torsdag 26 februari 2009

LCHF (High Fat Low Carb). Vad tycker du?


Jag får ofta frågan om vad jag tycker om den sk LCHF-dieten som har blivit populär den senaste tiden.

I korthet går LCHF ut på att du äter en kost där merparten av energiinnehållet kommer från fett. Mättat eller omättat fett spelar inte så stor roll. Du undviker det mesta av kolhydrater och håller även ner på mängden protein. Utgångspunkten är densamma som gäller för GI-metoden, dvs att hålla blodsockret stabilt och insulinproduktionen i schack.

LCHF påminner om det som jag kallar fas 1, eller rivstarten, i mina böcker fast med tre skillnader:

1. Jag rekommenderar mer protein och mindre fett.
2. Jag förespråkar en övervikt av omättade fetter.
3. Jag rekommenderar en tidsbegränsning, normalt 6 veckor med denna kost.

Jag har testat LCHF och vet att det fungerar bra för många personer. Men att följa en diet, där bland annat smör, grädde, brieost, fläsk är huvudingredienser under en lång period är inte något som jag förespråkar. Och det av två skäl: Dels råder oklarhet kring vilka hälsoeffekter kosten har på lång sikt, dels tycker jag det blir osmakligt.

"Min metod" utgår istället från att du på lång sikt äter en varierad kost där kolhydrater med lågt GI (ex frukt, quinoa, bönor/linser, vissa rotfrukter, dinkel, fullkornsprodukter) ugör en ca tredjedel av kosten. Enligt min erfarenhet blir det både lättare och smakligare när du varierar kosten. Förmodligen nyttigare också. Däremot tycker jag att en inledning på 2-6 veckor där du strikt skär ner kolhydraterna i kosten är bra om du snabbt vill gå ner i vikt, vill bli av med ditt sötsug och tvinga igång kroppens fettförbränning. Men då hellre ett något högre proteininnehåll än vad som normalt rekommenderas av LCHF-anhängarna. Och som sagt, gärna en övervikt av omättade fetter.

Jag är intresserad av att höra var ni står. Har du testat LCHF och vilka är dina erfarenheter?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det nackdelar med att fortsätta med rivstarten längre??

Anonym sa...

Jag har gått ned 4 kilo med gi och har 10 kg kvar. Har provat gå från rivstart till nystart men så fort jag börjar äta lite kolhydrater kommer suget och fusk ätandet. Har tänkt mig fortsätta med en blandning av rivstart/nystart för som jag resonerar måste det ändå vara bättre för kroppen att bli normalviktig.
Vad det gäller LCHF känns GI nyttigare och mer balanserat.

Anonym sa...

Samma här jojocia, jag har oxå märkt det där med fuskätandet efter jag lagt till lite kolhyrdater:(
Tänker fortsätta med riven på vardagarna och äta lite mer kolhydrater på helgerna.
Tror det funkar bättre.

Ancan sa...

Hejsan alla glada viktkämpare!
Jag äter en blanding av Gi och LCHF och går ner sakta men säkert. Varför jag överger LCHF till en del beror på att det blir väldigt ensidigt. Saknade smaker!! Hallon blev jag helt sugen på efter en månad. Det som är bra för mig med LCHF är att fettet håller mig mätt!! Äntligen i livet är jag mätt och utan sug. Frukt låter jag bli, kanske det blir två frukter i veckan uppdelad på flera dagar. Försöker hålla mig till 30-60gram kolhydrater per dag. Känner inte att jag offrar något och vad det beträffar hälsoeffekterna så är jag helt säker på att den kosthållning jag nu för är mycket bättre än den där kolhydraterna dominerade och suget ofta vann och fick med sig massor med lösgodis. Lösgodis är definitift inte hälsosamt. Jag tror att var och en måste hitta sin väg och fortsätta med det som funkar. Funkar det så fortsätt annars byt till nåt annant. Ha det gott!

Anonym sa...

Jag äter LCHF och från början trodde jag väl att jag kunde återinföra lite kolhydrater efter ett tag, men det går inte....det börjar med ett äpple och slutar med en prinsesstårta....Jag har stor övervikt och har varit överviktig länge, kanske man är mer skadad då (mer kolhydratkänslig)./Jazzie

Anonym sa...

Jag började med GI den 5:e januari men hamnade mer och mer åt lchf-hållet. När jag för några veckor sedan bara åt enligt lchf så började jag må dåligt.Jag kände mig uppblåst, var förstoppad, gick definitivt inte ner i vikt osv. Efter att senaste veckan kört med GI så mår jag toppen igen... och kilorna rasar igen.

Idag visade vågen -10kg sedan 5:e januari. YEY!

Ulrica sa...

Äntligen skrev du något intressant på din blogg. Hade varit intressant med en kommentar till dagens artikel i bla DN

Anonym sa...

Hej!
Jag har provat LCHF i ca 6 månader men fuskade lite över julen. Gick inte ner ngt i vikt och fick dessutom gallstensanfall. Nu har jag övergått till Isodieten och mår hur bra som helst. Tror verkligen att GI är bäst. Har gått ner 1.7 kg på en vecka, nu har jag bara 30 kvar :)
Hälsningar Bitte
http://blogg.passagen.se/ekebr

Unknown sa...

Tack för alla intressanta svar, och tack för att ni delade med er! Låter som om en del av er är mycket känsliga för kolhydrater. Får många tror jag det konstigt att en liten frukt skulle få sockersuget att explodera, men det är ett bevis på att vi alla är olika.

Ola Lauritzson sa...

Glömmer att jag är inloggad med min andra profil... Kapitel 1 är alltså samma som Ola! :-)

Anonym sa...

Först och främst tack för att du svarade på min fråga. Som jag har förstått det finns det inga långsiktiga studier som tittar på hur tex blodfetter och blodtryck påverkas av att under många år äta enligt LCHF.
Hur farligt mättat fett är har under de senaste åren diskuterats. Hur ser du på mättat fett? Skadligt eller lika farligt som allt annat fett?

Anonym sa...

Hej Ola!
Jag har provat LCHF och det gick "väl" bra. Första v tappade jag 4,3 kg - det är en peppning som heter duga. Men jag har kört detta i två omgångar och fått avbryta båda gångerna. Första gången fick jag fruktansvärt ont i magen som höll i sig i tre veckor. Båda gångerna fick jag problem med njurarna, urinvägsinf och smärta. Jag kör nu på din tes med rivstart som är liknande men, som du säger, med lite mindre fett. Det känns som om kroppen, i a f min kropp, inte mår riktigt bra av LCHF.Fast som sagt man tappar en massa kg.
Trevlig helg!
//Malin Å
http://-viktenochjag.bloggagratis.se

Anonym sa...

Jag har prövat både LCHF och GI och GI är min absoluta favorit! Jag mår direkt dåligt av att äta så mycket animaliskt fett som rekommenderas av LCHF-anhängarna. Efter några veckor stod jag knappt ut med att ens tänka på smör, grädde och crème fraîche. Däremot mår jag toppenbra av vegetabiliska fetter som raps- och olivolja. GI är det enda som funkat på sikt för mig (Viktväktarna funkar bara så länge jag räknar points och efter ett tag tröttnar jag på det, dessutom tycker jag att VV har för lite fett i sina recept), och jag mår toppenbra och får en massa hälsofördelar av GI-kost!

Anonym sa...

har prövat LCHF i 2 mån. men har nu gått över till GI pga att jag fick så ont i mitt huvud, näsblod och det kändes som något brast och det rann inne i mitt huvud. kunde knappt tänka... Mår nu bra igen efter det att jag bytt diet

Rebecca sa...

Hej hej!
Jag har ätit LCHF sedan mitten av april. Jag trivs bra med det jag äter och har gått ner 5 kg, så det går sakta men säkert.

Jag kan tänka mig att jag hade gått ner lika mycket med annan kosthållning men det har varit lätt att hålla sig borta från godis, chips och skräpmat (vilket det inte har varit när jag ätit fettsnålt) och det tror jag egentligen är en stor aspekt till min viktminskning.

En negativ aspekt är att om man frångår lchf och äter något med kolhydrater så syns det på vågen direkt och det är lite frustrerande, men jag försöker se det som en livsstil och inte en diet. Jag har alltid haft problem med magen och det är som bortblåst nu så jag är glad.
Häls. Rebecca

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag såg idag på din författarkollega Ulrika Davidssons blogg på dietshop att hon i höst skall leda en kurs i LCHF-matlagning. Innebär det att hon/ni accepterat LCHF-konceptet nu? Tidigare har ni ju förordat mer kolhydrater och mindre mättat fett än LCHF.

Anonym sa...

För kraftigt överviktiga funkar LCHF bäst, skulle jag tro. Jag har testat GI och det funkar inte alls, med LCHF gick jag ned 25 på ett halvår.

Anonym sa...

Hej!
Jag äter enligt LCHF och mår mycket bra av detta. Det är inte fel med GI heller, men en stor skillnad är att mättnadskänslan är så mkt bättre med LCHF. Har man ett stort sockerberoende sedan tidigare, att man inte kan sluta äta kolhydrater när man väl börjat så är det enklare att helt enkelt skippa det helt. Med LCHF kosten mår jag hur bra som helst, känner mig som en duracell-kanin, orkar mycket mer. Magen fungerar hur bra som helst och jag sover bättre, behöver kortare sömn. Behöver inte äta hela tiden utan det räcker med 2-3 ggr per dag. Har ett jobb som gör att jag inte kan äta när som helst, och det är då bra att inte behöva gå hungrig. Men jag tror verkligen inte att det är bättre med den ena eller den andra dieten, utan det handlar nog om hur vi som individer är.Vi måste hitta vår egen väg.

Anonym sa...

Jag bestämde mig för att gå ner 5 kilo, nu efter jul. Är eller har aldrig varit överviktig, men skulle liksom vilja gå ner lite ändå! Nu, 6 veckor senare väger jag nästan 7 kilo mindre och mår jätte bra. Äter 3 gånger om dagen, är aldrig sötsugen vilket jag konstant var förr och är mycket piggare. Även magen är mycket bättre!
Däremot blev jag väldigt orkeslös i början, jag menar när jag var ute och gick blev jag väldigt anfådd. Det har helt försvunnit och numera orkar jag nog mer tror jag!
Tänker testa ett tag till!

Zac sa...

Tänk, en diskussion om LCHF som inte urartar i bittra aggressioner!

Tack.


//Zac

Anonym sa...

Jag började för några år sen med GI. Efter att levt som sockermissbrukare hela mitt liv så hjälpte GI mig något enormt!

MEN, när jag gick över till LCHF blev jag i stort sett "besvärs"-fri. Efter två dagar vaknade jag för första morgonen i mitt liv utan att vara sugen på godis.
Det psykiska beroendet kommer jag få jobba med hela mitt liv. Men nu när kroppen jobbar med mig så är det extremt mycket lättare.

Jag har nåt min idealvikt.
Livslång pollenallergi borta.
Laktosintolerans borta.
Sömnproblem borta.
Urinerade förut 10-15ggr om dagen - nu 3-4.
Ont i magen och diareer borta.
Inflammerat och känsligt tandkött borta.
Värken i knäna är borta.
Risken att någonsin drabbas av diabetes - BORTA.

Mvh: Danonino

Anonym sa...

Jag har bara ätit lchf i några dar men mår kasst.
Känner mig uppsväld. Illamående(spyr)sover inget knappt Vaknar på natten kan inte sommna om.
Har två små barn hemma och att ha en zombie mamma hemma är inget att rekommendera.
Tycker även det är lite om man får säga det äckligt med allt fett grädde mm i maten.
Jag testade gi förut och då mådde jag kanon.
jag funderar på att sluta och gå på din linje men det finns ett problem.
Jag har inte ätit lchf för att minska i vikt utan jag har ätit det för att bli hjälpt för min överaktiva blåsa.
Lchf sägs lugna ner inflammationen i blåsan och det blir inte lika kissis ofta.
Så det är två saker jag måste ta ställning till ska jag sluta och må bra ha kvar överaktiv blåsa eller ska jag må kasst fast ev bli bättre med toabesöken?
Vad råder ni mig att göra?

Anonym sa...

Jag har kört LCHF och inte ätit något med mer än 5% kolhydrater under fem veckors tid. Tänkte äta så fram till jul för att successivt gå över till GI. Jag har avsatt ett år till att gå ner mina 10 graviditetskilon som envist hänger kvar efter mina två barn.

Mina reflektioner så här långt är:

Jag har gått ner 6 kilo, men känner mig smalare än så. Kanske borde jag ha mätt mig från början.

Jag har sedan en dryg vecka en fruktansvärd huvudvärk som precis känns som baksmälla. Den går knappt att häva med någon huvudvärkstablett och jag funderar på att äta en banan eller en macka för att se om det försvinner. Tänkte hålla ut ytterligare en tid för att se om det kan vara min kropp som "ställer om".

Är aldrig hungrig, aldrig sugen på något onyttigt, har fått avsmak mot alkohol och min kropp känns BRA! Hade för någon vecka sedan en period då jag kände mig matt, men det har gått över.

Funderar starkt på att dra ner på fettet, för nu händer det inget längre på vågen.

Anonym sa...

Ett svar till personen som vill gå över till Gi pga värk.
Jag har själv mått dåligt av värk i många år-detta beror på en grov candida infektion som satt sig i mitt blod och i leder.
Det jag aktar mig för är jäst, vitt mjöl därav pasta och dylikt och socker!Märker jätte skillnad!

jag äter Lchf inspirerat men med naturliga fetter och mycket vegetariskt. Lite Gi på helger fungerar jättebra!

Det du måste tänka på är balansen mellan omega 3 & omega 6-troligtvis har du överskott på omega 6 som skapar inflammationer i kroppen-ät mycket mer omega 3-antingen av naturliga grunder eller tillskott!

Lycka till!