torsdag 15 januari 2009

Lunchen blev lite fuskig...

Idag gjorde jag ett misstag som jag själv brukar varna för, nämligen att äta för lite frukost (det blev bara två kokta ägg). Så, lagom till lunch var jag för hungrig...

På menyn stod fläskfilé, gröna bönor och ugnsbakad potatis (lunch på stan med några kompisar). I farten åkte alltså hälften av potatisen ned, fast jag borde undvikit den och hellre tagit mer av salladen. Hmm...skärpning, Lauritzson!

Vågen var i alla fall trevlig i morse och jag registrerade -0,5 kg. Det betyder -2,5 kg sedan i fredags och att halva målet är uppnått!

10 kommentarer:

Schlagertönten sa...

2,5 kg sedan i fredags - helt galet!!! Din kropp måste vara som gjord för att gå ner i vikt. Hursom, grattis!!!

Ola Lauritzson sa...

Den enda fördelen med att gå upp snabbt i vikt (som jag gjorde under semestern) är att de kilona brukar försvinna lika snabbt. Svårare är de med de där envisa sista kilona som man burit med sig under många år. Märkligt, men så är det för de flesta. Och mina "sista" 2,5 kg kommer att bli betydligt knepigare... Men skam den som ger sig :-)

Anonym sa...

Imponerande.
Går inget vidare för mig, frukost, lunch och mellanmål fungerar bra men det skiter sig på kvällen. Orkar inte laga mat och är så förbaskat sugen på något gott.
Har svårt att bara äta kött och grönsaker, saknar liksom det andra tillbehöret.
Angående din nya bok, innehåller den många recept och menyförslag?
Har din bok Våra bästa GI-recept.
Jättefin och fräch men för mig så innehåller den för mycket físk och det äter jg ej.

Anonym sa...

Hej Ola! Har en fråga ang GI och har kollat runt hur länge som helst efter ett svar men eftersom du är något av en GI-guru så bestämde jag mig för att fråga dig direkt. Jag är nämligen rökare och jag undrar om nikotin på något vis triggar insulinet så som jag har läst att t ex koffein gör? Och på tal om koffein (jag är även koffeinist, hur skall detta gå?), hur mycket skulle du uppskatta att man kan dricka utan att rubba ketosen? Rökning kan man ju leva utan men tror tyvärr inte att jag kan överleva utan min kopp kaffe...
Tacksam för svar!

Ola Lauritzson sa...

Maja, min nya bok innehåller massor med matinspiration men recepten är inte utskrivna punkt för punkt. Tanken med det är att matkreativiteten ska bli större. Jag tror du kommer att bli nöjd med boken - annars får du skicka tillbaka den!

Ola Lauritzson sa...

Anonym, nikotin och koffein är intressant och ett svårt ämne. Båda ämnena stressar kroppen och ökar förbränningen. De flesta som slutar röka/snusa går upp i vikt, dels för att man tröstäter, dels för att förbränningen minskar något.

Samtidigt kan både koffein och nikotin på lång sikt och i stora mängder möjligen försämra insulinkänsligheten vilket alltså skulle kunna öka risken för övervikt och diabetes. Men sambandet är inte helt tydligt.

Hur du påverkas är till stor del individuellt och frågan hänger säkerligen ihop med en mängd andra livsstilsfaktorer.

Vad gäller koffein tycker jag inte du ska sluta dricka kaffe. Tvärtom. Koffein har många positiva effekter både för minne, välmående, ork, ökad frisättning av fettsyror och en del annat. 3-5 koppar kaffe/te om dagen (utan socker och mjölk) är min rekommendation.

Anonym sa...

Hej Ola!

Tänkte fråga dig...
Jag har kört "Rivstart" sedan i lördags och sedan i måndags så har jag tränat riktigt tufft. Träningen har gått riktigt bra, har inte kännt att jag har varit trött i musklerna. Men hur länge rekomenderar du att man kör "Rivstart" då man tränar intensivt (promenader, aerobic, pulspass, styrketräning är det jag tränar)? Det varierar säkert från person till person...Men jag ville i alla fall höra med dig!
Stort grattis till viktnedgången!
Bra jobat =)

Mvh Petra

Anonym sa...

Är också väldigt spänd på petras fråga. Vad krävs i mat/kolhydrat väg i rivstarten för att kompensera ett tufft pass? räcker en frukt? tallrik pasta? rågmacka?

Ola Lauritzson sa...

Hej Petra,
Som du säkert vet rekommenderar jag inte egentligen att du kör rivstart (dvs nästan helt undviker kolhydrater) när du kör intensiv träning. Men visst, om du känner att du har tillräckligt med energi och orkar bra så kan du göra det ändå, men max 2 veckor om du frågar mig.

Mitt råd är att du därefter lägger till åtminstone en del kolhydrater (med lågt GI) de dagar du tränar. Det kommer att bli lite så som jag själv gör för tillfället. Någon frukt, en del quinoa, kanske en skiva fullkornsbröd någon morgon osv.

Men viktigast av allt är ändå att lyssna på din kropp. Det finns stora individuella skillnader. Om allt känns bra för dig då kan du fortsätta som du gör. Som jag brukar säga: why change a winning concept?

jjjjjjjjjjjjj sa...

michael kors outlet
pure boost
converse shoes
adidas yeezy boost
nike air vapormax
nfl jerseys
kobe byrant shoes
golden goose sneakers
hermes birkin
ferragamo sale