söndag 1 februari 2009

Semlor... är de goda eller inte?I eftermiddags var det lunch med några kompisar (smarrig gulashsoppa). Fredrik och jag fick i uppdrag att ta med oss semlor till dessert.

Ska det så ska det: hittade det här sköna kondiset på Odengatan med syndigt dignande bakverk och tårtor i fönstret.

Så idag hade jag semmelpremiär. Gott? Nja, jag vet inte om jag tycker det är så gott. Får jag välja mellan en knaprig äppelpaj med vaniljsås, blåbärspaj, krämig chokladkaka eller semla - ja, då väljer jag inte semla, den saken är klar. Det är ju bara en bulle med grädde...och lite mandelmassa förstås.

Vad tycker du (om du nu är lika GI-slarvig som jag var idag) - är semmelperioden årets höjdpunkt? Många verkar ju längta hela året för att sätta tänderna i gräddbullen...

17 kommentarer:

Caty sa...

Nej, jag tycker inte om semlor, har aldrig varit speciellt förtjust. Förr åt jag om jag blev bjuden. Hellre en paj precis som du skriver. Men nu när jag följer din 30-dagars kolhydratlåga GI-diet, har jag ju inga problem alls, jag får ju inte synda då.:-)

FrökenC sa...

Nä semmel-perioden skulle jag kunna vara utan... men en smarrig blåbärspaj med vaniljsås... mums! men är eg inte så sugen på något alls...

Anonym sa...

Mmmmm... semlor. Dom kan vara hur torra o tgråkiga som helst, men så kan dom vara dom mest fulländade och smakliga bakverk ever! Jag älskar goda semlor. I år bjöds det på semlor på jobbet, och det kändes sådär lagomt kul med kostomläggningen. Men jag åt först min medhavda "massäck" och sen orkade jag bara ½ semla utan lock ;-) Supergott såklart och inte alltför stor ångest efteråt.
(Pssst, - 6 kilo på dag 28)

Unknown sa...

Hej Ola. Tänkte jag skulle titta in här och se om du lagt in några bilder på vad du ätit i helgen. Det var väl det du sa att du skulle göra......Och vad får jag se?! Kul att se att du inte är mer än människa.

Anonym sa...

Semlor... eller fastlagsbulle om det heter här på andra sidan viken. Tja. Jo, Jag brukar skrapa all grädde och mandelmassa i locket och äta det. Sen är jag nöjd, det räcker, för ett år framöver. Så hehe, är inte dödligt förtjust, men litet godis är det.

Anonym sa...

Nä, semlor kan jag både ha och mista, saknar dem inte alls när de inte säljs. Jag tycker om locket med lite grädde på, sen är jag nöjd.

Anonym sa...

Jag äter gärna en semla. Jag gillar det om den är gjord på rätt sätt... Jag har också syndat lite idag, men gjorde det med chokladtryffel från viktkolls receptbank.

Vännerna vräkte i sig wienerbröd och kanellängd... men jag var duktig... Okej! Jag erkänner, jag smakade lite wienerbröd, men åt bara 1/4del.... Rätt bra jobbat ändå....

Ola Lauritzson sa...

ah, vad ni är sunda - får mig att framstå som ett kakmonster som åt en semla idag. Ni tycks ju klara er hur bra som helst utan! Och semlor verkar ju inte vara er favorit heller... :-)

Gunkje - jag vet att jag varit slarvig med att lägga in matbilder. Det har varit omeletter till frukost. Idag gulashsoppa till lunch (och så semlan då). Ikväll fisksoppa på en restaurang på söder). Ja, ungefär så var det...

Kaos-Anna sa...

Jag ogillar semlor. Mycket.
Det är jag mycket glad för.

Men jag gillar Sea Salt choklad extremt mycket - det är jag väldigt ledsen för.

Susanne sa...

Semlor jag älskar dom. Skulle kunna äta två per dag om jag fick. Fast jag gillar mest locket med grädden tycker inte om när det blir för mycket mandelmassa.

Anonym sa...

Semlor är ju super gott om dom är alldeles färska. Ska ej köpas på affären utan från bageriet.
Men om dom såldes året om vet jag ej om jag skulle tycka att det var lika gott.
Pajer är något som jag gjör på sommaren, då är gott med paj och vaniljsås.
Synd att inte semlor och paj är GI rätt:(

Anonym sa...

Nix!
Jag har aldrig tyckt om semlor, troligen mest på grund av mandelmassan.
När jag var barn, försökte min mor att göra "special semlor" till mig (Gud vet VARFÖR, men det verkar som man gillade att göda mig för att hålla mig glad)och uteslöt mandelmassan.
GISSA hur gott DET var?!!! Vetebulle med grädde - huuuuuuuu!

/Mija

Anonym sa...

Nej, fy för semlor!!

Ola Lauritzson sa...

oj, det här ämnet tycks engagera. Kanske fler semmelfrågor i bloggen!

Anonym sa...

Nja, förut hade jag nog tyckt att det var en höjdpunkt på året men ärligt talat var det nog mer för att man fick lov att äta ett stort bakverk legitimt än att det faktiskt var gott... :(

Anonym sa...

semla med varm mjölk är guda gott

Ola Lauritzson sa...

med varm mjölk... tror det är en typisk stockoholmsgrej, e det inte?