bra med grillade grönsaker. Eller varför inte vildris, quinoa eller något annat.

Desserten blev dock inte så GI-riktigt: mustig chokladglass. Och mängden vin översteg definitivt rekommendationen för att vara på den "nyttiga sidan"....

Men trevligt och smarrigt blev det! Bild från dukningen (glömde förstås att ta bild på maten...)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ett problem. Jag går på rivstart nu, och på söndag har jag gjort 2 veckor. Min tanke är att fortsätta nån vecka till, då jag känner att jag mår bra och klarar det....

men nu undrar jag över det här med vin. Imorgon fredag ska jag ut med jobbet och äta middag. Potatisen kan jag hoppa, men jag vill gärna ta ett glas vin eller två. Kan man göra det utan att sabba ALLT man jobbat för och är rött eller vitt att föredra?

Anonym sa...

Hej, OLa!

Jag följer GI metoden steg 2 och har dina receptböcker och tycker dom är jättegoda. När jag var pÅ ICA mAXI så såg jag en bok som heter GI för hela familjen av Ulrika Davidsson, tittade i den men blev väldigt förundrad över att det fanns recept på sockerkaka och andra recept med rent socker...är det godkänt enligt GI nu???

När kommer din nya bok ut och vad kommer den att kosta vill ha den :-)

Ha det bra,

Unknown sa...

Hej Ola. Det låter ju väldigt smarrigt med whisky och grönmögelost i såsen. Det receptet får jag nog ta och prova.

En fråga om recepttävlingen:
Du skrev att du skulle "lotta ut" böckerna. Menar du att det blir slumpen som avgör vilka som vinner, eller agerar du "domare" och väljer favoriter?

Gunilla

Anonym sa...

Mitt biddrag till boktävlingen...
Detta hittade jag på ikväll och det blev så gott att jag vill dela med mig. Det var lite kylskåpsrens, så ta mängderna med en nypa salt ;)Jag gjorde på 1 kg färs för att få över till några lunchlådor. Uppskattar att det räcker till 8 portioner. Men det är ju lätt att halvera.

Köttfärslimpa med ost och oliver
1 kg blandfärs
2 ägg
(jag hade 1 finriven, kokt, kall potatis pga mitt kylskåpsrens, men det kan ju såklart uteslutas)
ca 1 dl finhackade svarta oliver
ca 150 g tärnad, smakrik ost
1 finhackad köttbuljongtärning
2-3 msk frusna provencalekryddor
nymald vitpeppar

Jag blandade allt och formade till två limpor. 150 grader i varmluftsugn ca 40 min. Smaskens!

durd sa...

@gunkje/Ola
Körde detta recept från en av dina böcker Ola förut. Gör dock inte som jag och använd whiskycheddar (gillar inte mögelost). Det låter supergott, men ack så j*kla starkt det blev, tog över smaken från allt annat. Kunde knappt ta två skedar av "såsen" och jag hade kvar 3dagar lunchlådor :)

Ola Lauritzson sa...

Sandra: Eftersom du varit så duktig i två veckor tycker jag du ska unna dig ett glas vin eller max två med dina kollegor. Det finns inte så mycket kolhydrater i vin och det är inte så farligt för dig. Men inte mer än två glas. Eftersom du skurit ner så mycket på kolisarna är du extra känslig för alkohol och får mycket lättare dagen-efter besvär. Dessutom bromsar alkholen fettförbränningen förstås.

Ola Lauritzson sa...

Anonym: GI för hela Familjen som Ulrika skrivit är en bok just för hela familjen med lite nyttigare alternativ till vad många barnfamiljer äter, ex pannkakor som jag tror är gjorda på dinkel mm. Som sagt bättre alternativ till vad många äter, men inte optimalt om du ska gå ner i vikt som du försår.

Min nya bok har kommit ut och billigast är den nog om du köper den på Internet, ex www.adlibris.se eller www.internetbokhandeln.se. Kostar 147 kr tror jag.

Ola Lauritzson sa...

Gunkje: nej inte utlottning, utan jag kommer att välja några recept som jag tycker är extra spännande! :-)

Ola Lauritzson sa...

durd: jag älskar whiskycheddar, men kanske inte ska ha den i maten som du varnar för. Alternativt ta lite mindre mängd...? :-)