onsdag 21 januari 2009

Så var det dags för en positiv undersökning igen!

GI-kost lika bra som diabetesmedicin

GI-kost har en lika bra effekt som tabletter för både typ 1- och typ 2-diabetes enligt en forskningsgenomgång från Cochrane-institutet.

– Jag tror att man nu kan dra slutsatsen att det inte är fel att pröva det här, men att det är viktigt att följa upp hur det går. Det är mycket bra att denna sammanställning gjorts och det är en styrka att det finns gynnsamma effekter av GI-kost, åtminstone på kort sikt, för både barn och vuxna och för både typ 1- och typ 2-diabetes, säger Kjell Asplund, tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen, som leder arbetet med den pågående svenska forskningsgenomgången. Asplund påpekar dock att effekten inte är jättestor och då studierna pågick under ganska kort tid, den längsta varade i 12 månader, vet man inte om effekten håller i sig på lång sikt. Dessutom vet man inte heller om det finns risk för långsiktiga biverkningar.

Källa: Svenska Dagbladets nätupplaga 2009-01-21

2 kommentarer:

Anonym sa...

vill bara påpeka att typ 1 inte kan behandlas med tabltetter :P
Mvh 20 årig Typ 1:a..

Anonym sa...

Med tanke på att en diabetiker mår bra av att ha en jämn blodsockernivå och GI-metoden "levererar" just det så känns det fullständigt logiskt. Skönt att även vetenskapen kommit ikapp rent formellt också :-)