lördag 10 januari 2009

Lördagsmiddag - modell "ganska torftig"Gud vad jag är sugen på en drink, eller åtminstone ett glas vin. Riktig mustigt, rött vin som jag kan rulla i munnen.... ohhh.... Neeej Ola - inga drinkar, inget vin. Det har du lovat dig själv. Inte ens att det är lördagskväll får ändra på det.

Så, hemmakväll med Fredrik. Ser en usel film med Sean Connery som går på TV3 - hur kan en så stor skådespelare nedlåta sig att vara med i något så fjantigt?!

Ah, det var middagen jag skulle prata om. Verkligen ingen lyxmiddag, tvärtom. Det blev en omelett på 5 ägg (vi är två att dela den) med diverse ingredienser; Salami, en stor lök, lite ost, några sparrisar som jag hittade i kylen, tomat. Blev godare än vad det låter!

Till det marinerat kycklingbröst och skivor av rostbiff som blivit över från en annan middag.

Fredrik som är en riktigt taskig prick plockade fram en chokladkaka och glass till dessert! Förstår du så elakt?! Jo, jag smakade en liten hörna och måste säga att det var en av de godaste chokladkakorna jag någonsin ätit (kommer att lägga upp receptet här snart, fick kakan av flygvärdinnan Johanna - du är vad du äter - Ström). Men jag tackade nej till resten och "unnade" mig en stor kopp choklad (massor av antioxidanter) gjord på ögonkakao som jag blandade med kokande vatten och spetsade med chilikrydda. Låter väl gott...?! :-)

Hörs imorgon!

9 kommentarer:

Kryll sa...

Hej
Trevlig blogg du har! Min man och jag har börjat köra GI efter en av dina böcker. Problemet är att vi är vana att plocka i oss lite smått o gått på kvällen, mest chips och popcorn och choklad. Efter en dryg vecka sitter suget så klart kvar. Vad kan jag "pilla" i mig med gott samvete? Jag har ju så klart slutat med chipsen och chokladen men bytt ut det mot en ölkorv och brieost måste jag sluta med det för att få igång fettförbränningen?

Anonym sa...

Hallå där, jag har sedan i torsdags undvikt kolhydrater för att testa hur orken skulle fungera vid träning. I går kväll med pannlampa försökte jag med 11 km rundan med 6 min/takt på km. Något hände och jag tog slut vid 4 km. Kan vara brist på energi i form av kolhydrater (laddade med en näve mandlar innan) eller tron på att energin saknas. Försöker förstå vad som behövs vid träning dvs. tänka annnorlunda. Vid långlopp erbjuds ju vatten eller energidryck! Vad tror du om träning och lågt kolhydratintag?
Vi kämpar på/Tomas

Daniel sa...

Välkommen hem!
Har inte kollat din blogg på ett tag och inser att jag har mycket att läsa nu.. hahaha... Hör av dig. Vill höra allt om din resa!

Anonym sa...

Hej Hej. Har börjat med GI och hänger gärna med på din resa.
Mycket intressant blogg och kul att se vad du äter. Tyckte att din omelett såg vansinnigt god ut. Din chokladdryck lät god, men är den så Gi? Jag tänkte mest på ögonkakon. Men visst kan man unna sig ibland =)

Ola Lauritzson sa...

Kryll, kul att ni kör GI. Bra att ni bytt bort chips mm. Men ölkorv...får inte heller högsta betyg, tyvärr. Jag tycker hellre ni ska försöka äta en rejäl middag för så att ni håller er mätta och suget blir mindre (det är främst en vanesak och sitter i huvudet). Jag skulle gissa att det just är detta småätande på kvällen som är boven till att ni gått upp från början.

Som alternativ kan någon bit riktigt mörk choklad fungera. Skivor av färsk ingefära som ni suger på är en annan klassiker. Kanske lite nötter, men inte för många. Selleristavar och andra grönsaksstavar?

Kör hårt!

Ola Lauritzson sa...

Tomas, din bristande ork efter 4 km beror sannolikt på att du tömt kolhydratreserven och därför inte har tillgång till mer "snabb" energi (det tar ju längre tid att bryta ner fett till energi). Men visst, det finns säkert ett mått av placebo också. Du har säkert läst att det kan bli så - och då känner man ju sig tröttare.

Avgörande för långdistansidrottare är just förmågan att förbättra kroppens omvandling av fett till energi. Hur mycket kolhydrater du än laddar med så räcker de inte under ex ett helt marathonlopp eller Vasalopp. Därför vet jag att det är många som försöker hålla nere på kolisarna under de månader de tränar (men inte utesluta dem!) för att innan tävling ladda med mycket kolhydrater (långasamma).

Att dricka sportdryck och annan snabb energi när du väl rör dig påverkar knappast insulinnivån eftersom energin går rakt ut till musklerna. Du kan tänka som att du "öppnat spjället" till musklerna.

Lycka till med din träning.

Ola Lauritzson sa...

Marie, Ögonkakao i pulverform är väldigt mörk och innehåller rent kakaopulver och någon form av arom (enligt innehållsförteckningen - vilken anges inte?). Inget tillsatt socker. Och eftersom jag blandade med bara vatten och chilikrydda blir det nog så GI det kan bli!

Anonym sa...

Hej Ola!
Va bra att Du har en blogg - fick veta det i dag på skönhetssalongen.
Jag vill ju också gå ner i vikt men jag är ju vegetarian hur ska jag göra och vad ska jag byta ut köttet mot eller jag kan ju förstås bara utesluta de.....HJÄÄÄÄÄLP.
Mimi

Ola Lauritzson sa...

Hej Anonym (Mimmi?) och välkommen till min blogg!

Det finns ganska många bra vegetariska alternativ som har lågt GI. Några favoriter är Quorn, quinoa, böner/linser, tofu. Du äter väl också ägg och fisk? Skaldjur är förstås utmärk. Känner på mig att du är en "hummer-brud"?? ;-)